Byggmesterforbundet er dypt bekymret for utviklingen knyttet til Godkjenningsordningen for utenlandsk fag- og yrkesopplæring, og kvalitetssikringen av utenlandsk fagkompetanse i Norge.
Pressemelding fra Byggmesterforbundet
Bekymringen gjelder praksisen med å tilby kurs og eksamen av få dagers varighet, som gir dokumentasjon på en utenlandsk kvalifikasjon som allerede er sidestilt med norsk tømrerutdanning. Dette kan gi alvorlige konsekvenser for kvaliteten på byggearbeidene, og ikke minst true tilliten til den norske fagkompetansen.
Nærmere forklart ble godkjenningsordningen etablert i 2016, og forvaltet av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). I 2023 ble ansvaret overført til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir.), som nå håndterer den. Det påpekes at ordningen var noe partene i arbeidslivet opprinnelig ba om.
Ordningens omfang har blitt utvidet flere ganger underveis, og omfatter i dag 9 land og 26 lærefag, inkludert tømrerfaget. Søkertallene har vært jevnt stigende siden oppstarten, og til nå har over 4000 søkere fått sine utenlandske kvalifikasjoner godkjent totalt sett.
Vurderingene blir utført ved at sakkyndige fra hvert fag analyserer og sammenligner læreplanen til den utenlandske kvalifikasjonen opp mot de norske læreplanene som utgjør sluttkompetansen. Sidestillingen danner presedens. Det vil si at en godkjent utenlandsk kvalifikasjon ikke trenger å vurderes på nytt når en ny kandidat med samme kvalifikasjon ønsker å få utdanningen sin vurdert i ordningen.
Aktørene som tilbyr hurtigkursene mot betaling, samarbeider med utenlandske prøvenemnder slik at de blir godkjent, og det blir utstedt kompetansebevis fra det aktuelle landets utdanningsinstitusjoner. Ordningen er under juridisk vurdering av HK-dir. Så langt har de ikke funnet lovbrudd, men kaller det en gråsone.
Det norske svennebrevet representerer et minimumsnivå av kompetanse som er nødvendig for å kunne arbeide som selvstendig tømrer. Det er et kvalitetsstempel som både arbeidsgivere, kunder og storsamfunnet må kunne stole på. Når det nå åpnes for stadig flere utdanningsveier, som i flere tilfeller er uoversiktlige slik som denne, ser vi med bekymring på konsekvenser som vi her ser eksempel på.
Byggmesterforbundet er godt kjent med det store behovet for flere folk i arbeidsmarkedet på sikt, men understreker at dette ikke må gå på bekostning av kvalitet i utdanning, byggeprosess og sluttprodukt. Vi vil derfor fortsette å arbeide for høy kvalitet i fagopplæringen og for å beskytte verdien av det norske svennebrevet.
Vi forventer at ordningen blir grundig evaluert, og at slike raske og dårlig kvalitetssikrede kompetansevurderinger gjennomgås på nytt.