Nordmenn falt til 7. plass i verden når det gjelder kunnskap om cybersikkerhet. Studier viser at verdens bevissthet om personvern og cybersikkerhet fortsetter å forverres:
- Sammenlignet med i fjor falt nordmenn fra 4. til 7. plass på den globale rankingen.
- Folk i Norge vet ingenting om personvernspørsmål når de bruker AI på jobb.
- Sammenlignet med 2023 vet flere nordmenn hva de skal gjøre hvis en hacker krever løsepenger eller hvordan de skal håndtere phishing-angrep.
Nordmenn er på 7. plass i verden når det gjelder cybersikkerhet og kunnskap om personvern på internett, ifølge ny forskning fra cybersikkerhetsselskapet NordVPN. De utmerket seg med mistenkelige strømmetjenestetilbud (98 %) og opprettelse av sterke passord (92 %), men slet med å identifisere personvernproblemene ved bruk av AI på jobben (4 %).
Den årlige National Privacy Test (NPT) er en global undersøkelse som tar sikte på å evaluere folks cybersikkerhet, online personvernbevissthet, og utdanne allmennheten om cybertrusler og viktigheten av data- og informasjonssikkerhet i den digitale tidsalderen. Den samlet 25 567 svar fra 181 land i år.
– Ettersom det digitale trussellandskapet utvikler seg raskere enn noen gang, er det viktig at internettbrukere forstår betydningen av å beskytte sin personlige informasjon. Den nasjonale personverntesten tar ansvaret for å utdanne folk globalt om cybertrusler og utstyre dem med viktige tips for å beskytte seg mot svindel, datainnsamling, overvåking og andre farer på nettet, sier Marijus Briedis, teknologisjef (CTO) hos NordVPN.
Disse landene er blant de tre beste for personvern på internett og bevissthet om nettsikkerhet:
- Singapore (62/100)
- Finland og Litauen (61/100)
- Tyskland og USA (60/100)
Årets resultater viste imidlertid at verdens bevissthet om personvern og cybersikkerhet på nett fortsetter å synke de siste årene.
– Teknologiske fremskritt kan være overveldende for noen mennesker, noe som kan få dem til å slite med å henge med. Bekvemmelighetsdrevne nettapplikasjoner blir mer inngrodde i hverdagen vår, og folk prioriterer ofte brukervennlighet fremfor personvern, og utsetter seg selv for risikoer utilsiktet. Selv om det er bekymringsfullt å se en nedgang i global bevissthet om personvern på internett, bekrefter denne trenden bare det økende behovet for mer utdanning i å beskytte personopplysningene våre på nettet, sier Briedis.
Nordmenn er flinke med mistenkelige strømmetilbud men feiler med personvernspørsmål knyttet til AI
Resultatene av testen viste at nordmenn er flinke med mistenkelige strømmetjenestetilbud (98 %) og å lage sterke passord (92 %). De vet også hvilke data de skal dele med appene sine via apptillatelser (91 %) og hva de skal gjøre etter å ha blitt varslet om at en ukjent enhet prøvde å logge på e-posten deres (85 %), eller risikoen ved å lagre kredittkortopplysninger i nettleseren (84 %).
Imidlertid er det kun 4 % av nordmenn som er kunnskapsrike om hvilke personvernspørsmål man bør vurdere når man bruker AI på jobb, og kun 11 % vet hvilke data Internett-leverandører samler inn som en del av metadataene. I tillegg er bare en femtedel (20 %) av nordmenn klar over hvordan de kan sikre sitt Wi-Fi-nettverk hjemme, mest sannsynlig med tanke på at det er trygt som standard. Endelig er det bare en fjerdedel (26 %) av nordmenn som kjenner til nettbaserte verktøy som beskytter digitalt personvern.
Blant nordmenn er bare 2 % av dem Cyber Wanderers (vet knapt noe om personvern på internett og nettsikkerhet). Den største andelen (66 %) fikk 50-74 poeng og ble identifisert som Cyber Adventurers, personer som vet ganske mye om, men som fortsatt har rom for forbedring. Antall kunnskapsrike Cyberstjerner i Norge er 7 % i år.
Hva er de viktigste endringene blant nordmenns resultater siden i fjor?
Sammenlignet med 2023 er det færre nordmenn som forstår sikkerhetsfordelene ved å oppdatere apper så snart oppdateringen er tilgjengelig. Mens i 2023 sa 70 % at de oppdaterer en app så snart en oppdatering er tilgjengelig, er det i år 57 %. Flere nordmenn vet imidlertid hva de skal gjøre hvis en hacker krever løsepenger eller hvordan de skal håndtere phishing-angrep (65 % i 2023 mot 75 % i 2024).
