– Det er fornuftig av regjeringen å senke egenkapitalkravet til boliglån fra 15 til 10 prosent. NBBL har argumentert for dette i flere år, også i møte med finansminister Vedum. Vi er derfor fornøyde med finansministerens signaler om lettelser, sier Bård Folke Fredriksen, adm.dir. i NBBL.
– Omfanget av foreldrehjelp blant unge boligkjøpere har økt kraftig etter at forskriften ble innført. Det betyr i praksis at folk med lik inntekt og betjeningsevne gis ulike muligheter for låneopptak og boligkjøp. Ved å senke egenkapitalkravet til 10 prosent vil flere få mulighet til å kjøpe bolig uavhengig av foreldrenes økonomi, uten at det skaper finansiell ustabilitet, sier Fredriksen.
Betjeningsevnen gjelder fortsatt
– Forskning peker på at det særlig er knyttet negative fordelingsmessige effekter til kravet om egenkapital. Det er derfor bra at dette kravet lettes på. Det er samtidig en stor sum å spare for å kjøpe seg en grei første bolig. Dette løser ikke problemet for alle førstegangskjøpere, men det hjelper, forklarer Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.
– Lettelsen kan ha en viss effekt på boligprisene på kort sikt, men over tid vil andre drivere være viktigere. Det er vesentlig at kravet om betjeningsevne fortsatt gjelder, slik at låntakerne må være i stand til å betjene lånet, sier sjeføkonom Hilde Midsem
Vil stimulere til økt boligbygging
Bolig er et grunnleggende velferdsgode. Likevel møter mange som drømmer om å eie eget hjem en stengt dør selv om man har jobb, inntekt og betjeningsevne.
– Regjeringens forslag om å senke egenkapitalkravet vil gjøre situasjonen for denne gruppen bedre, samtidig som det kan være et bidrag til å få opp nødvendig fart på boligbyggingen, avslutter Bård Folke Fredriksen, adm.dir. i NBBL.