Et slott for alle. En unik minnesti. En spektakulær tursti. En innovativ lydvegg. Disse fire arkitekturrelaterte prosjektene får nå hederlig omtale fra DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design.
– For å møte mangfoldet i samfunnet vårt må vi designe produkter, tjenester, digitale løsninger og omgivelser som alle kan bruke og ha glede av. Her spiller inkluderende design og arkitektur en sentral rolle, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i Design og arkitektur Norge (DOGA).
For femte gang deler DOGA ut Innovasjonsprisen for inkluderende design. Prisen deles ut på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet. I den forbindelse har en fagtung jury valgt ut 12 prosjekter som de mener fortjener hederlig omtale.
– Dette er varierte og inkluderende prosjekter som spenner over mange fagdisipliner og bransjer. Her er det mye inspirasjon for alle, fra reiseapp og løsninger for engasjerende læring, til produkter, tjenester, bygg og omgivelser som bygger ned barrierer, sier Hølen.
Tretoppvegen Hamaren: Topptur for alle
Hamaren har blitt en svært populær attraksjon i Fyresdal. Det eneste folk savnet var muligheten til å komme seg opp i høyden. Dette bestemte Fyresdal kommune seg for å ta tak i. De ville skape en spektakulær opplevelse for alle, uavhengig av funksjonsevne.
Gjennom brukermedvirkning og dialogmøter med en rekke organisasjoner og interessenter, fikk kommunen og samarbeidspartnerne alle relevante behov på bordet. Dette brukte de til å bygge Norges første tretoppvei, en én kilometer lang furusti som snirkler seg opp fra vannet via spektakulære utkikkspunkter og ender på toppen av Klokkarhamaren. Takket være en svak og jevn stigning er dette en topptur alle kan være med på.
Allerede i 2017 mottok Hamaren naturpark Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur. Nå blir det hederlig omtale for den nye Tretoppvegen. Juryen er imponert over hva kommunen har fått til sammen med Faun Naturforvaltning og Effekt Arkitekter.
«Fyresdal kommune har ikke holdt noe tilbake med denne unike stien som tar oss til toppen av trekronene, og til storslagen utsikt over den omkringliggende, vakre naturen. Ved å tenke muligheter og ikke begrensninger, har kommunen skapt en helt unik og storslått attraksjon. Tretoppvegen setter universell utforming i sentrum, samtidig som den bidrar til god bygdeutvikling,» uttaler juryen.
Akershus slott: Et slott for oss, et slott for deg
Med sine høye murer, storslåtte saler og mørke fangehull, har Akershus slott røtter tilbake til middelalderen. Dessverre har ikke denne viktige attraksjonen vært tilgjengelig for alle, i alle fall ikke hvis du bruker rullestol eller er svaksynt. Dette ville Forsvarsbygg gjøre noe med – men de kunne ikke gjøre det alene.
Derfor hentet de innsikt og innspill fra en rekke interesseorganisasjoner for personer med funksjonsnedsettelser, så vel som ansatte, besøkende, foreninger, bevaringsmyndigheter. Dette gav utgangspunkt for en rekke ikke-invaderende løsninger, fra ramper og heiser til bedre belysning og økt kontrast. Løsningene kan brukes av alle, samtidig som de er til uvurderlig hjelp for de som trenger dem mest.
Nå får Forsvarsbygg og Arkitektskap hederlig omtale i kategorien arkitektur. Juryen kaller prosjektet en nydelig og omtenksom tilgjengeliggjøring av historiske Akershus slott.
«Forsvarsbygg har kommet langt i å åpne Akershus slott for alle, uten å ty til prangende løsninger som bryter med helhetsopplevelsen. Detaljene i det inkluderende designet jobber godt med omgivelsene. En god og omfattende brukermedvirkning har gitt positiv effekt. Nå kan flere glede seg over Akershus slott,» står det i juryens uttalelse.
Minnestien: En møteplass for unge og gamle
Stadig flere av oss blir eldre, og antall demensrammede ventes å øke kraftig. Det øker behovet for løsninger som fremmer aktivitet, selvstendighet og sosial kontakt. Derfor har Oslo kommune og Bydel Ullern bygget et universelt utformet uteområde i tilknytning til det lokale helsehuset og sykehjemmet.
Minnestien er byens første demenssti, og er enkel å bevege seg igjennom uavhengig av funksjonsevne. Den inneholder aktivitetsplass med treningsapparater, benker, sjakkbord og petanquebane samt en sansehage. Skilt informerer om lokal historie, og vekker minner om tidligere tider. Stien har en stimulerende virkning på både demenspasienter og sykehjemsbeboere, samtidig som den er et godt sted å være for pårørende, helseansatte og Ullern-folket generelt.
Juryen gratulerer både kommune og bydel samt Haug Landskap, entreprenøren Skaaret og de andre partene i prosjektet med å ha skapt en populær møteplass for alle. Nå får Minnestien hederlig omtale i kategorien Landskapsarkitektur.
«Dette er en nyskapende og fin måte å dele historier og mimre om fortiden på. Her kan man ta med en slektning og ta del i en historisk vandring i vakre omgivelser. Minnestien viser at man verken må ty til store eller dyre prosjekter for å skape gode opplevelser for alle,» kommenterer juryen.
WALL-IT: Akustisk inkludering
Selv de med perfekt hørsel merker fort hvor slitsomt det er å være i et rom med dårlig akustikk. Har du nedsatt hørsel, er det nesten uutholdelig. Med visjonen «Sammen skaper vi fremtidens vegger» jobber familiebedriften WALL-IT aktivt med å løse dette problemet.
WALL-IT har utviklet akustikkløsninger i bærekraftige materialer – så vel som et eget verksted på Skøyen i Oslo for fremstilling av skreddersydde løsninger. Her inviterer de arkitekter og kunder til samskaping, slik at akustikkløsningene kan spesialtilpasset hvert byggeprosjekt, om det er kontorbygg, teater, hotell eller en stue.
Juryen gir prosjektet hederlig omtale i kategorien Møbel- og interiørdesign, og uttaler at bransjen har noe å lære av WALL-ITs inkluderende tilnærming.
«WALL-IT jobber med å forbedre romakustikken gjennom lydabsorberende vegger laget av naturmaterialer og resirkulert materiale. Gjennom et biofilisk design som vekker sansene blir både lyd og rommiljøet mer behagelig for alle. Juryen synes det er positivt at enkelte oppgaver, som sortering av norsk reinlav, blir gjort i vernede bedrifter, og at sluttproduktene blir til i en samskapingsfase som inkluderer hele verdikjeden,» står det i jurykjennelsen.