I den tyske byen Braunschweig, like øst for Hannover, har det danske arkitektkontoret Adept vunnet den internasjonale arkitektkonkurransen om å forvandle et nedlagt varehus til et hybrid kulturrom.
«Haus der Musik», ifølge Adepts forslag, vil gi det anonyme shoppingområdet nytt liv som konsertsal, offentlig musikkskole og kultursted. Totalt omfatter prosjektet 15 000 kvadratmeter over bakken og 3000 kvadratmeter såkalt lydkjeller – et fleksibelt gulv for eksperimentell musikk og alternative scener, melder dagensbyggeri.dk

Bygningen, som ligger langs en av byens sentrale gågater, er en viktig forbindelse mellom to sentrale offentlige torg. Ved å aktivere første etasje blir bygningen et nytt kulturelt knutepunkt i bystrukturen. Dermed opptar ikke lenger bygningen bare tomten sin – den skaper tilstedeværelse, nye siktlinjer, aktivitet og et nytt sted å samles.
Respekt for miljøet
Ved å bevare og gjenbruke Karstadt-bygningens strukturelle rutenett og kjerne, viser designet respekt for omgivelsenes skala og rytme. En ny synergi introduseres som styrker bylivet rundt bygningen.
Vinnerforslaget er basert på prinsipper om transformasjon og «adaptiv gjenbruk». Ved å unngå riving og påfølgende nybygging, unngås den tilhørende CO2-påvirkningen.
– Haus der Musik er et drømmeprosjekt – ikke bare på grunn av størrelsen, men fordi det samler alt vi brenner for: transformasjon, bærekraft og sosiale og urbane synergier. Det er det største prosjektet i designstudioets historie – og utvilsomt et av de viktigste, sier Martin Krogh, grunnlegger av Adept, som har kontorer i København og Hamburg.

Sensitiv, kontekstuell og tydelig
Et sentralt arkitektonisk trekk er transformasjonen av fasaden til en moderne tolkning som respekterer konteksten og de karakteristiske byrommene rundt den. Den nye fasaden beholder den modulære rytmen, men er gjenskapt med et skulpturelt og taktilt eksteriør. Kaskadeelementene skaper et levende spill av lys og skygge og åpner huset visuelt mot omgivelsene. Den åpne førsteetasjen oppløser grensen mellom inne og ute og inviterer byen inn.
Juryen har følgende å si om vinnerprosjektet, som ble laget i samarbeid med den kommunale utbyggeren og tyske ingeniører:

«Med like deler forsiktighet og mot forvandler vinnerforslaget den eksisterende bygningen gjennom arkitektonisk gjenbruk til en viktig del av Braunschweigs sentrum og byens musikalske landskap. Den vanskelige balansen mellom bevaring, transformasjon og innovasjon løses overbevisende. Selv om konseptet kan virke overraskende ved første øyekast, er integreringen sensitiv, kontekstuell og tydelig», sier juryen.
KILDE: Dagens Byggeri