Hafslund Celsio har inngått en avtale med kjøpergruppen Frontier om forhåndskjøp av karbonfjerning fra Oslo CCS. Denne avtalen var en viktig del av grunnlaget for at Hafslund Celsio tidligere i år kunne ta investeringsbeslutningen for karbonfangstprosjektet i Oslo.
Selskapene i Frontier vil betale USD 31,6 millioner[1] for totalt 100 000 tonn karbonfjerning i årene 2029 og 2030. Den bilaterale avtalen mellom Frontiers kjøpegruppe og Hafslund Celsio er den første kjente avtalen om karbonfjerning fra avfallsforbrenning.
– Et viktig verktøy for å finansiere karbonfangstprosjekter
Frontier medlemmene som deltar i forhåndskjøpsavtalene er grunnleggerselskapene Stripe, Google, Shopify og McKinsey Sustainability samt medlemmene Autodesk, H&M Group, JPMorgan Chase, Workday og Salesforce. Aledade, Match Group, Samsara, SKIMS, Skyscanner, Wise, og Zendesk vil også delta gjennom Frontiers partnerskap med Watershed. Kjøpergruppen ble dannet for å realisere karbonfjerning fra nye og neste generasjons prosjekter gjennom forhåndskjøpsavtaler.
– Vi er stolte over å ha inngått avtale om karbonfjerning med noen av verdens ledende selskaper. Frontiers medlemmer bidrar til å realisere verdens første fullskala karbonfangstanlegg på avfallsforbrenning. Dette bekrefter for tilsvarende forbrenningsanlegg i verden at salg av karbonfjerning er et viktig verktøy for å finansiere karbonfangstprosjekter, sier Jannicke Gerner Bjerkås, direktør for CCS og karbonmarkeder, Hafslund Celsio.
Hafslund Celsios karbonfangstprosjekt er mulig gjennom et samarbeid mellom offentlige og private aktører. Som en del av demonstrasjonsprosjektet Langskip står den norske stat, Oslo kommune og Hafslund Celsio sammen om å realisere ett av verdens første fullskala karbonfangstanlegg for avfallsforbrenning. Prosjektet vil fange og lagre cirka 350 000 tonn CO2 og av dette vil omtrent 150 000 tonn utgjøre karbonfjerning gjennom permanent lagring av biogen CO2.
– Skaper et velfungerende marked
– Jeg er glad for å se at det frivillige karbonfjerningsmarkedet muliggjør karbonfjerning i sektorer som er vanskelige å avkarbonisere, som avfallsforbrenning. Denne typen offentlig-privat samarbeid bidrar til å skape et velfungerende marked som vil akselerere utviklingen av flere prosjekter innen dette segmentet, både nasjonalt og internasjonalt, sier energiminister Terje Aasland.
Frontier er svært opptatt av å styrke etterspørselen etter karbonfjerning i det frivillige karbonmarkedet og gjennom avtaleinngåelser bidra til utvikling av de neste prosjektene for permanent karbonfjerning.
– Ettermontering av karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegg er en opplagt løsning for å håndtere forhåndssortert restavfall. Avfallsforbrenning av restavfall genererer karbonfri energi og fjerner CO2 fra atmosfæren. Hafslund Celsio blir det første selskapet som gjennomfører dette, og baner vei for at 500 avfallsforbrenningsanlegg over hele Europa kan fjerne titalls av millioner tonn CO2, sier Hannah Bebbington, Head of Deployment, Frontier.
Et veikart for andre avfallsforbrenningsanlegg
Hafslund Celsio bygger verdens første fullskala karbonfangstanlegg på et eksisterende avfallsforbrenningsanlegg med permanent lagring – en modell som kan fungere som et veikart for andre avfallsforbrenningsanlegg i Europa.
Forbrenningsprosessen resulterer i to typer CO2-utslipp, hver ansvarlig for omtrent halvparten:
- Biogene CO2-utslipp kommer fra forbrenning av organisk materiale som ikke-utsorterte matrester, ikke-gjenvinnbart papir og papp.
- Fossile CO2-utslipp kommer fra forbrenning av uorganiske materialer som ikke-gjenvinnbar plast.