Aktuelt

Hvordan påvirker lyd smakssansen?

Bildet: Ifølge van Dort er det utrolig enkelt å gjøre noe med romklang og støy, for eksempel i restauranter, uten å gå på kompromiss med designet. Foto: Rockfon

Smakssansen vår påvirkes negativt når vi spiser i lokaler med dårlig akustikk. I forbindelse med International Noise Awareness Day setter den globale akustikkambassadøren søkelys på hvordan god akustisk design kan forbedre smaksopplevelsen – og dermed imøtekomme den vanligste klagen blant restaurantgjester.

Dårlig akustikk kan faktisk endre hvordan maten smaker. Det viste et forskningsprosjekt fra 2021, ledet av professor Charles Spence ved Oxford University[1]. Studien viste hvordan kaffens smak endret seg avhengig av lydmiljøet. I 2025 er funnene særlig aktuelle, ettersom moderne arkitektur og interiørtrender ofte skaper utfordrende lydforhold i serveringssteder.

– Mange restauranter har et urbant, industrielt uttrykk preget av betong, tre, metall og glass – materialer med dårlig lydabsorbering. Man må huske at god akustikk ikke bare gjør et rom mer behagelig å være i, men også får maten til å smake bedre, sier Pascal van Dort, global akustikkekspert i Rockfon. Han har i mange år jobbet med støyproblematikk i offentlige rom.

Bildet: Pascal van Dort. Foto: Rockfon

«Restaurantdilemmaet»

Kaffestudien er del av et større forskningsfelt som utforsker hvordan sansene påvirker hverandre – i dette tilfellet hvordan lyd påvirker smak. Faget er særlig aktuelt i forbindelse med International Noise Awareness Day 30. april, som setter globalt fokus på hvordan vi kan redusere støy og forbedre akustikken i alt fra skoler og kontorer til offentlige rom.

Offentlige rom er et kjerneområde for Pascal van Dort. Han stiller spørsmål ved hvorfor akustikk ofte nedprioriteres – spesielt når visuell appell står høyt. I sine foredrag bruker han ofte eksempelet med et støyende restaurantbesøk for å vise hvor avgjørende god akustikk er for helhetsopplevelsen.

– Fenomenet kalles «restaurantdilemmaet», og kommer fra en stor undersøkelse gjort av analyseinstituttet Zagat i 2018. Den viste at støy var den viktigste klageårsaken blant restaurantgjester – foran dårlig service. Bakgrunnsmusikk og dårlig akustikk, som for eksempel mye romklang, hindrer deg i å nyte måltidet og omgivelsene. Nå vet vi også at det påvirker smaken – jo høyere lydnivå, desto mindre nyter man maten, forklarer van Dort.

Et spørsmål om smak – bokstavelig talt

Flere studier viser at støy demper smaksopplevelsen. Forskning fra University of Manchester[2] konkluderte blant annet med at mat smaker mindre søtt, mindre salt og generelt mindre i støyrike omgivelser. Likevel velger mange nye restauranter å nedprioritere akustiske tiltak – noe akustikkeksperten stiller seg undrende til. – Det er utrolig enkelt å gjøre noe med romklang og støy, for eksempel i restauranter, uten å gå på kompromiss med designet. Mange tenker bare på himlingsplater når jeg nevner akustikkforbedring,men det finnes mange løsninger. Teknologien i dag gjør det mulig å integrere lydabsorberende elementer i vegger, tak og som romdelere – i ulike former, farger og uttrykk – uten å forstyrre den arkitektoniske stilen, understreker van Dort og avslutter:

– Selv om vi ser økt bevissthet rundt lydmiljø på spisesteder, er restaurantdrivere fortsatt mest opptatt av kvalitet og smak, mens arkitekter prioriterer det visuelle. Derfor blir akustikken ofte nedprioritert. Det er synd, for vi vet hvor stor betydning lydnivået har for helhetsopplevelsen – og hvor villige folk er til å komme tilbake. Restauranter bør i langt større grad tenke akustiske løsninger inn fra starten av, slik at arkitekter, designere og utbyggere sammen kan skape optimale rammer både visuelt og lydmessig.


[1]https://www.researchgate.net/publication/350910222_Sonic_Seasoning_and_Other_Multisensory_Influences_on_the_Coffee_Drinking_Experience

[2] Effect of Background Noise on Food Perception: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0950329310001217

International Noise Awareness Day er en global kampanje initiert av Center for Hearing and Communication, som første gang ble arrangert i 1996. Målet er å sette fokus på støy og hvordan det påvirker oss mennesker. I år markeres dagen 30. april med arrangementer og workshops over hele verden for å forbedre de akustiske forholdene vi lever i.

logo
Bjørn Laberg