Oppgangen på studenter som får tilbud om plass på ingeniørstudier er stusselige 6,75 prosent, altså 280 flere studenter enn i fjor.
– Vi burde vært glade for tallene, men det er behov for langt flere for å møte etterspørselen i arbeidslivet. Regjeringen må gjøre mer, sier Sofie Strøm Olsen, leder av NITO Studentene.
Olsen mener at vi fortsatt står overfor en varslet kompetansekrise dersom vi ikke handler nå. Mangel på ingeniører vil skape store utfordringer for norsk industri og innovasjonskraft og svekke norsk forskning.
– Ingeniørmangelen vil øke drastisk med dagens tilbud om studieplasser, og vi ser allerede at arbeidsgivere sliter med å ansette riktig ingeniørkompetanse. I Fredrikstad er opptaket til maskiningeniør kansellert, og i Førde har de kansellert opptaket til byggingeniør. Dette ville ikke skjedd hvis det var et tilstrekkelig antall søkere, sier Olsen.
Hun mener dette er problematisk for det lokale arbeidslivet som trenger ingeniører fra disse programmene.
– Det er ufattelig mange ledige studieplasser for å bli ingeniør hos Samordna opptak nå, og jeg vil virkelig anbefale dem til alle som har R2-matte og Fysikk 1 fra videregående skole. Nå er det nærmere 100 teknologi- og ingeniørstudier med ledige plasser, en fjerdedel av alle studier med ledige studieplasser hos Samordna opptak.
– Vi mener at universiteter og høyskoler må stramme inn antallet studieplasser som ikke er like etterspurt i arbeidsmarkedet. Da kan vi utdanne flere i de fagene som trengs mest. Arbeidslivets behov for kompetanse bør prioriteres høyere i fordelen av studieplasser enn i dag, sier Olsen.
Studentlederen viser til at regjeringen har selv påpekt at man må prioritere lærer, teknologi og helsefag som områder med størst kompetansebehov framover.
– Det er derfor nyttig at vi ser dette gjenspeilet i opptakstallene. Universitetene og høyskolene har også fått beskjed om å dimensjonere studietilbudene sine i denne retning. Ingeniørutdanningene har ikke klart å øke kvinneandelen slik som økonomi- og IT-utdanningene har gjort.
– I år har andelen kvinner med tilbud om studieplass endelig bikket 25 %, men ingeniørutdanningen er fremdeles verst i klassen som mannsdominerte utdanninger. Regjeringen må på banen med nye tiltak for å kvalifisere og motivere kvinner til å velge ingeniørstudier, avslutter hun.