HMS

Historisk få døde på jobb i 2024

Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock

– Dette er en liten milepæl og et resultat av målrettet arbeid over tid, sier Vegard Aune, daglig leder i HMS-selskapet Skydda Norge.

I fjor døde 20 arbeidere på jobb i Norge, ifølge Arbeidstilsynet. Dette er det laveste antallet arbeidsskadedødsfall noensinne.

For femårsperioden 2019-2023 er gjennomsnittet 28 arbeidsskadedødsfall per år.

– Nå er vi på et nivå vi aldri før har vært på . 20 personer som dør er fortsatt 20 for men utviklingen er gledelig, sier Vegard Aune i Skydda Norge – en ledende leverandør av HMS-løsninger og personlig verneutstyr i Nord-Europa.

Skydda-sjefen peker på viktigheten med god sikkerhetskultur på arbeidsplassen og at det er avgjørende å fokusere på HMS i styrerommet.

– De ansatte trenger ledere som går foran og setter HMS på agendaen. Og når noen lykkes og viser hva som fungerer, inspirerer det andre til å følge etter og lære, legger han til.

Nedgang i utsatte bransjer

Antall dødsfall varierer fra år til år i de ulike næringene. I 2024 var de tre vanligste ulykkestypene trafikkulykker, klemulykker og sammenstøt eller påkjørsel.

Flere ulykkesutsatte næringer, som bygge- og anleggsbransjen samt transport og lagring, opplevde en nedgang i antall dødsulykker. Antallet fallulykker i 2024 var to, noe som er lavere enn gjennomsnittet på fire for de fem foregående årene.

– Det er gledelig å se denne positive utviklingen i bransjer vi i Skydda jobber tett med. Jeg velger å tro at dette er et resultat av målrettet og bevisst arbeid over tid, sier Skydda-sjefen.

Videre viser tall fra Arbeidstilsynet at 11 av de 20 som omkom på jobb i fjor var 55 år eller eldre. Dette tilsvarer 55 prosent av alle arbeidsskadedødsfall, til tross for at denne aldersgruppen utgjør litt over 20 prosent av de sysselsatte i Norge, og dermed er klart overrepresentert i statistikken.

Samtidig har antallet arbeidsskadedødsfall i aldersgruppen 25–54 år gått ned, med åtte dødsfall i 2024 og 13 dødsfall i 2023. Vegard Aune i Skydda oppfordrer eldre arbeidstakere til å være åpne for ny kunnskap.

– Dette er en aldersgruppe der mange føler at de vet hva som er best for dem selv. Men jeg vil oppfordre de mer erfarne til å være ydmyke. Arbeidsforhold og sikkerhetsrutiner endrer seg, og derfor er det viktig å ta imot ny innsikt og kunnskap, sier han.

Bruk av korrekt utstyr og fallsikring bidrar til trygghet på jobb.

Finnes ingen snarveier

Samtidig påpeker Aune viktigheten av å ikke bli fareblind. Han forteller at det er lett å bli så vant til arbeidsmiljøet at man overser farlige detaljer eller ikke oppdager kritiske situasjoner.

– Arbeidsgiver har et ansvar for å legge til rette for sikkerhet, men det er like viktig at hver enkelt arbeidstaker er bevisst på risikoene som finnes. Når man har utført den samme oppgaven utallige ganger, er det lett å overse viktige sjekkpunkter. Men sjekklisten skal gjennomgås hver gang – uansett hvor godt man kjenner arbeidsoppgaven og rutinen.

I Skydda Norge jobber man hver dag med så skape trygghet på arbeidsplassen. Aune sier at tallene fra Arbeidstilsynet viser man er på rett vei, men understreker samtidig at én arbeidsulykke fortsatt er én for mye.

– Vårt mål er at sikkerhet skal være enkelt og her hjelper vi arbeidsgivere med å finne gode løsninger og rutiner for en trygg arbeidsplass. Det er også derfor vi utstyrer ledere og arbeidere med viktig kunnskap og riktig utstyr: Fordi vi er overbevist om at alle tjener på riktig sikkerhet! avslutter Skydda-sjefen.

Vegard Aune, daglig leder i HMS-selskapet Skydda Norge.


logo
Bjørn Laberg