Norske selskaper er totalt fraværende under en av Europas viktigste bygg- og anleggsmesser, INTERMAT, som åpnet i Paris i dag. For å være helt korrekt er Norge representert med én av de totalt drøyt 1000 utstillerne.
Av Odd Borgestrand
Sandnesfirmaet Excess Engineering er blant de nominerte til en av årets innovasjonspriser i klassen for ny teknologi. Selskapet tilbyr løsninger for transformasjon av ulike komponenter fra hydrauliske til elektriske. De nåværende hydrauliske aktuatorene kan være tunge, komplekse, kostbare og lite miljøvennlige. Hydraulikk kan erstattes med elektriske aktuatorer.
Selskapets helelektriske løsninger muliggjør lavt karbonavtrykk, forbedret effektivitet, redusert vedlikeholdsbehov og -kostnader, presis kontroll og redusert behov for intervensjon. Det er dette som har imponert fagjuryen, som har nominert selskapets løsning til innovasjonspris. Det er nå seks år siden forrige messe, grunnet Covid-19 pandemien. Byggfakta Nyheter vil dekke årets messe med flere reportasjer både på nett og i kommende utgaver av bladet.
Datastyrte byggeplasser
INTERMAT 2024 er fire dager med fokus på morgendagens utslippsfrie teknologi og fremtidens datastyrte byggeplasser. Messearrangørene har som mål å vise fremskrittene og de siste innovasjonene som franske og internasjonale produsenter av anleggsmaskiner og byggematerialer har utviklet for å få ned karbonutslippene i bransjen. Årets nyhet på messen er et eget område for ny teknologi og energi. Målet er å ta felles grep om utfordringene ved omstilling til grønn og digital produksjon, og utvikling av energibesparende maskiner og materialer. Det er ventet drøyt 200.00 besøkende i løpet av de fire dagene messen varer.
Fokus på bærekraft
Nytt av året er World of Concrete Europe, som samler 200 utstillere. Alle de store europeiske bransjeaktørene vil være til stede for å skape en plattform for utveksling av erfaring, og samtidig presentere det komplette bildet av betong som et universelt, mangfoldig og innovativt materiale, midt i en miljømessig revolusjon. Blant foredragsholderne er daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen. Arrangementet er ment å være utstillingsvindu for en næring som står samlet i utfordringene med å skape en bedre fremtid med reduserte utslipp av CO2. Ambisjonen er å løfte fram evnen til nyskapning som preger bransjen.
En sektor med utfordringer
Byggesektoren står overfor store utfordringer. Sektoren sliter med å tiltrekke og beholde arbeidskraft. Stilt overfor mangel på arbeidskraft og økt konkurranse mellom sektorer, må den doble seg for å fremme jobbdisipliner og oppmuntre den yngre generasjonen til å interessere seg for dem. For å gjøre dette er det viktig å gjøre sektorens yrker mer attraktive, ved å synliggjøre de spennende sidene ved den økologiske omstillingen og mulighetene den gir. Teknologisk utvikling som digitalisering og robotisering, ved å forbedre ergonomi og arbeidsforhold, kan også bidra til å gi bransjen et positivt og innovativt image, mener arrangørene, som har egne møteplasser for ungdom.