Energi

– Mangel på kunnskap og tilgjengelig rådgivning

Bildet: Kent Olav Kvamme, kommersiell direktør i Fjordkraft Bedrift

En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Fjordkraft Bedrift, viser at små og mellomstore bedrifter ser høye strømpriser som en alvorlig trussel. 47 prosent av de spurte bedriftslederne sier det truer bedriftens eksistens. Det samtidig som hele 52 prosent tror prisene vil øke de neste to til fem årene.

Kent Olav Kvamme, kommersiell direktør i Fjordkraft Bedrift, sier undersøkelsen viser at de spurte ser energimarkedets uforutsigbarhet som en utfordring. 37 prosent oppgir at usikkerheten rundt kostnadsbildet negativet påvirker langsiktige investeringer.

– Dette er selvsagt en utfordring for bedrifter som ønsker å vokse og investere i nye energitiltak for å redusere energiforbruket, sier han.

– Undersøkelsen viser at 47 prosent av SMB-bedriftene allerede ser høye strømpriser som en trussel for bedriftens overlevelse. Noe som kan forsterkes dersom energipolitikken ikke tar næringslivets behov på alvor. Det understreker behovet for mer stabile rammebetingelser, bedre støtteordninger og rådgivning som hjelper bedrifter med å redusere forbruket og for å sikre en mer bærekraftig drift, legger han til.

Mangler kunnskap og etterlyser rådgivning

Undersøkelsen viser også at mange SMB-bedrifter har et betydelig potensial for å redusere energikostnadene, men at det er mangel på kunnskap og tilgjengelig rådgivning. 20 prosent sier de ikke har innsikten som kreves for å kutte ned på forbruket, og 45 prosent mener rådgivning fra energiselskapene er avgjørende for å kunne redusere forbruket.

– Dette er noe hele bransjen må ta innover seg. Jeg tror at mange energiselskaper tilbyr rådgivning, men at det kanskje ikke er tydelig nok kommunisert. Et konkret eksempel er vårt energipartnerprogram hvor vi hjelper bedrifter med å identifisere og realisere besparelser gjennom en strukturert og effektiv prosess, sier Kent Olav Kvamme.

– Resultatene viser også at det etterlyses flere insentiver fra myndighetene da vil være en viktig driver for å investere i energieffektivisering. 68 prosent sier de ville investert i tiltak dersom den økonomiske støtten var bedre, mens 24 prosent peker på skattefradrag som en viktig løsning.

Ser bærekraft som konkurransefortrinn – men kostnadene står i veien

Selv om pris og stabilitet er viktigst, viser undersøkelsen at bærekraft spiller en stadig viktigere rolle. 59 prosent ser energieffektivisering som et viktig konkurransefortrinn, og 55 prosent mener det å investere i fornybar energi styrker bedriftens omdømme. Likevel er barrierene for å investere i det høye. 33 prosent sier for eksempel at de vurderer å investere i solceller, mens 36 prosent avviser det på grunn av høye kostnader og manglende infrastruktur.

– Det fint å se at stadig flere forstår viktigheten av å prioritere bærekraft. Samtidig er det skremmende å se at mange anser det som for kostbart. Spesielt med tanke på at EU sin taksonomiordning som fungerer som et klassifiseringssystem for bærekraftige investeringer med strenge krav til dokumentasjon og energibruken i næringsbygg, er noe som vil berøre alle i tiden fremover, sier Kent Olav Kvamme.

– Vi står på startstreken til det som blir en stor omstilling for næringslivet, og vi ser at finansinstitusjoner og investorer allerede nå stiller høye krav til bærekraft og klimatiltak. Bedrifter som ikke tilpasser seg, risikerer høye energikostnader, redusert kapitaltilgang og svekket konkurranseevne. Her har vi som bransje et stort ansvar for tilrettelegging.

Lav tillit til myndighetene skaper usikkerhet

32 prosent av de spurte sier de har lav tillit til at myndighetene forvalter energitilgangen på en måte som gagner næringslivet, og 40 prosent mener dagens energipolitikk ikke sikrer stabile priser. Noe som skaper usikkerhet for bedrifter som allerede sliter med uforutsigbare energikostnader.

– For å sikre en mer forutsigbar og bærekraftig energifremtid for landets SMB-bedrifter, er det åpenbart behov for bedre rådgivning, økt økonomisk støtte og klarere rammevilkår fra myndighetens side. Det er viktig å huske på at SMB-sektoren på mange måter er ryggraden i det norske næringslivet, og at utfordringene energikostnadene må tas på alvor for å unngå at det bremser veksten og utviklingen i den norske økonomien, avslutter Kent Olav Kvamme.

logo
Bjørn Laberg