Hvordan kan vi kutte CO₂-utslipp i byggenæringen og samtidig løse deponiproblematikken fra gruvedrift? Dette var temaet da Cemonite, Asak Miljøstein og JM Norge samlet bransjen til lansering av første produkt/Cembeta/belegningstein i Pressens hus i Oslo.
For første gang er lavutslippssement, laget med gruve- og industriavfall, testet i full skala i et boligprosjekt. Belegningsstein produsert med Cemonite-teknologi ligger nå på Myrvoll Stasjon, et prosjekt utviklet av JM Norge AS.
Cemonite er en banebrytende aktør innen bærekraftig betong- og sementproduksjon, etablert i 2019. På sin første fabrikk i Sandnes jobber de målrettet med å utnytte gruveavfall fra blant annet Titania for å lage miljøvennlig sement. Cemonites fokus er å løse deponiproblemet i gruveindustrien og fremme lavutslippsløsninger som bidrar til en sirkulær fremtid. Gjennom samarbeid med partnere i bygg og anleggsbransjen samt mineralindustrien, jobber de for å sette nye, bærekraftige standarder i betongbransjen.
– Dette viser at det er mulig å tenke nytt om materialer vi tradisjonelt har sett på som avfall. Sammen med gode partnere har vi testet og demonstrert at gruveavfall kan brukes til å lage sement, og dermed bidra til å kutte betongens klimautslipp, sa Espen Lea, daglig leder i Cemonite.
Sterk støtte fra bransjen
Arrangementet samlet sentrale aktører innen bygg og miljø, med innlegg fra:
• Kjell Kvarekvål, JM Bolig
• Espen Lea, Cemonite
• Hanne Sønsteby Roth, Asak Miljøstein
• Hilde Vatne, JM Norge
• Guro Hauge, NHO Byggenæringen
• Frida Røyne, Bellona
– Betong står for 8 prosent av verdens klimautslipp. Vi trenger slike løsninger. Ved å erstatte tradisjonell sement med bindemiddel fra gruveavfall kan vi redusere utslippene fra betongproduksjon med inntil 80 prosent, understreket Frida Røyne fra Bellona
Cembeta – en testplattform for fremtidens byggematerialer
Pilotprosjektet er en del av Cembeta, Cemonites testplattform for utvikling av sirkulære byggeprodukter.
– Vi ønsker å akselerere bruken av sirkulære materialer i byggebransjen. Denne testen viser at det er mulig å produsere lavutslippssement i stor skala, Hanne Sønsteby Roth fra Asak Miljøstein.
Veien videre
Hilde Vatne fra JM Norge påpekte at bolig- og byggebransjen må kutte utslippene sine drastisk: – Vi har satt oss et mål om nær nullutslipp innen 2030. Å ta i bruk nye, innovative materialer som dette vil være helt avgjørende.