Da OBOS skulle bygge sine fremtidsrettede boliger på Vollebekk i Oslo i 2021 var det med energistyringsselskapet Eaton på laget. Siden den gang har OBOS Living Lab med sine 34 utleieleiligheter vært testlaboratorium for mange spennende teknologier på Vollebekk i Oslo. Nå blir også vannsikringen smart.
Både boenheter og fellesarealer er utstyrt med en rekke smarte og bærekraftige løsninger. Hensikten er å utforske nye boformer, øke livskvaliteten til beboerne og minimere byggets klimafotavtrykk. Innovative løsninger, smart teknologi, bærekraft, nye boformer og mennesket i sentrum er kjernen av Norges mest eksperimentelle bofellesskap.
Intelligent lekkasjestopper
Seks av leilighetene i OBOS Living Lab er utstyrt med smarte boløsninger fra energistyringsselskapet Eaton, som alle er koblet til et av landets mest solgte smarthjemsystemer, xComfort.
– Vi er veldig glade for samarbeidet vårt med Eaton, som lar oss og beboerne utforske xComfort-systemet. Sammen med de andre løsningene i boenhetene bidrar systemet til verdifull innsikt om hvordan vi kan bo i årene fremover, sier partneransvarlig Kyrre Edquist-Hansen i OBOS Living Lab.
Denne månedenble xComfort-porteføljen på Living Lab utvidet med vannsikringsløsningen xComfort LeakageStop.
– Vi har allerede utstyrt leilighetene med smarte løsninger for varme, belysning og solskjerming. Nå får beboerne en smart vannsikringsløsning de kan koble sammen til de andre løsningene i xComfort-systemet, sier Ine Dagfinrud, Eatons produktsjef for xComfort i Norge.
Tidligere i år kunne Finans Norge fortelle om rekordmange forsikringsmeldte vannskader i 2023, med gjennomsnittlig ti vannskader meldt inn per time. Erstatningene for boliger og hytter endte på i underkant av hele 5,1 milliarder kroner. LeakageStop-løsningenskal sørge for at de seks Living Lab-leilighetene ikke bidrar til denne statistikken.
Kuttes umiddelbart fra hovedkilden
fra enten hovedenheten eller trådløse tilknyttede sensorer, oppdager fuktighet og sender et elektronisk signal til magnetventilen som kutter lekkasjen fra hovedkilden. Løsningen er en kombinasjon av en sensorenhet fra Eaton og en miljøvennlig magnetventil fra Danfoss. Sammen er produktene testet og godkjent som fellesløsning av SINTEF.
– Vannlåsen er en del av den faste installasjonen og kutter lekkasjer umiddelbart fra hovedkilden. Dette er en stor fordel sammenlignet med andre lekkasjestoppere, forklarer Edquist-Hansen.
Varsles på mobilen
Løsningen styres via en trådløs bryter, eller fjernstyres og overvåkes via en app. Ved en lekkasje sendes et varsel umiddelbart til brukerens telefon.
– Dermed kan beboeren komme seg raskt hjem eller ringe en nabo som kan sørge for å begrense skadeomfanget, sier Dagfinrud.
Vannsikringen kan enkelt installeres i flere rom og kobles til hovedenheten. Systemet indikerer også hvilket rom lekkasjen befinner seg i.
I OBOS Living Lab er enheten som stenger vannet plassert i vannskapet, med lekkasjesensorene plassert under kjøkkenbenken og på toalettet. LeakageStop er deretter montert til magnetventilen på både kaldt- og varmtvann.
– Selv om TEK17 kun krever stenging av kaldtvann, gir det beboerne en ekstra trygghet at også varmtvannet garderes, forteller xComfort-sjefen.
– Ventiler i andre lekkasjestoppere kan stivne og sette seg fast hvis de ikke brukes på lang tid, mens LeakageStop har såkalt integrert ventilmosjonering som holder den «i form». Dette vil si at ventilen åpner og lukker seg jevnlig, og det kan stilles inn så det skjer automatisk. Alt i alt er det et proft system som installeres av elektrikere, så kvaliteten er høy og levetiden lang, lover Dagfinrud.