Bygg Reis Deg

Hvem fortjener å vinne Byggenæringens Innovasjonspris 2025?

Bildet: Fra venstre Ari Soilammi, Gunnar G. Nybø, Helene Friis, Nicolai Riise, Andreas Fritzsonn og Nina Solli.

Når Byggenæringens Innovasjonspris deles ut for 8. gang under Bygg Reis Deg i oktober i år, er det en kompetent jury som har juryert alle innkomne bidrag.

– Normalt mottar vi rundt 40-50 søkere som alle ønsker å vinne prisen, forteller. Det forteller oss at prisen er godt etablert og henger høyt. Selv om kriteriene oppdateres fra gang til gang, er fortsatt hensikten med konkurransen å fremheve innovative firmaer, organisasjoner, prosjekter eller arbeidsteam som bidrar til økt konkurransekraft og verdiskapning i norsk byggenæring, sier administrerende direktør i Bygg Reis Deg, Gunnar Glavin Nybø, i en pressemelding.

Årets juryleder, Siri Hunnes Blakstad, konserndirektør i SINTEF Community, mener Byggenæringens Innovasjonspris kaster lys over alt det gode innovasjonsarbeidet som skjer i næringen og løfter det fram slik at det inspirerer andre.

LES OGSÅ: – Det føles uvirkelig å få en slik pris

– Jeg er opptatt av å snakke opp byggenæringen og synes det er veldig motiverende å få lov å være juryleder for dette arbeidet. Jeg gleder meg veldig til å se hvilke forslag som kommer og dykke inn i alle de spennende innovasjonene. Også er det stas å få lov til å løfte frem både vinneren og flere av de andre løsningene under Bygg Reis Deg. Jeg er sikker på at det blir et høydepunkt og at det vil bidra til at vi blir stolte av næringen vår og det vi har fått til, forteller hun.

Resten av juryen består av:

  • Andreas Fritzsonn, CEO i Glava og Saint-Gobain Byggevarer i Norge
  • Ari Soilammi, utviklingssjef hos Rådgivende Ingeniørers Forening, RIF.
  • Helene Friis, markedsdirektør i Innovasjon Norge
  • Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen
  • Nicolai Riise, arbeidende styreleder i Mad Arkitekter

Kriteriene for Byggenæringens Innovasjonspris 2025:

Byggenæringens Innovasjonspris 2025 deles ut til et firma, organisasjon, team eller prosjekt som har gjort en særlig innsats når det gjelder innovasjon knyttet til prosesser, produkter og tjenester som bidrar til en mer bærekraftig og konkurransedyktig byggenæring. Løsningen skal være utviklet i Norge, være tatt i bruk og kunne dokumentere økt konkurransekraft og verdiskapning.

Juryleder Siri Hunnes Blakstad utdyper: 

– Byggenæringen er en svært viktig næring for utvikling av landet vårt, for sysselsetting og verdiskaping og for å nå de målene vi har satt til natur, klima og levekår. Det skjer veldig mye spennende utvikling og innovasjon i næringen vår. Samtidig ser vi at det er behov for mer innovasjon for å håndtere de store utfordringene vi står overfor. Hvordan skal vi øke produktiviteten? Hvordan skal vi holde kostnader nede samtidig som vi bidrar til å nå miljø og klimamål?

Gunnar Glavin Nybø bekrefter at konkurransen om Byggenæringens Innovasjonspris har over tid vist hvor mye godt innovasjonsarbeid som foregår i norsk byggenæring.

LES OGSÅ: 7 Analytics vant Byggenæringens Innovasjonspris

– Jeg har hatt gledet av å jobbe med denne konkurransen knyttet til 4 messer og jeg er overbevist om at dersom flere fikk innblikk i de ulike kandidatenes løsninger og ikke minst tok disse i bruk, ville vi fått mer produktive og bærekraftige både prosesser og prosjekter. Her er det nytteverdi både for enkeltprosjekter og samfunnet som omverdenen burde satt seg bedre inn i. Jeg vil sterk anbefale å melde seg på enten du sitter på et produkt, en tjeneste eller rett og slett har et godt arbeidsteam, prosjekt eller en prosess som kan skaleres og «dytte» næringen fremover, kommenterer Nybø.

Søknaden leveres digitalt i Bygg Reis Deg sin søknadsportal. Fristen for å levere inn ferdig søknad er 1. juni 2025

Påmelding til Byggenæringens Innovasjonspris 2025

Tidligere vinnere av innovasjonsprisen:

2023: Kvist Solution og deres løsning «INIT» vant Byggenæringens Innovasjonspris 2023. Løsningen effektiviserer arbeidet med miljøsertifikater, sikrer et bedre beslutningsgrunnlag og øker muligheten til å imøtekomme miljøkrav i bygg- og byggeprosesser.

2021: 7 Analytics vant med sin løsning «Flomkuben» – I en verden med stadig varmere og våtere klima, kan årets vinner bidra til å avverge potensielle flomfarer i tettbygde strøk både i et lokalt og globalt perspektiv..

2019: Spacemaker vant med sin løsning som bidrar til å forbedre beslutningsgrunnlaget for arkitekter i tidlig fase og maksimalisere mulighetene, innsikten og redusere risiko for utbygger.

2017: Heat Work vant med produktserien CliWi som bidrar til en fossil- og utslippsfri byggeplass med betydelig økonomiske og miljømessige gevinster.

2015: Veidekke vant med sitt eget konsept, «Involverende planlegging», basert på den såkalte LEAN-filosofien. Modellen har blitt en arbeidsform i Veidekkekonsernet hvor ambisjonen er å redusere tapt tid, sløsing og risiko, samt å skape flyt i produksjonen. Konseptet er bygget opp rundt fem hovedelementer, plansystem, møtestruktur, arbeidsdeling, hindringsanalyse og risikostyring.

2013: Snøsmeltelekteren «Terje», utviklet og driftet av NCC Construction AS.

2011: Moelven Industrier ASA og trestenderen Iso3.

logo
Bjørn Laberg