Aktuelle prosjekter

Elever fra Ringsaker, Stange, Løten og Hamar la ned grunnstein i nasjonalt pilotprosjekt

Elevene la ned hver sin gjenstand i grunnsteinen. Kaleb Sørlie, Solvang skole i Hamar (f.v.), Vilde Svartnes Andersen, Stange skole, Anbjørg Westad Skjelseth, Stavsberg skole i Ringsaker og Signe-Jarlene Larsen, Jønsrud skole i Løten.

«Dagen i dag – historie i morgen» stod det på elevtekstene som ble lagt ned i grunnsteinen. Barna representerte framtida da grunnsteinen for det kommende regionale historiesenteret på Domkirkeodden i Hamar ble lagt ned 4. desember. Senteret, som er et nasjonalt pilotprosjekt, vil samle arkiv og museum under ett tak og blir en sentral arena for å bevare og formidle kulturarven i Innlandet.

– Kjempeflott å se dere! Tenk på den historien vi er i ferd med å skape her! åpnet styreleder i Anno museum, Knut Storberget, grunnsteinsseremonien med. Han fortsatte blant annet med å takke politikerne i staten, fylkeskommunen og kommunene som har bevilget penger til prosjektet, og understreket at dette er så mye mer enn et byggeprosjekt.

Illustrasjon: Atelier Lorentzen Langkilde

– Dette blir et sted der Innlandets og Norges befolkning kan møtes og oppleve koblingen mellom historie og nåtid, med utsikt mot framtiden.

Unikt samarbeid i nasjonal sammenheng

Riksarkivar Inga Bolstad pekte på de store mulighetene som ligger i samarbeidet mellom Anno museum og Arkivverket, også nasjonalt.

– Et tettere samarbeid mellom arkiv og museum åpner for spennende muligheter innen tilgjengeliggjøring, formidling og utvikling av vår felles kunnskap. Jeg er spesielt glad for denne felles inngangen til kulturarven vår og håper arkivene blir flittig brukt og verdsatt i sine nye flotte omgivelser, sa Bolstad.

Illustrasjon: Atelier Lorentzen Langkilde

– Etableringen av landets første regionale historiesenter er en mulighet til å utvikle arkivsektoren gjennom dette tette samarbeidet med museumssektoren. Fordi vi er også opptatt av å legge et godt grunnlag for hva et sånt konsept kan bli, slik at de valgene de veivalgene som tas i dette prosjektet skal kunne gjenbrukes andre steder i landet.

Seremoniens store høydepunkt var da elevene fra Anno museums fire eierkommuner på Hedemarken, la ned hver sin gjenstand i en tidskapsel i grunnsteinen. Hver gjenstand forteller en historie om fortid og nåtid – for framtida.

GLEDENS DAG: Statsarkivar Inga Bolstad holdt en entusiastisk tale til forsamlingen som blant annet bestod av skoleelever, representanter fra de fire eierkommunene, Stortinget, Arkivverket, lokale lag og foreninger, samarbeidspartene i byggeprosjektet og Anno museums styre. Foto: Geir Ove Andreassen/Anno Domkirkeodden

Historiske gjenstander og symbolikk

Vilde Svartnes Andersen fra Stange skole la ned en middelalderstein fra Anno Domkirkeoddens samling. Steinen, som antas å ha vært en del av en gotisk portal fra middelalderen, knytter det nye senteret sammen med den første bebyggelsen på Domkirkeodden.

Fra Jønsrud skole i Løten bidro Signe-Jarlene Larsen med et skriv laget av skoleklasser i kommunen. Tekstene, med tittelen «Dagen i dag – historie i morgen», representerer elevenes refleksjoner om deres hverdag og samtiden. Også hadde de noen spørsmål til framtida: Har Norge vunnet VM i fotball? Har dere flyvende biler? Har dere gjennomsiktige mobiler? Har dinosaurene komme tilbake?

Kaleb Sørlie fra Solvang skole i Hamar la ned arkitekttegningene for det nye senteret, tegnet av Lorentzen og Langkilde, som et symbol på senterets moderne ambisjoner.

Illustrasjon: Atelier Lorentzen Langkilde

Anbjørg Westad Skjelseth fra Stavsberg skole i Ringsaker la ned dagens utgave av Hamar Arbeiderblad, et øyeblikksbilde fra dagens hendelser og utfordringer lokalt i Hamarregionen.

Betydningen av de unges bidrag

Administrerende direktør for Anno museum, Sven Inge Sunde, fremhevet i sin avslutningstale betydningen av barnas rolle i denne historiske dagen.

– Grunnsteinen vil sees av mange generasjoner etter oss, og symbolisere den evigvarende verdien samfunnet setter på bevaring av viktig kulturarv. Og da er det moro å la ungdommen være de som legger ned grunnsteinen i dag, sa Sunde, og kom med en utfordring til de fire skoleelvene:

– Jeg kan liksom se for meg at dere fire kommer tilbake til byggets 75-årsfeiring i år 2101, og da kan en av dere kanskje holde en tale, som jeg gjør nå, og fortelle litt om hvordan denne dagen var, sa Sunde, som også rettet en spesiell takk til byggets totalentrepenør, Martin M. Bakken, som holder godt tempo og er i rute med byggingen.

For de unge deltakerne var det en unik opplevelse å være en del av et prosjekt som skal bevares for ettertiden. Tidskapselen skal også bevares og tilgjengeliggjøres digitalt. Når senteret åpner for publikum i mai 2026, vil gjenstandene ligge under glasslokk i museumsgulvet, og stå som et symbol på forbindelsen mellom fortid, nåtid og fremtid.

HØYTIDELIG: Fire skoleelever la ned hver sin gjenstand i grunnsteinen. Foto: Geir Ove Andreassen/Anno Domkirkeodden
logo
Bjørn Laberg