Årets søkertall viser en økning til VG1 Byggfag i blant annet Oslo og spesielt blant jenter over hele landet. Det gleder NHO Byggenæringen.
Rekrutteringskampanjen for bygg- og anleggsfagene har hatt stor suksess med ungdommer i hovedrollen. Gjennom nesten 40 ulike videoer publisert på sosiale medier har elever fra bygg- og anleggslinjer over hele landet delt sin hverdag og yrkesvalg. Kampanjen har skapt stort engasjement, og resultatene viser at tiltakene fungerer. En av ambassadørene i kampanjen, Mathias Tornes Gusrud fra Skedsmo videregående skole, synes det var spennende å få vise frem hverdagen på bygg- og anlegg.
Overveldende respons
– Jeg ville være med fordi det er viktig å vise hva vi gjør, og hvordan hverdagen på byggfag faktisk er. Det var gøy å bidra, og vi trenger jo flere folk inn i yrket, sier Mathias.
Han forteller at responsen har vært overveldende:
– Mange har sett videoene, og en av dem har nesten én million visninger! Familie, venner og lærere synes det er kult, og faktisk har noen også kjent meg igjen, fortsetter Mathias.
Også Linnea Fosseid-Nilsson, som går første året ved Kuben videregående skole, har vært blant ambassadørene i årets kampanje. Hun setter spesielt pris på at flere jenter har vært blant dem som har vist frem yrkesretningen. – Da får vi vist at bygg er noe for jenter også!
Spennende prosjekt
Etter at videoene har blitt vist på sosiale medier, har Linnea også måttet svare på spørsmål fra folk på gata:
– Jeg har fått litt respons fra folk som har sett videoene. Noen har kjent meg igjen og kommet bort for å stille spørsmål! Det har bare vært gøy!
Innholdsansvarlig i Døgn, Lars Hansen, understreker at prosjektet har vært svært spennende å jobbe med.
– Elever og lærere over hele landet har tatt oss imot med åpne armer. Vi vil også berømme NHO Byggenæringen, som har stolt på oss og gitt stor tillit til å gjøre de grepene vi mener gir best effekt. Da er det svært gledelig at pilene peker i riktig retning, sier Hansen.
– Kampanjen treffer målgruppen
NHO Byggenæringen er svært fornøyd med resultatene av kampanjen. Til tross for utfordrende markedsforhold er søkertallene til VG1 bygg- og anleggsfag stabile, samtidig som de øker i flere satsingsområder.
– Vi vet at ungdom påvirkes av hvordan det går i en næring når de skal velge videregående skole. Dette viser at rekrutteringskampanjen når målgruppen, er troverdig og har effekt når det er elevene selv som forteller om sine valg og sin skolehverdag. Vi takker ungdommene som har hatt hovedrollen i årets kampanje – de har vært flotte ambassadører for bygg- og anleggsfagene, sier Margrethe Gjessing, fagsjef for rekruttering og kompetanse i NHO Byggenæringen.
Økt interesse for byggfag blant jenter og i Oslo
Gjessing fremhever også at det har vært en økning i søkertallene til byggfag i Oslo, der interessen for å søke yrkesfag tidligere har vært lavest. I tillegg har andelen jenter som søker VG1 byggfag økt med 11 prosent sammenlignet med året før.
– Dette viser at det vi gjør, nytter, og at bevisst arbeid med representasjon og rollemodeller i kampanjen gir resultater, sier Gjessing.
Rekruttering avgjørende for fremtidens byggenæring
Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at bygg- og anleggsfagene er blant fagene med høyest andel elever som får læreplass og jobb etter endt utdanning. Samtidig viser prognoser fra SSB at behovet for faglærte i byggenæringen vil være stort frem mot 2050.
– For byggenæringen er det avgjørende at vi fortsetter å tiltrekke oss ungdom. Vi vet at jevnaldrende og foreldre har stor betydning for de unges utdanningsvalg. Derfor vil vi bygge videre på suksessfaktorene fra årets kampanje for å nå enda flere potensielle søkere i årene fremover, avslutter Gjessing.