Norden

Fortsetter planene om CCS-anlegg i Slite på Gotland

Bildet: Heidelberg Materials går videre med det planlagte CCS-anlegget i Slite. Bilde: Heidelberg Materials

SVERIGE: Heidelberg Materials har fullført mulighetsstudien for Slite CCS. Målet er å sette i drift et fullskala CCS-anlegg ved sementfabrikken i Slite på Gotland innen 2030.

Erfaringene danner grunnlaget for investeringen når den går videre til neste fase, melder byggvarlden.se

Prosjektet er et av de største CCS-prosjektene globalt. I den omfattende mulighetsstudien er de fleste konseptløsningene som skal benyttes konkretisert, noe som har gitt avgjørende innsikt for det videre arbeidet.

(CCS står for Carbon Capture & Storage)

Holder timeplanen

Slite CCS-prosjektet går nå videre til neste fase som inkluderer planlegging og detaljdesign, hvor tekniske, logistikk- og forretningsløsninger utvikles i detalj. Denne fasen planlegges ferdigstilt ved årsskiftet 2025/26, med mål om endelig investeringsbeslutning i 2026.

– Vi følger timeplanen vår og har fått svarene vi trenger for å drive arbeidet målrettet videre. Men klokken tikker. For å lykkes med dette omfattende klimaomstillingsprosjektet innen 2030, er engasjement, samarbeid og støtte fra samfunnet avgjørende, sier Karin Comstedt Webb, visepresident i Heidelberg Materials Sweden, og legger til:

– Vi holder tempoet oppe og setter nå vår fulle innsats i å sikre at pågående tillatelsesprosesser når målene i tide. Det er også avgjørende at elektrisitetsnettutbyggingen til og på Gotland fullføres i tide til igangsetting av karbondioksidfangsten.

Konklusjoner fra mulighetsstudien:

  • Muliggjør negative utslipp: Med økt bruk av biodrivstoff vil anlegget fange opp til 1,8 millioner tonn karbondioksid årlig. Dette tilsvarer i dag 4 prosent av Sveriges totale karbondioksidutslipp. Omtrent 300 000 tonn fanget biogent karbondioksid (bio-CCS) muliggjør negative utslipp.
  • Beliggenhet i Östra Brottet: CCS-anlegget vil bli lokalisert ved et ferdig kalksteinsbrudd nær sementfabrikken, noe som muliggjør fortsatt sementproduksjon parallelt. Denne plasseringen legger forholdene til rette for effektiv bygging og drift.
  • Innovative løsninger: Anlegget vil ha integrert energigjenvinning gjennom hele produksjonsprosessen. Gjennom ytterligere optimaliseringer og innovative løsninger på områder som varmeoverføring kan tilgangen på strøm og varme reduseres med over en tredjedel.
  • Effektiv logistikk: Slitehavnen skal utvides og utdypes for å muliggjøre skipstransport av det fangede karbondioksidet til Nordsjøområdet for geologisk lagring. Det skal bygges en ny brygge for å sikre smidig og effektiv logistikk for transportene.

Om mulighetsstudien:

Heidelberg Materials’ omfattende mulighetsstudie for Slite CCS ble igangsatt i 2022. Formålet med studien var å kartlegge alle forutsetninger for det planlagte anlegget og presentere løsninger langs hele verdikjeden. Utredningen omfatter deler som teknisk prosjektering med optimalisering av energiforbruk og energigjenvinning, analyser av miljøpåvirkning som grunnlag for å søke om ny fabrikktillatelse, samt vurderinger av investerings- og driftskostnader. Studien ble delfinansiert av det svenske energiverket.

(KILDE: Byggvärlden)

logo
Bjørn Laberg