– De fleste takstorganisasjoner tar snarveier ved tilstandsvurdering og salg av boliger. Resultatet er at huseiere sitter med farlige elektriske installasjoner som i verste fall kan resultere i branner, sier brannetterforsker Jon Henrik Leere i Brannetterforskning AS.
– Alle takstmenn plikter å følge avhendigsloven og forskrift til Avhendingsloven ved boligsalg, men mange gjør ikke det. Vi mener det er høyst beklagelig at loven ikke blir fulgt til punkt og prikke. Til syvende og sist er boligeiere taperne med elektriske anlegg som er rene brannbomber, mener Leere.
Bryter med lovens intensjoner
Takstmenn følger egne interne føringer som bryter med lovens intensjoner.
– Konsekvensen er at boligkjøpere får elektriske anlegg som har helt andre kvaliteter enn det de er forespeilet i kjøpsøyeblikket og i salgskontrakt. Gang på gang ser vi at det er feil i karakterfastsettelse av boligtilstanden. I prospekter fremkommer det ofte at boligen er nyoppusset og godt vedlikeholdt, mens det elektriske anlegget ikke er nevnt med et ord og ikke er oppgradert, sier Leere.
– Ofte ser vi at anlegget mekkes av ufaglærte som medfører alvorlige forskriftsbrudd.
Skyhøye utbedringskostnader
– Hvilke rettigheter har boligkjøper dersom det i ettertid oppstår farlige hendelser i det elektriske anlegget?
– Det er alltid eier og bruker av anlegget som har ansvaret ved uforutsette hendelser. Her faller ansvaret for «gammel moro» i det elektriske anlegget på ny eier, sier Leere.
Han viser til kostnadsestimater i millionklassen for å utbedre elektriske anlegg fra tidligere eiere.
– Flere av handlene resulterer i branner, av og til før folk får flyttet inn i boligen.
Seriøs opplæring
– Hva må til for å få bukt med denne urimelige håndteringen?
– For det første må vi få en seriøs opplæring av takstmenn. For det andre må vi få til en obligatorisk taksering av det elektriske anlegget ved salg av hus og leiligheter. Både i nye og eldre boliger som er til salgs, kan det være alvorlige feil og mangler i det elektriske anlegget. Dessverre er det ingen kvalitetskontroll av anlegget selv på nye installasjoner. Dermed leveres nye anlegg med til dels omfattende feil og mangler, påpeker Leere.
– Vi oppdaget dette nylig i en eksklusiv enebolig der feil på det elektriske anlegget beløp seg til flere millioner kroner. Det ble montert av et elektrofirma uten at det ble kvalitetssikret. Derfor er kvalitetssikring utført av kvalifisert personell avgjørende. Nevnte firma driver selv med salg og kontroller av elanlegg til eksterne, men fanget ikke opp betydelige egne mangler.
Flere tusen boliger har store mangler
Hus er boligkjøperes største investering. Ofte lurer salgsleddet kjøper til å tro at anlegget er i bedre tilstand enn det egentlig er. Hva kan gjøres for å ansvarliggjøre både takstmenn og selgere?
– I en femårsperiode har selger/forsikringsselskap ansvar for feil/mangler som oppdages. Deretter går ansvaret over på de nye eierne. I og med at det elektriske anlegget verken blir kvalitetssikret når huset er nytt og skifter eier, kan det oppstå uforutsette situasjoner. Intensjonen med den nye avhendingsloven fra 2022, var å skape nye tanker i forbindelse med elektriske installasjoner og færre konflikter ved eiendomssalg. Når takstmenn ikke følger loven, selges flere tusen boliger i året med betydelige feil/mangler på det elektriske. Det blir ikke oppdaget på grunn av mangelfull etterlevelse av obligatoriske kontrollpunkter.
Store mangler
– Enkelte takstfirmaer utdanner egne takstmenn i den nye avhendingsloven. Med den enkle modellen som forskriften legger opp til, registrerer vi store mangler i det elektriske anlegget. Majoriteten av takstbransjen følger ikke den nye forskriften. Konsekvensen er at mange får boliger med helt andre kvaliteter enn det som kom frem i salgsoppgaven, sier Leere. Han mener opplæringen må forbedres.
– Meg bekjent er det ingen takstorganisasjoner som har sørget for opplæring på elektro siden avhendigsloven kom i 2022. Her må det skje drastiske endringer før det skjer farlige hendelser. Flere branneksempler der boligeier har kjøpt hus, viser at tidligere eiere har utført betydelige elektroarbeider ulovlig. Noen med allerede havari og brann som resultat og andre med potensielle tilstander som venter på avdekking. Her er det stor risiko for uønskede hendelser. Enkelte takstforetak har tatt tak i forholdene på egenhånd, og sørget for opplæring av sine mannskaper. De har avdekket betydelige mangler og ulovlig elektroarbeider.
– Dessverre er de i et sørgelig mindretall blant andre takstmenn, avslutter Leere, som kjenner takstmarkedet godt.