Nyheter

– Kunnskapen om verktøysikring må bedres

Bildet: Byggmester Lars Ivar Berg mener man må starte tidlig med opplæring for å forebygge arbeidsulykker

Å miste verktøy i høyden er både kostbart og kan gi livsfarlige situasjoner. Manglende tilstrekkelig opplæring i yrkesfag gjør at Byggmester Lars Ivar Berg må lære opp lærlingene selv. 

For dårlig opplæring om verktøysikring i yrkesfag gjør at flere nå roper et varsko. 

Lite informasjon  

Hvert år forårsaker fallende gjenstander som verktøy og utstyr, alvorlige personskader på arbeidsplasser i bygg- og anleggsbransjen. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i 2021 ble registrert 2978 ikke-dødelige arbeidsskader i bygg- og anleggsnæring. Støt eller treff av gjenstand er den nest hyppigste ulykkestypen, med nær 600 registrerte tilfeller.   

Byggmester Lars Ivar Berg mener man må starte tidlig med opplæring for å forebygge arbeidsulykker. Dette sammen med gode rutiner, kan bidra til å redusere ulykkestallene. Berg har snart 35 år i bransjen, og driver sitt eget firma med fire ansatte, inkludert to lærlinger. Firmaet har stort fokus på sikring av verktøy. 

– Det står i forskriften at man skal være nøye med å sikre, men likevel er det ingen som forteller eller viser lærlingene hvordan dette faktisk gjøres i praksis, sier byggmesteren. 

Berg mener bestemt at verktøysikring er noe som må på timeplanen allerede under utdannelsen. 

– All kunnskap er god kunnskap, og jeg tror man ville ha lært mye bare ved å ha en dobbeltime med introduksjon av verktøysikring. Da hadde man i det minste fått et større innblikk i tiltakene, og blitt bedre forberedt når man skal arbeide i høyden på byggeplassen. 

GODT SIKRET: Håndverker-gutta sikrer både seg selv og verktøyet før de skal opp i høyden. 

Skal sikre utstyr 

Jørgen Johansen, produktansvarlig i Luna Group Norge, er helt enig med Byggmester Lars Ivar Berg.  

– Søkelyset på verktøysikring må begynne allerede i utdanningsperioden, sier han. 

Mange håndverkere og elever bekrefter at de ikke har nødvendig kunnskap og kjennskap når det gjelder viktigheten av verktøysikring. 

– Basert på tilbakemeldinger, opplever vi at tematikken ikke blir tilstrekkelig prioritert på yrkesfagutdanningen eller på arbeidsplassen, utdyper Johansen. 

– Vi må få et større fokus på sikring av verktøy! Dette er et viktig og forebyggende tiltak for å forhindre skader og arbeidsulykker. I dag er det ikke påbudt med verktøysikring, og utfordringen er at mange ikke vil ta i bruk dette før det kommer et pålegg. 

I Arbeidstilsynets forskrifter står det imidlertid: Ved arbeid i høyden skal man sikre utstyr for å forhindre at gjenstander faller ned og utgjør en fare for andre personer. I en paragraf om bruk av tau til atkomst, arbeid og redning står det at verktøy og annet utstyr som arbeidstakerne bruker, skal være sikret til seler, arbeidssete eller på en annen, egnet måte. 

– Regelverket og kravene er ganske kortfattet, og dekkes under forskrift i kapitlet om utførelse av arbeid i høyden. Holdninger til verktøysikring er med stor sannsynlighet veldig delt. Noe av “motviljen” skyldes nok at man i stor grad ikke er kjent med forskriften, men også at mange oppfatter det som en tungvint måte å jobbe på, sier Johansen. 

Tidligere i vår besøkte produkteksperten Skedsmo videregående skole for å belyse nettopp temaet verktøysikring i fagopplæringen. 

– Det er to årsaker til at verktøysikring burde vært obligatorisk. Den første er at det helt enkelt stilles høye krav til dette på arbeidsplassene, og da bør det inn i opplæringa. Den andre grunnen er jo at det er svært mange som skader seg ved at verktøyene ikke sikres på en god måte, sier Johansen og fortsetter:

– Når vi vet hvor mange skader som kommer av dårlig verktøysikring, er det merkelig at ikke utdanningsmyndighetene ikke legger dette inn som obligatorisk emne for elevene med yrkesfaglig opplæring i videregående.

PÅ TAK: Byggmester Lars Ivar Berg sørger for at han og hans ansatte arbeider trygt i høyden.

