Arkitektur

Københavnerne skal stemme frem byens vakreste arkitektur

Dette nybygde kontorbygget "Spidsen", som ligger på spissen av Nordø i Københavns Nordhavn, skal blant annet konkurrere om prisen med en T-banelinje, et byromsprosjekt og en hel bydel. Foto: DroneRune

DANMARK: Københavns Kommune hyller nok en gang bygningene, bymiljøene og fasilitetene som skaper verdi for Københavns befolkning. Alle københavnere har nå muligheten til å stemme på sin favoritt.

Det er kun ett nybygg blant de åtte nominerte prosjektene som kan vinne årets byggepris i Københavns kommune. De øvrige syv består av fem oppussingsprosjekter, ett byromsprosjekt og en ny T-banelinje, melder dagensbyggeri.dk  

De åtte nominerte er:

1. Bellahøj – oppussing

Høyhus sett på avstand. solen reflekterer i noen av de mange vinduene
AKB Bellahøj. Foto: Laura Stamer

Bellahøj-husene, bygget på 1950-tallet, har gjennomgått en omfattende renovering av fasadene, samt innvendig renovering. Renoveringen har blant annet gitt et sunnere inneklima og betydelig redusert energiforbruk. I tillegg er bygningenes betongflisfasade gjenskapt.

2. Carlsberg Akademiet

Bilde av en stor, rosa villa sett fra parken med store trær og plen
Carlsberg Akademiet. Foto: Karina Tengberg/Elgaard Arkitektur

Brygger JC Jakobsens villa på Carlsberg, bygget på midten av 1800-tallet, har gjennomgått en restaurering og kan nå brukes som møte- og konferanselokale. Husets utseende er restaurert til det opprinnelige utseendet, blant annet ved å gjenskape historiske farger basert på fargearkeologiske studier, og gjenskape originale utsmykninger basert på historiske tegninger.

3. Carlsberg by

Foto av et åpent byrom med grønne trær og mennesker som sitter og står på både høyre og venstre side. Bakerst i bildet ses fire skorsteiner på rekke og rad.
Carlsberg by. Foto: Andreas Raun Rosendahl

Fornyelsen av bydelen kombinerer arkitekturen i de gamle bygningene med nye byrom og funksjoner. De fredede og verneverdige bygningene har fått nytt liv, og fellesskap og hverdagsliv er innlemmet i byrommene.

4. Dansehallene

Bilde av inngangen til en hall. Dører og vegger er laget av metall
Dansesalen. Foto: Adam Mørk

Midt i Carlsberg Byen er det verneverdige fyrhuset forvandlet til et moderne teater for samtidsdans og koreografi. De tidligere nedlagte murnisjene i byggets første etasje er åpnet opp med nye glassdører, og resten av byggets utseende er restaurert med minimale inngrep i det opprinnelige rammeverket.

5. Grönningen – Bispeparken

Foto fra luften. På begge sider står murbygninger i flere etasjer med røde tak. I midten ligger et grøntområde med stier, lekeplass og små våtmarker
Grönningen – Bispeparken. Foto: Jens Christian Rørbæk Kruse

Et byromsprosjekt som kombinerer skybruddssikring med utvikling av en ny bypark. Parken kan holde tilbake regnvann i en rekke forsenkninger, og dermed beskytte lavereliggende områder mot flom. Samtidig kan parken gi rammer for sosiale aktiviteter og biologisk mangfoldig bynatur.

6. T-banelinje Sør

Flyfoto av Enghave Brygge T-banestasjon. Det pågår fortsatt byggearbeid på begge sider av stasjonen. I forgrunnen av bildet sitter to personer på en benk med utsikt over kanalen.
T-banelinje Sør – Enghave Brygge. Foto: Niels Busch

Utvidelsen av M4-banen med fem nye T-banestasjoner som forbinder Sydhavn og Valby på T-banenettet. De nye stasjonene er designet med integrerte kunstverk som fungerer som et kjennetegn for hver stasjon. Kunstverkene er laget av fire danske samtidskunstnere og en kunstnergruppe.

7. Spidsen

Foto fra innsiden av Spidsen på Nordø - grønne planter og sittegrupper ses nederst
«Spidsen». Foto: Sjavit Maestro

Det 60 meter høye sirkulære kontorbygget er bygget på spissen av Nordø ut mot det store havnebassenget, og fungerer som et landemerke i enden av Århusgade-distriktet. Midt i bygget ligger ‘Vinterhagen’, en 14-etasjers høy atriumgård med trær og planter som er åpen for publikum.

8. Thoravej 29

Foto av betongtrapper i en gammel industribygning
Thorasvej 29. Foto: Hampus Berndtson

Renoveringen av den gule murbygningen på Thoravej 29 har fokusert på å gjenbruke stedets historie. Før prosjektet startet var bygget horisontalt delt inn i fire lavtaks etasjer preget av små kontorlokaler. Nå er første etasje åpnet opp og gulvdekket er fjernet for å skape mer plass. Bygget inneholder i dag blant annet: kafé, utstillingslokale, verksteder og debattscene.

De 8 prosjektene ble valgt ut fra 39 nominerte prosjekter. Publikumsprisen ble delt ut for første gang i 2018.

KILDE: Dagens Byggeri

logo
Bjørn Laberg