Aktuelt

Murverksprisen går til transformasjonsprosjekt

Bildet: Fåd, Vollsveien 13 H i Bærum tildeles Murverksprisen 2024 for sin forvandling av gamle industrilokaler. Foto: Einar Aslaksen

Fåd, Vollsveien 13 H i Bærum tildeles Murverksprisen 2024 for sin forvandling av gamle industrilokaler. Murverksprisen deles ut under Norsk Mur- og Flisdag i Oslo 17. oktober.

– Et forbilledlig transformasjonsprosjekt som viser hvordan tegl på ulikt vis kan gjenbrukes i et langt perspektiv når målsetting, kunnskap og kreativitet spiller på lag, heter det fra en begeistret jury.

Murverksprisen ble etablert i 1978 for å stimulere til- og utvikle god bruk av murverk i norsk byggevirksomhet. Mens prisen tidligere også kunne tildeles personer og virksomheter, ble det fra 2011 vedtatt at prisen kun skal gå til «bygg i Norge med fremragende arkitektur der murverk også er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte». Murverksprisen deles ut av Norsk Mur- og Flisforum.

Årets vinner

Vinner av Murverksprisen 2024 er Fåd, Vollsveien 13 H i Bærum. Bygget eies av Mustad Eiendom. Arkitekt på prosjektet har vært KIMA arkitektur med Hent som entreprenør. Murer på prosjektet har vært Kirkestuen AS og AK-gruppen as.

Bygget har en lang og spennende industrihistorie. Den eldste delen av bygget ble oppført på slutten av 1800-tallet som Granfos papirfabrikks hollenderi. Byggene har gjennomgått en totalrenovering og huser nå leietakere som Norrøna, Head, Hestra, Devold og et klatresenter.

Bildet: Murverksprisen 2024 går til Fåd, Vollsveien 13 H i Bærum, med KIMA arkitektur som arkitekt. Foto: Einar Aslaksen
Bildet: Interiør fra Fåd. Foto: Einar Aslaksen

Juryen sier følgende om Fåd:

«Årets murverkspris-vinner er en transformasjon av et sammensatt industrianlegg bygget gjennom tre perioder, de tidligste med røtter tilbake til den tidlige industrisatsingen langs Lysakerelva, de seneste fra nyere tid. De gamle industrilokalene er unike kulturminner, og deler av bygningsmassen er regulert til bevaring. Juryen understreker at alle lag av historien er håndtert med respekt, og er med på en kompleks historiefortelling. Alle bygningene har fått teglfasader av ulike typer, oppbygging og utførelse».

Kompleks og spennende innpassing

«Ved prosjektstart i 2019 var det behov for en grundig istandsetting, der rehabilitering og tilbakeføring av de gamle fasadene var en viktig del av prosjektet. I tillegg til istandsetting av eldre bygningsmasse, er det en kompleks og spennende innpassing av nybygg og påbygg i den eksisterende bebyggelsen. Prosjektet kobler sammen anlegget til en variert og vakker helhet. Funksjoner og uttrykk er kombinert på en glimrende måte, og situasjonens potensial synes svært godt utnyttet».

Stor kompetanse og kreativitet

«Med byggherrens høye ambisjoner for bærekraft har arkitekt, entreprenør og murer funnet løsninger som har ivaretatt miljøambisjonen gjennom bevaring og ombruk. Gjenbruk og bruk av donorstein i kombinasjon har vist nye løsninger der miljøambisjonen kunne ha strandet. Fleksibiliteten blant de involverte har vært basert på stor kompetanse og kreativitet. Resultatet er et mangefasettert og forbilledlig transformasjonsprosjekt som viser hvordan tegl på ulikt vis kan gjenbrukes i et langt perspektiv når målsetting, kunnskap og kreativitet spiller på lag.»

Juryen har bestått av Gudrun Molden (oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund), Einar Jarmund (oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund), Preben Jensen (Multiconsult), Mari Flaata (mur+betong) og Øyvind Buset (Norsk Mur- og Flisforum).

Hedrende omtaler

I tillegg til hovedprisen gir juryen i år to hedrende omtaler.

• Den ene går til boligprosjektet Bystranda Blå i Kristiansand med Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb/MER arkitektur som arkitekt.

• Årets andre hedrende omtale går til boligprosjektet Ankeret i Sandnes der SpaceGroup har vært arkitekt.

Juryen sier følgende om Bystranda Blå:

«Boligkomplekset Bystranda Blå rommer 250 enheter fordelt på fire hus. Anlegget fungerer svært godt i situasjonen og har et godt opparbeidet utomhusareal som supplerer kvalitetsnivået på byggene.Anlegget er nedskalert på en tiltalende måte rundt godt bearbeidede og varierte uterom. Utnyttelsen er høy. Fasaden har forskutte teglvolumer og flater oppdelt av balkonger og loggiaer. Over femte etasje er det lagt på etasjer med trekledning».

Bildet: Boligprosjektet Bystranda Blå i Kristiansand, med Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb/MER arkitektur som arkitekt, oppnådde hedrende omtale. Foto: Håkon Rossebø
Bildet: Ved Bystranda Blå er teglen ført helt ned i bakken, der detaljeringen er løst på gode og varige måter. Foto: Håkon Rossebø

Oversikt og intimitet

«Inngangspartiet er gjennomgående og fint utformet med oversikt og intimitet på samme tid. Teglen er ført helt ned i bakken, der detaljeringen er løst på gode og varige måter. Organiseringen av fellesarealet og forholdet mellom private, halvprivate og offentlige soner er godt løst. Leilighetene har gode planer innenfor kjente løsninger. Prosjektet knytter seg til en lang og god tradisjon som denne arkitektpraksisen har arbeidet med gjennom mange år. Juryen verdsetter den pragmatiske holdningen der man har fått til veldig gode kvaliteter fordelt på alle viktige elementer. Bystranda er et solid prosjekt på alle måter. Vi vil framheve anlegget med en hedrende omtale».

Juryen sier følgende om Ankeret:

«Ankeret er plassert i den nye bydelen Havneparken i Sandnes, rommer 71 boliger kledd i tegl og er plassert på en base av transparente næringsarealer. Tomtesituasjonen byr på sjøutsikt mot nord. Anlegget har et ambisiøst oppslag, med en avansert og kompleks geometrisk oppbygging for å fange sol og sjøutsikt for alle. Resultatet er et rikt prosjekt der ingen leiligheter er like. De kubiske formene i «bolig-pyramiden» skaper et godt artikulert forhold mellom leilighetene og deres private uterom og den ekspressive formen. Estetisk fungerer de 45 graders dreide volumene med balkonger, vindusåpninger og forskutte skiver svært godt for leilighetene».

Bildet: Boligprosjektet Ankeret i Sandnes, med SpaceGroup som arkitekt, oppnådde også hedrende omtale. Foto: SpaceGroup
Bildet: Ankeret har et ambisiøst oppslag, med en avansert og kompleks geometrisk oppbygging for å fange sol og sjøutsikt for alle. Foto: SpaceGroup

Godt samspill

«Boligprosjektet er godt gjennomført bygningsmessig. Muren underbygger formene. Her finner vi imponerende innvendige løsninger i leilighetene som man sjelden ser i norsk boligsammenheng. Juryen vil framheve prosjektet med en hedrende omtale for ambisjonsnivået; det utradisjonelle og ekspressive uttrykket gir fine leiligheter, et godt samspill mellom privat arealet inne og ute, samt et spennende ytre volum».

logo
Bjørn Laberg