Kan få dødelig utfall 

Lars Ivar Berg er enig, og tror mange opplever verktøysikring som uvant. Men han er samtidig veldig klar på konsekvensene man risikerer når man arbeider i høyden. 

– Det kan være nytt og uvant i starten, men man må få tid til å lære seg å bruke det. Så vil man forhåpentlig etter hvert oppdage hvor fornuftig det er at verktøyet henger fast istedenfor at man risikerer å miste noe fra høyden. 

Han har selv erfart å miste verktøy fra flere meters høyde, og har derfor innført påbud. 

– Alle mine ansatte har snorer til bruk for verktøysikring ved arbeid i høyden. Å miste dyrt utstyr i bakken så det blir ødelagt, eller at verktøy kommer borti andre materialer, er ille nok. Men uten verktøysikring går du rundt med tungt utstyr som i verste fall kan drepe noen hvis du mister det. Både batteridrill, hammer og kubein kan bli livsfarlig når det kommer fallende fra høyden. 

Selv sier de to lærlingene som jobber hos Mester Berg Byggmester AS at de ikke hadde hørt om verktøysikring før de startet i firmaet. En av lærlingene har vært på flere andre arbeidsplasser, mens den andre har sin første læretid her.  

– Mitt inntrykk er at det generelt er lite fokus på HMS og sikkerhet i bransjen. Jeg har jobbet på flere arbeidsplasser og har sett både usikrede stillaser og at arbeidere dropper bruk av hørselvern og vernebriller, forteller den ene lærlingen.  

– Jeg tror skolen forventer at man lærer dette på lærestedene, mens lærestedene forventer at man har lært om dette allerede under utdanningen. Det er minimalt med oppfølging og folk regner bare med at du gjør det du skal. Det er ikke trygt nok!  

Den ferskeste av de to læreguttene sier han hadde lite kunnskap om sikkerhet og HMS før han startet som lærling hos Lars Ivar Berg.  

– Nå tenker jeg på det hele tiden, både i forhold til meg selv og mine kollegaer. Det har vært snakk om HMS på skolen og hva det betyr, men da har det kun vært teori. Man får ikke noe praktisk forhold til hva man skal tenke på og hvordan man skal bruke forskjellig type utstyr.  

Når det gjelder verktøysikring sier de to lærlingene at de ikke opplever dette utstyret som tungvint eller upraktisk.  

– Det gjelder å finne en teknikk som gjør at man blir vant til å bruke det. Man får en ny forståelse for viktigheten av utstyret som bidrar til at du og dine kollegaer kan jobbe trygt i høyden. 

VIKTIG SIKRING: Lærlingene i Mester Berg Byggmester er positive til bruk av verktøysikring og poengterer at dette skaper trygghet i arbeidshverdagen. 

Kommer med oppfordring 

Lars Ivar Berg i Mester Berg Byggmester og Johansen i Luna Group Norge mener fallende gjenstander er en fare som ofte undervurderes. 

– Mange forstår ikke kraften som skapes når en gjenstand mistes fra stor høyde. Resultatet av nedslaget blir stort, selv om gjenstanden veier lite, påpeker Jørgen Johansen. 

For eksempel kan en gjenstand som veier mindre enn 100 gram, utløse katastrofale konsekvenser hvis det faller fra stor høyde. Treffer gjenstanden et menneske, kan det i føre til alvorlige skadelige eller i verste fall dødelig utfall. 

Nesten halvparten av alle fallende gjenstander skyldes menneskelige faktorer som stress, slurv og for stor tro på egen evne. Det viser en undersøkelse basert på 206 telefonintervjuer med håndverkere i Sverige og Norge, utført av Solvero på vegne av Luna Group i juni 2019. Samme undersøkelse viste at 61 prosent etterspør festepunkter på verktøyet for enkel sikring. 

Verktøysikring skjer ofte ved at en innfestingskomponent kobles til verktøyet. Det skal videre kobles til en snor eller wire som festes i brukeren eller til en fast installasjon. 

– Vi stiller oss til disposisjon for å få en større bevissthet rundt temaet. Vi kommer gjerne til skoler for å snakke med elever og lærere. Det elever selv kan gjøre, er å starte en dialog med lærere om verktøysikring og verdiene rundt dette. De som arbeider i bransjen kan hjelpe til med å belyse risiko og konsekvensen med fallende verktøy, avslutter Jørgen Johansen i Luna Group Norge. 

logo
Bjørn Laberg