Hovedside

Hva rører seg i et meteorologisk senter?

Bildet: . Rørforbindelsesspesialisten anvendte Victaulic sin Virtual Design & Construction (VDC)-tjeneste for å lage 3D-modeller av det foreslåtte rørforbindelsessystem.

Det europeiske senteret for medium-range værvarsler (ECMWF) ligger idyllisk til i Reading, Storbritannia. Senteret rommer 360 ansatte fra mer enn 30 land.

Forskningsinstituttet jobber døgnet rundt for å lage pålitelige, medium-range numeriske værvarsler og annen data for medlemslandene. Senteret spiller en viktig rolle i å forsyne nesten hele det europeiske kontinentet med meteorologisk data. Her i Norge bruker både Meteorologisk Institutt og det private selskapet StormGeo data fra senteret i Reading. 

Krevende beregningsoppgave

Å produsere all denne viktige numeriske datainformasjonen er en svært krevende beregningsoppgave ettersom flere variabler inngår i utregningene: data fra satellitter, værballonger, bøyer og radarer. Som en konsekvens av dette kreves store superdatamaskiner for utføre utregningene basert på den enorme mengden informasjon samt tilhørende analyse. Dette har ført til at ECMWF bestemte seg for å opprette et nytt datasenter i et av medlemslandene. Valget falt til slutt på UNESCO-byen Bologna i Italia. 

Enorm mengde varme

Byggingen og utformingen av et helt nytt datasenter er en stor oppgave, og det var tydelig fra begynnelsen av at designforslaget ble sentralt i fremstillingen av prosjektets kvaliteter. Studio TI som satte i gang med å lage skissene for datasenteret, jobbet tett sammen med Victaulic for å sikre seg de beste rillede mekaniske rørkoblingsløsningene og satte selskapet på jobben med å designe konseptet for kjølesystemet. Ettersom datasentre prosesserer tusenvis av biter med informasjon i sekundet, hele døgnet, skaper datasentre en enorm mengde varme underveis. Å sørge for at det italienske anbudet på det nye datasenteret til ECMWF hadde en trygg og pålitelig løsning på dette problemet, var en svært viktig brikke helt fra begynnelsen.  

En skreddersydd kjølesystemløsning

Kort tid etter at Studio TI henvendte seg til Victaulic, brakte sistnevnte selskap med seg sin appetitt for innovasjon inn i det krevende prosjektet. Rørforbindelsesspesialisten anvendte Victaulic sin Virtual Design & Construction (VDC)-tjeneste for å lage 3D-modeller av det foreslåtte rørforbindelsessystem. Ingeniøren i Studio TIs avdeling for mekaniske systemer, Lanfranco Ricci, har bare lovord å komme med.
– Den positive tilnærmingen til Victaulic var utrolig kjekt å forholde seg til. Helt fra begynnelsen av forstod de hva som krevdes av prosjektet, og hvordan å best lage et system som fikk nedkjølt datasentret slik at værvarslene kunne fortsette å strømme på. Jeg synes særlig det digitale 3D design konseptet var imponerende, sier Ricci i en pressemelding.

Og nå, over til været.. 

Plasseringen av det nye ECMWF datasentret ligger i nye Tecnopolo di Bologna. Dette er et 13-hektar-stort område for offentlige- og private forskningsfasiliteter fordelt på ubrukte bygg og arealer som tilhørte en nedlagt tobakksfabrikk. Rørsystemet Victaulic lagde inkluderte bruk av prefabrikkering utenfor området. Victaulic forstod at ved å prefabrikkere systemet kunne de forsikre et pålitelig system gjennom ideelle forhold for kvalitetssikring og kontroll. De fikk med dette overtalt entreprenør Gianni Benvenuto S.p.A til å gå god for en slik løsning med tilhørende installering på et senere tidspunkt.

Skalerbarhet og tilpasningsevne

– Victaulic etterstreber å være mer enn bare en produsent og leverandør for kundene sine. Selskapet opererer også som konsulenter gjennom å lage designet for rørløsningene, levere produktene og være on-site for å bistå bygningsarbeiderne med hvordan de tar Victaulics produkter i bruk på den mest hensiktsmessige måten. Et av Victaulics fortrinn var selskapets evne til skalerbarhet og tilpasningsevne ved fremtidige systemendringer eller utvidelser. Denne evnen skilte seg positivt ut fra tradisjonelle løsninger. En viktig komponent bak entreprenørens valg av Victaulic, var den raske og enkle installeringsløsningen som ble tilbudt. Som et resultat av Victaulics installasjonsklare teknologi, «Installiont-Ready», kan installasjonen ofte gjøres syv ganger raskere enn tradisjonelle metoder. Dette sparer både på tid og penger, samtidig som det tilgjengeliggjør ressurser som kan anvendes på andre deler av prosjektet, hevder Victaulic i pressemeldingen.

Banet vei

Løsningen har også banet vei for fremtiden til eksisterende datasentre: utvidelser som blir nødvendige i tiden som kommer kan gjøres helt uten bruk av åpen flamme, en stor fare i datasentre, og som er nødvendig for metoder som sveising og lodding. Det mekaniske rommet, den tekniske tunnelen og distribusjonen av luft til datamaskinenes kjølingssystem-enheter inneholder mer enn 8600 koblinger, 2400 fittings og 990 ventiler. Disse rangerer fra DN40 på de mindre enhetene til DN350 på den andre enden av skalaen. 
Matteo Vecchiato, som er salgsingeniør i Victaulic, sier i forbindelse med utbyggingen at det ikke er noe tvill om at datasentre kommer til å spille en viktig rolle i fremtidens digitale infrastruktur. 

Økt avhengighet

– Vi ser en økt avhengighet til disse i tiden som kommer, med ytterligere anbud på byggeprosjekter av datasentre. Vi oppfordrer i den anledning alle selskaper som skal begynne en slik prosess til å se på det gode eksempelet datasenteret i Tecnopolo di Bologna er, for å evaluere alternativene sine og knytte seg til betrodde eksperter, sier Veccchiato avslutningsvis i pressemeldingen.
I Norge har Victaulic også vært på ballen, og tatt del i leveransen av vannbaserte kjølesystemer hos Green Mountain Data Centre utenfor Stavanger for å møte framtidens datalagringsbehov og oppbevare dataen på en tryggest mulig måte.