Aktuelt

– Den negative trenden vi føler i Europa – spesielt i Norden – finnes ikke andre steder

Bildet: - I mange markeder er det tro på fremtiden, optimisme og muligheter sees, fastslår Dario Aganovich. Foto: Dagens Byggeri

Da økonomer, analytikere og forskere fra 19 europeiske land nylig var samlet på Euroconstruct-konferansen i Stockholm, ble den økonomiske situasjonen i byggemarkedet både presentert og analysert. Men hvordan ser egentlig bygging ut utenfor Europa?

I USA blomstrer byggemarkedet, og det sees sterk vekst i alle kategorier. I Midtøsten er det ulike megaprosjekter som driver byggingen, og i Australia investeres det mye i industri-, infrastruktur- og energisektorene. Byggemarkedet utenfor Europa går dermed bra, ifølge Byggfakta Groups konsernsjef Dario Aganovich.

Positivt bilde

Dario Aganovich, som var en av foredragsholderne på Euroconstruct-konferansen, fokuserte på byggeaktivitet og trender utenfor Europa. Byggefakta har aktiviteter i 26 land, og data fra konsernets globale databaser viser et positivt bilde av bygg i flere markeder, melder dagensbyggeri.dk

– Den negative trenden vi føler i Europa, og spesielt i Norden, finnes ikke andre steder. I mange markeder er det tro på fremtiden, optimisme og muligheter sees, fastslår Dario Aganovich, som mener den økonomiske situasjonen i kombinasjon med holdninger og mediedekning kan bidra til ulike synspunkter.

Mange markeder viser sterk vekst. USA utvikler seg spesielt sterkt i alle kategorier, og ifølge prognosene vil kurvene fortsette oppover.

– En skikkelig boom

– USA gjør det veldig bra. Byggemarkedet blomstrer i alle sektorer, og innenfor industri og infrastruktur ser vi en skikkelig boom, sier Dario Aganovich.

Et marked med blandet utvikling er Midtøsten, hvor nedgangen nå har snudd, og kurvene har økt spesielt i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Forklaringen er delvis å finne i kapitalen som strømmer inn fra Europa, men også innenlandske megaprosjekter driver utviklingen. Et eksempel er NEOM-prosjektet, en futuristisk ørkenutvikling ved Rødehavet med en bro til Egypt. Prosjektet ser imidlertid ut til å være sterkt forsinket.

Sørøst-Asia i sterk utvikling

Sørøst-Asia er en annen region med sterk utvikling, men med store lokale variasjoner. Spesielt det nordlige Hong Kong, på grensen til Kina og byen Shenzhen, er i sterk utvikling.

– Bolig- og jernbaneinvesteringer er det som først og fremst driver byggemarkedet i Hong Kong. I Malaysia ser vi også økt boligbygging og store infrastrukturinvesteringer, men her er det shipping og havner som skiller seg ut.

Indonesia er en annen spennende region. Kategorier knyttet til reiseliv, som hotell og handel, går godt ifølge statistikk fra Byggfaktas database.

– Datasentre ser også en økning. Vi i Byggfakta har for eksempel vårt store programvaresenter i Indonesia, sier Dario Aganovich.

Den planlagte flyttingen av hovedstaden Jakarta, som er truet av klimaendringer, er et spennende og gigantisk prosjekt som vil resultere i store byggeinvesteringer i fremtiden.

Australia og New Zealand viser også et stabilt byggemarked. Australia har sterk utvikling, drevet av industri-, infrastruktur- og energisektorene.

Hva med Europa?

I 2023 falt totalproduksjonen i bygg- og anleggssektoren i Euroconstruct-området med 1,4 prosent. Den negative utviklingen fortsetter også i år, og totalproduksjonen ventes å falle med 2,7 prosent i løpet av året. Dette skyldes først og fremst nedgangen i boligbyggingen i 15 av de 19 Euroconstruct-landene. En positiv vending og en viss bedring forventes neste år og vil fortsette inn i 2026.

Den mest positive BNP-utviklingen i prognoseperioden 2024-2026 forventes i Irland og Ungarn. I den andre enden av skalaen er Italia og Tyskland.

Fakta Euroconstruct:

  • Euroconstruct er et uavhengig europeisk analysenettverk bestående av nitten medlemsorganisasjoner.
  • Nettverket gir makroøkonomiske analyser og prognoser for nitten europeiske bygge- og infrastrukturmarkeder frem til år 2026. Prognosene presenteres for bolig- og lokalbygg, renoveringsmarkedene og infrastrukturutvikling.

(KILDE: Dagens Byggeri)

logo
Bjørn Laberg