Miljø

– Byggtjeneste skal bidra til en grønnere byggenæring

Bildet: Wenche Holtet-Lid, Joakim Larsen og Kristin Lindqvist

Kravene til korrekt miljødokumentasjon skjerpes stadig. Nye lover er på trappene og etterspørselen fra bransjen er økende. Byggtjeneste jobber kontinuerlig for å tilby en sentralisert og markedstilpasset bransjeløsning som gjør at leverandørene kan dele miljødokumentasjon ett sted til hele næringen.

– Fra 1. januar 2024 ble innført krav om at alle offentlige anskaffelser skal vekte miljø 30 prosent, det er krav til klimagassregnskap i alle nye bygg i teknisk forskrift, og i tillegg kommer det snart nye miljøkrav fra EU til hele byggenæringen, konstaterer Wenche Holtet-Lid, markedssjef for BAE-næringen i Byggtjeneste.

– Alt dette bidrar til etterspørsel etter miljødata fra NOBB, og vi merker nå økt etterspørsel fra hele verdikjeden, fortsetter hun.

Tre områder i fokus

– Målet vårt er å bidra til en grønnere byggenæring, og konkret jobber vi med tre hovedområder for å lykkes med det, sier Holtet-Lid.

1. NOBB Miljødata
Enkelt forklart er dette klimagass-tall, såkalte GWP-verdier, hentet fra en miljødeklarasjon (EPD). Kristin Lindqvist jobber daglig med å bistå leverandører i tilgjengeliggjøring av disse produktspesifikke GWP-verdiene.

Les mer om NOBB Miljødata

– Vi er veldig proaktive. Nå er det ganske mange leverandører som har over 90 prosent dekning på alt av varene sine, forteller Lindqvist.

GWP-verdier er helt sentrale for å hjelpe entreprenører og andre som må fremlegge et klimagassregnskap. Det vil også øke konkurransekraften til leverandøren om man har GWP-verdier å vise til. For å møte byggenæringens etterspørsel etter mer data, har Byggtjeneste nylig lansert generiske GWP-verdier i NOBB for produktene som mangler en EPD.

2. BREEAM-NOR-dokumentasjon.
– Dette hjelper både leverandørene, entreprenører og andre brukere av data til å vise at produktene kan brukes i et BREEAM-NOR prosjekt, forklarer Joakim Larsen, fagsjef miljø i Byggtjeneste.

– Entreprenørene trenger dokumentasjon slik at byggene kan BREEAM-NOR-sertifiseres, supplerer Holtet-Lid.

Dette er dokumentasjon som i dag finnes i NOBB-databasen.

Wenche Holtet-Lid, Joakim Larsen og Kristin Lindqvist håper samarbeid med byggenæringen skal få fart på byggenæringen når det gjelder miljø.
Wenche Holtet-Lid, Joakim Larsen og Kristin Lindqvist håper samarbeid skal få fart på byggenæringen når det gjelder miljø.

3. ECOproduct
Som er en metode og en database for å kunne gjennomføre miljøriktige material- og produktvalg i byggeprosjekter, basert på miljødeklarasjoner (EPD). Byggtjeneste tilbyr slike vurderinger som en del av sine tjenester, og drifter en database der de samler og tilgjengeliggjør produktvurderingene.

Les også: Tett teamarbeid tar ECOproduct videre

– Vi jobber målrettet mot alle disse tre områdene for å gjøre de mer markedstilpasset, men også gjøre leverandørene våre bedre rustet til å levere kvalitetsdata, sier Larsen.

Les mer om ECOproduct

Kravene kommer

Miljø blir i stadig større grad et konkurransefortrinn. Enten om det kommer som lovpålagte krav fra det offentlige, eller fra byggherren. TEK 17 sier at det skal utarbeides et klimagassregnskap, men det finnes pr. i dag ingen fastsatte terskelverdier for CO2-fotavtrykket. Dette kan raskt endres.

– Det er ikke krav om terskelverdier i TEK 17 i dag, men de vil garantert komme. Da vil presset på leverandørene til å ha CO2-spesifikke data på sitt produkt øke, fastslår Larsen.

– Vi rigger oss for at kravene kommer. Det må leverandørene også gjøre, sier Holtet-Lid.

Alle i bransjen må forholde seg til miljødokumentasjon, men det starter hos dem som produserer varene. Byggtjeneste bruker mye ressurser på å hjelpe leverandørene til å legge inn rett dokumentasjon på rett sted. Dette er avgjørende for en effektiv dokumentasjonsflyt til rådgivere og entreprenører.

– Vi jobber hele tiden med å tilrettelegge for å gjøre leverandørene bedre på miljødokumentasjon, sier Larsen.

NOBB er navet

Det er altså leverandørene som beriker databasen. Byggtjeneste legger ikke data inn i NOBB, men jobber proaktivt for å bistå leverandørene. Vi jobber direkte med leverandørene, deler informasjon via vår egen kunnskapsdatabase, arrangerer kurs og webinarer for å sikre at informasjonen i NOBB er riktig.  NOBB skal være navet.

Les også: Nå kommer generiske miljødata i NOBB

– Vi ønsker at leverandørene skal forholde seg til ett sted, og legge all data inn i NOBB. Det er vår oppgave å sørge for at disse dataene deles ut i den andre enden til entreprenører, handelsaktører og andre aktører i verdikjeden som etterspør miljødata, understreker Holtet-Lid.

– Leverandørene har ansvaret for å legge inn riktig miljødokumentasjon. De må ta eierskapet til dokumentasjonen på sine produkter, men det det er vårt ansvar å formidle disse dataene effektivt og best mulig, supplerer Larsen.

Historisk har data først og fremst blitt delt med handelen, men nå deler vi data til hele verdikjeden, slik at flere nyttiggjør seg av databasen, og bygger nye tjenester med dette som grunnlag.

Les også: Tilrettelegger for miljødata i fakturaen

– Det er en økende deling av data til entreprenører og andre systemleverandører vi samarbeider med, understreker Holtet-Lid.

Trenger innspill og dialog

Byggtjeneste er helt avhengig av samarbeid og dialog med næringen. Vi må hele tiden kjenne til behovene, og utvikle databasen for å kunne møte markedsbehovene.

– Vi er avhengig av en tett markedsdialog, og trenger forankring i markedet. Dette jobber vi med løpende, understreker Joakim Larsen.

– Vi klarer ikke dette alene. Det må settes krav, og det må finnes en enighet om at det er én database hvor alle leverandører legger data. Har du behov relatert til deling av miljødata vil vi gjerne høre om det. Vi ønsker å løse de behovene som finnes, sier Holtet-Lid.

– Vi må løse det. Det er mandatet vårt, understreker Joakim Larsen.

– Vårt skal bidra til en grønnere byggenæring, avslutter Wenche Holtet-Lid.

KILDE: Byggtjeneste

logo
Bjørn Laberg