Nyheter

– Det er nødvendig å ta CCS-prosjektet inn i en kostnadsreduserende fase

Bildet: Knut Inderhaug, administrerende direktør i Hafslund Oslo Celsio AS

Hafslund Oslo Celsio (Celsio) tar karbonfangstprosjektet på Klemetsrud inn i en kostnadsreduserende fase. Et oppdatert estimat viser at kraftig prisøkning på utstyrsleveranser grunnet inflasjon, geopolitisk instabilitet og redusert kronekurs, vil føre til at prosjektet overstiger investeringsrammen.

– Vår klare ambisjon er fortsatt å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, men vi må justere veien til målet, uttaler selskapets administrerende direktør Knut Inderhaug i en pressemelding.

foretar full gjennomgang av budsjett

– Vi ser alvorlig på situasjonen. Nye kostnadsberegninger viser at vi ikke kan gjennomføre karbonfangstprosjektet etter opprinnelig plan innenfor eksisterende budsjett. Det er derfor nødvendig å ta CCS-prosjektet inn i en kostnadsreduserende fase, uttaler Inderhaug.

5. april rapporterte Celsio til Gassnova at oppdaterte kostnadsprognoser sannsynliggjorde at prosjektets kostnader ville overstige investeringsrammen. Prosjektet har til nå brukt mindre enn ti prosent av investeringsrammen. Prosjektressurser vil nå foreta en full gjennomgang av budsjett og kostnadsreduksjoner, i stedet for planlagt utstyrsbestilling og utbygging. Det er satt av en tidsramme på tolv måneder til dette arbeidet, og oppstarten av karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud vil bli tilsvarende forsinket.

tar ikke på seg nye forpliktelser

Målet er at Celsio etter denne perioden har etablert en prosjektplan med kvalitetssikrede kostnadsestimater som gjør det forsvarlig å igangsette utstyrsbestillinger og videre utbygging. Justerte planer vil løpende diskuteres med Olje- og energidepartementet (OED), Gassnova, og Oslo kommune. Celsio har som målsetning at prosjektet kan videreføres uten økt investeringsstøtte.

Celsio vil først legge frem kostnadsestimater når prosjektet har levert nye kvalitetssikrede planer. Dette blant annet av hensyn til forhandlinger med leverandører. Celsio tar ikke på seg nye forpliktelser og kontrakter før ny prosjekt- og investeringsplan er godkjent av OED, Gassnova og Oslo kommune.

konstruktiv dialog

– Vi har en klar ambisjon om å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud. Karbonfangst som del av ansvarlig avfallshåndtering er strategisk viktig både for klimaet, for Norge, for Oslo og for Celsio, fortsetter Inderhaug.

– Vi har en konstruktiv dialog med OED, Gassnova, Oslo kommune og våre eiere om hvordan vi nå på en best mulig måte kan realisere et gjennomførbart og bærekraftig karbonfangstprosjekt, avslutter Inderhaug.

økte fremtidige kostnader

Over halvparten av prosjektets beregnede, fremtidige kostnadsøkninger kan knyttes til varslede kostnadsøkninger hos leverandører og oppdaterte planer. Disse kostnadsøkningene skyldes i stor grad økte energi- og materialkostnader på grunn av inflasjon, geopolitisk instabilitet og endret kronekurs (NOK-EUR). I tillegg viser de nye beregningene økte fremtidige kostnader ifm. ny havneløsning, eiendomskostnader, tilgang til elkraft, samt forsterkning av dagens prosjektorganisasjon.

Veien videre mot realisering av karbonfangst

I ukene fremover vil aktiviteten i prosjektet reduseres betraktelig. Prosjektorganisasjonen skal først og fremst fullføre grunnarbeider og sikre anleggstomten, samt videreføre arbeidet med ny prosjektplan og pågående søknadsprosesser.

Celsio vil gjennomføre diskusjoner med interessenter for å gjennomgå posisjoner og prosesser, og iverksette et arbeid for å endre prosjektet for å redusere kostnader betraktelig. Dette arbeidet gjennomføres med et felles mål om et gjennomførbart og bærekraftig karbonfangstprosjekt i Oslo.

Fakta i saken:

  • Celsio sitt karbonfangstprosjekt hadde prosjektoppstart i juni 2022. Så langt er under 10 prosent av de bevilgede investeringsmidlene brukt.
  • Den nye kostnadsprognosen innebærer at Celsio ikke har finansiering til å fullføre prosjektet i sin nåværende form. I henhold til støtteavtalen med staten skal partene da reforhandle om videre finansiering, men ingen av partene er forpliktet til å bidra med kapital ut over statens investeringsramme. Begge parter er allikevel forpliktet til å stå ved avtalen hvis den andre parten garanterer for videre finansiering.
  • Det er derfor nødvendig å ta CCS-prosjektet inn i en kostnadsreduserende fase, uttaler Inderhaug.
logo
Bjørn Laberg