Stadig mer ustabile forsyningskjeder og svingende råvarepriser, gjør det utfordrende for elektrobransjen å sikre tilgang på materialer. Samtidig er det et økende behov for løsninger som ikke gjør oss avhengig av land med uetiske arbeidsforhold eller ustabile, politiske forhold.
Løsningen ligger i en sirkulær forretningsmodell der gjenbruk og resirkulering av elektriske produkter og komponenter står sentralt.
Initiativtakere og formål
Elektroforeningen (EFO) har, sammen med blant annet NHO Elektro, Renas, Ahlsell, Statsbygg og Sintef, tatt initiativ til et pilotprosjekt for å undersøke hvordan elektroprodukter fra bygg kan demonteres, kvalitetssikres og selges på nytt. JM Hansen er søkerbedrift og eier av prosjektet, og Circular Norway er engasjert som prosjektleder. Prosjektet har som mål å etablere en fungerende verdikjede for ombruk av elektroprodukter, samtidig som de sørger for at sikkerhetskrav overholdes. Innovasjon Norge har gitt støtte til prosjektet.
Bransjens behov for endring
Elektrobransjen er i dag preget av en lineær tankegang hvor produkter produseres, installeres og etter hvert kastes. Med et stadig voksende volum av EE-avfall og skjerpede EU-reguleringer, er det økt behov for en omstilling. Næringspolitisk direktør i EFO, Marie Loe Halvorsen, peker på at mange bedrifter i bransjen har et sterkt ønske om å ta del i den sirkulære økonomien.
– Det mangler praktiske løsninger og kunnskap om hvordan dette kan gjøres i stor skala, sier hun.
Identifiserte produkter for gjenbruk
En undersøkelse blant EFOs medlemmer avdekket tre elektroprodukter som er godt egnet for gjenbruk:
• Kabelstiger i vegger og tak, som ikke er strømførende og enkle å demontere og gjenbruke.
• Sikringsskap, hvor selve skapet kan gjenbrukes, og enkelte komponenter kan testes og brukes på nytt.
• 60×60 innfelte armaturer, vanlige i kontor- og næringsbygg, hvor utfordringen ligger i å erstatte konvensjonell belysning med LED.
Logistikk og kvalitetssikring
En sentral utfordring er hvem som har ansvaret for demontering, kvalitetssikring og videresalg. I pilotprosjektet har JM Hansen i Tromsø ansvaret for å demontere og vurdere kvaliteten på produktene, mens Ahlsell vil fungere som distributør. Statsbygg deltar som byggherre og mulige donorbygg, og Sintef vil gjennomføre miljøberegninger for å dokumentere klimaeffektene av gjenbruk. UiT har godkjent at JM Hansen bruker dem som pilotprosjekt for gjenbruk av lysarmaturer.
Gjenbruk i større skala
Avdelingsleder for service i JM Hansen, Tom Ivar Persen sier at en stor utfordring i dag er at det ikke finnes et etablert system for innsamling av EE-avfall med tanke på gjenbruk i større skala.
– Mye elektroprodukter gjenbrukes allerede i dag, men dette skjer ofte uformelt på byggeplasser uten dokumentasjon, sier Persen.
Regelverk og sikkerhet
Sikkerhet er en hovedbekymring når det gjelder gjenbruk av elektroprodukter. Strømførende komponenter krever omfattende testing og sertifisering for å sikre at de er trygge i bruk. Dette er en av grunnene til at elektrobransjen henger etter andre sektorer, som gjenbruk av byggematerialer og inventar. EU stiller stadig strengere krav til produsenter og importører om dokumentasjon og sporbarhet. Det understreker viktigheten av at produkter som selges på nytt, tilfredsstiller alle krav.
Veien videre for en sirkulær elektrobransje
Dersom pilotprosjektet lykkes, kan det skape et fundament for en ny markedsplass for brukte elektroprodukter. Erfaringene fra prosjektet kan danne grunnlag for nye bransjestandarder, slik at gjenbruk blir enklere å gjennomføre i stor skala.
– Det er viktig å finne gode løsninger for logistikk, lagerhold, garantier og dokumentasjon slik at gjenbruk blir en reell mulighet for flere aktører i bransjen, sier Persen.
Han understreker at de store aktørene i markedet er positive til initiativet, men at det fortsatt er mange utfordringer som må løses.
Næringspolitisk direktør i EFO, Marie Loe Halvorsen, påpeker betydningen av å etablere et fungerende system for gjenbruk:
– Lykkes vi, kan vi redusere avfallsmengden betraktelig og skape en mer bærekraftig bransje. Dette er et svært etterlengtet initiativ, og bransjen viser tydelig vilje til å finne gode løsninger. Med et søkelys på bærekraft og sirkulærøkonomi, kan prosjektet vise vei for hvordan elektrobransjen kan ta et steg videre mot en mer ressurseffektiv og miljøvennlig fremtid, avslutter hun.