Arkitektur

Nytt landskaps- og byromkonsept for Danevirke

Bildet: Prosjektet forventes å være klart innen utgangen av 2026. Illustrasjon: CF Møller Arkitekter.

Arkitektene CF Møller har nå presentert planen for fremtidig formidling av Danevirke, som står på UNESCOs verdensarvliste. Sist gang Danevirke, som i dag ligger i tysk Schleswig-Holstein, ble brukt som festning av Danmark, var i krigen i 1864, under den andre Schleswig-krigen.

I 2018 ble festningsverket lagt på UNESCOs verdensarvliste, og med økende besøkstall og påfølgende behov for bedre informasjon og orientering, nye innfartsveier og rekreasjonsområder, lanserte Dannewerk kommune en arkitektkonkurranse om nytt landskaps- og byromkonsept for det historiske monumentet og dets omgivelser.

I 2020 vant CF Møller Arkitekter konkurransen, og nå er designet presentert samtidig som finansieringen har falt på plass.

I forlengelsen av det økende besøkstallene og et planlagt nytt museumsbygg er det behov for bedre trafikkforbindelser, attraktive stier, kommunikasjonspunkter og oppholdsområder rundt festningsverkene som regnes som Nordens største fortidsminne. Illustrasjon: CF Møller Arkitekter.

– Danevirke er Nordens største historiske festningsverk. Paradoksalt nok kan det være vanskelig for besøkende å få et godt inntrykk av stedet uten å overskride verkets grenser og dermed skade det følsomme arkeologiske området og naturen, sier Julian Weyer, partner og arkitekt i CF Møller Arkitekter til dagensbyggeri.dk

– Det nye landskaps- og besøksforvaltningsdesignet vil åpne opp for en mye mer spennende besøksopplevelse med få og nøye utvalgte inngrep. Dette minimerer påvirkningen på det historiske området og samtidig tydelig skiller seg fra monumentet med et moderne, undervurdert utseende, mener Weyer.

Bildet: I tillegg til å oppgradere den arkeologiske parken, legger det videre landskapskonseptet vekt på å øke naturverdiene i området, bl.a. ved å lage nytt våtmark ved Danevirke Sø. Samtidig vil man utbedre aktivitetsarealer, overnattingsmuligheter og fellesfasiliteter som lekeplass og festområde for nærmiljøet. Illustrasjon: CF Møller Arkitekter.

Landskapskonseptet omfatter det sentrale området rundt Hovedvolden, Kovirke-volden, Nordvolden og Krumvolden. Det omfatter deler av Hærvejen, historiske slottsanlegg og voller, den drenerte tidligere Danevirke-sjøen og den sentrale arkeologiske parken ved Danevirke Museum, hvor det bl.a. Valdemarsmuren fra 1100-tallet, Wiglesdor-porten (eller porten mot nord) og en kanonvollen fra Schleswig-krigene er attraksjoner.

Ved å lage nye sirkulære gangveier som forbinder anleggets mange høydepunkter, guides besøkende til nye opplevelser, samtidig som tilgjengeligheten økes og det arkeologiske stoffet beskyttes mot slitasje. Dette skjer delvis i form av hevede, flytende stier, trapper og cortenstål-plattformer på eller over de mest følsomme delene av monumentet og naturen.

Bildet: Danevirke fra år 500 er en kombinasjon av voller, murer og våtmarker som går på tvers av det gamle danske distriktet Sør-Slesvig i det som nå er Nord-Tyskland. Illustrasjon: CF Møller Arkitekter.

Turene i den arkeologiske parken fører gjennom Porten mot nord, over og opp på selve vollen, og ved restene av Valdemarsmuren, en ny fritt utkraget utsiktsplattform som lar besøkende oppleve den opprinnelige høyden og effekten av befestningen i landskap uten å berøre det historiske murverket.

Ved rekonstruerte Skanse 14 skal det integreres en informasjonspaviljong, og andre steder langs den omfattende vollen settes det opp informasjonspunkter som illustrerer vollens utforming gjennom ulike historiske tidsepoker, supplert med sittemuligheter.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg