Byggfakta SMART

Konstruksjon og fasader – hvilke materialvalg tas?

Illustrasjonsbilde: Getty Images

Byggfakta og prosjektdatabasen SMART har i lang tid registrert prosjekter med stål, mur, betong, og tre innen kategoriene konstruksjon og fasade. Sammen med verktøy fra Prognosesenteret har vi nå tatt frem oppdaterte tall fra 2024, for å se på andelene både på konstruksjon og fasade.

Av Pål Engeseth

Tallene er hentet for planlagte prosjekter registrert i databasen fra 2022 til 2024. Her er det totalt registrert 47 305 prosjekter til en samlet verdi på 4569,5 milliarder kroner. Av disse er det registrert 3541 prosjekter med beskrevet fasade til en samlet verdi på 550 milliarder, mens 3406 prosjekter er registrert innen beskrevet konstruksjon, hvor samlet verdi er på 498,2 milliarder kroner.

Vi har sammenlignet 2024-tall innen konstruksjon med tilsvarende undersøkelse 2022, selv om utvalget i 2022 var noe mindre. I 2022 var andelen betongkonstruksjon 56,4 prosent, mens den i dag har skrumpet til 50,2 prosent. Stålkonstruksjon har vokst fra 18,0 prosent i 2022 til 20,4 i vår nye måling. Det er likevel trekonstruksjon som har hatt den største veksten, fra 25,5 prosent opp til dagens nivå på 29.4 prosent. Ser vi på utviklingen i antallet prosjekter, har trekonstruksjon en enda sterkere utvikling og har en andel på 43,1 prosent. I prosjektverdi er det fremdeles betongkonstruksjon som har mer enn halve markedet i vår oversikt.

TABELL 1

Tabell 1 viser fordeling per fylke innen på betong, stål og trekonstruksjon, hvor vi ser at det også er geografiske forskjeller. I tallgrunnlaget vi har tatt ut, ser vi også forskjeller i konstruksjon fordelt på størrelse på prosjektene, kategorier, nybygg eller rehabilitering, offentlig eller privat og valg av entrepriseform. Et funn her er at trekonstruksjon har en klar overvekt på private utbyggere og på nye bygg.

Akkurat som med konstruksjon hadde vi en tilsvarende undersøkelse av fasadetall i 2022. I 2022 var andelen mur / betongfasader 41,9 prosent mens den i dag har skrumpet til 35,5 prosent. Stål / aluminiumfasader har gått ned fra 20,8 prosent i 2022 til 17,6 i vår nye måling. Det er trefasader som også her har hatt den største veksten, fra 53,5 prosent opp til dagens nivå på 57,7 prosent. Ser vi på utviklingen i antall prosjekter har trefasader en andel på 60,7 prosent, noe som indikerer at tre står sterkest på de mindre byggeprosjektene.

TABELL 2

Tabell 2 viser fylkesvis fordeling pr fylke på betong-, stål- og trefasader, hvor vi ser at det også er geografiske forskjeller. I tallgrunnlaget vi har tatt ut, kan vi også nevne at det er flere forskjeller i fasadevalg, fordelt på størrelse på prosjektene, kategorier, nybygg eller rehabilitering, offentlig eller privat, samt entrepriseform. Stål er klart sterkest innen totalentreprise, mens trefasader er klart mest foretrukket blant private utbyggere.

I Byggfakta-rapporten «Pipeline Q2 2024» kan du blant annet lese mer om utviklingen innen konstruksjon og fasade, med fokus på produktgrupper.

logo
Bjørn Laberg