Globalt har bevisstheten om hvordan sikre hjemmenettverket sitt Wi-Fi holdt seg stabil, men den har økt blant norske deltakere. Norske og danske deltakere vet best blant de nordiske landene hva de skal gjøre etter å ha mottatt en uventet e-post fra banken som varsler om et uttak.
Personer i alderen 30–54 er best på global personvernbevissthet på internett
Den globale PT-score nådde 58 % i år, noe som viser en nedgang i verdens bevissthet om personvern og cybersikkerhet på nett, sammenlignet med 2023 (61 %) og 2022 (64 %).
Viktige globale takeaways:
- Personer i alderen 30-54 år har de beste ferdighetene innen cybersikkerhet, med de fleste cyberstjerner i denne aldersgruppen.
- Sammen med IT-sektoren fikk respondenter fra finansnæringene litt høyere PT-score enn andre.
- Poengene til kategoriene «personvernbevissthet» og «digital risikotoleranse» er lavere enn i 2023 på grunn av to nye spørsmål om AI – bare 5 % av folkene svarte riktig på dem.
«I dag er enkeltpersoner mer fokusert på umiddelbare fordeler i stedet for langsiktig sikkerhet, og dette skiftet kan ha resultert i en reduksjon i personvernbevissthet. I tillegg, når folk navigerer gjennom enorme mengder innhold, blir viktige sikkerhetsvarsler og personverntips ofte borte i støyen,» sier Briedis.
Trinn for å øke nettsikkerheten og personvernet
I feiringen av den internasjonale VPN-dagen 19. august, deler Marijus Briedis fra NordVPN en rekke skritt folk kan ta for å forbedre personvernet og sikkerheten deres på nettet:
- Lag unike og sterke passord. Bruk unike og robuste passord for hver av dine nettkontoer. Bruk i tillegg en passordbehandler, og hvis tilgjengelig, konfigurer en passordpålogging for kontoene dine.
- Aktiver multifaktorautentisering (MFA). Styrk kontosikkerheten ved å aktivere multifaktorautentisering. Dette legger til et ekstra lag med beskyttelse ved å kreve en ekstra form for verifisering.
- Hold programvaren oppdatert. Oppdater programvaren, operativsystemene og applikasjonene regelmessig. Det hjelper å fikse sårbarheter og sikre at sikkerhetsoppdateringer blir brukt.
- Bruk et virtuelt privat nettverk (VPN). Bruk alltid en VPN for å kryptere internettforbindelsen din, og beskytte din personlige informasjon fra potensielle avlyttere.
- Se gjennom personverninnstillingene. Gjennomgå og juster personverninnstillingene regelmessig på sosiale medieplattformer, mobilapper og andre nettjenester.
- Lær deg selv om cybersikkerhet. Kontinuerlig læring vil gi deg mulighet til å ta informerte beslutninger om å beskytte din online tilstedeværelse.
Metodikk: Den nasjonale personverntesten er en undersøkelse med åpen tilgang, som lar alle fra hele verden ta testen og sammenligne sine egne resultater med de globale. I 2024 svarte 25 567 respondenter fra 181 land på 23 spørsmål som evaluerte deres ferdigheter og kunnskap om personvern på nett. 2024-dataene er analysert per 17.07.2024 og presentert i rapporten. Hvis det er en forskjell med nettsideresultatene, betyr det at flere har deltatt siden 17. juli, og resultatet har endret seg litt. I tillegg tar analysen av 2023 i betraktning alle 2023-dataene. Fjorårets kommunikasjon analyserte kun delresultatene frem til 19. juli 2023.
OM NORDVPN:
• NordVPN er verdens mest avanserte VPN-tjenesteleverandør, valgt av millioner av internettbrukere over hele verden. Tjenesten tilbyr funksjoner som dedikert IP, Double VPN og Onion Over VPN-servere, som bidrar til å øke personvernet ditt på nettet uten sporing. En av NordVPNs nøkkelfunksjoner er Threat Protection Pro, et verktøy som blokkerer ondsinnede nettsteder, sporere og annonser og skanner nedlastinger for skadelig programvare.
• Den siste etableringen av Nord Security, NordVPNs morselskap, er Saily, en global eSIM-tjeneste. NordVPN er kjent for å være brukervennlig og kan tilby noen av de beste prisene på markedet. NordVPN har over 6400 servere som dekker 111 land over hele verden. For mer informasjon, besøk https://nordvpn.com.