Kontrakten med Bærum kommune er en totalleveransekontrakt som involverer samtlige av Backes forretningsområder innenfor eiendomsutvikling, bygging og drift. Totalprosjektet har en prosjektramme på rett under en milliard kroner.
I snart 10 år har eliteseriespill på Nadderud vært spilt på dispensasjon fra Norges Fotballforbund. Nytt stadion skal innfri krav for spill i norsk serie og Europaliga.
Stort, grønt og parkmessig område
– For oss i Backe er det spesielt gledelig å få lov til å bygge nytt stadionanlegg på Nadderud. Fotballklubben Stabæk ligger vårt hjerte nært, og våre eiere har gjennom generasjoner vært trofaste Stabæktilhengere. Arkitektene Hille Melbye og Stefan Ekberg har skapt et utrolig flott prosjekt, og her legges det opp til at folk skal få gode øyeblikk selv når det ikke er fotballkamper, forteller Arne Landmark, daglig leder for Backe Stor-Oslo, som er entreprenøren som skal utføre arbeidet.
I tilknytning til stadion skal det utvikles en idrettspark som et stort, grønt, parkmessig område med ulike idrettsanlegg og områder for egenorganisert aktivitet. Som en del av stadionbygget vil det etableres ca 4800 m2 næringsarealer. Arealene skal eies av Backe Eiendom. Driv Eiendomsforvaltning, som er 50% eid av Backe, skal stå for forvaltning, drift, vedlikehold, utvikling og service av hele anlegget.
Lavt klimaavtrykk
– I næringsarealene planlegges dagligvarebutikk, treningssenter, serveringstilbud og kontorer som blant annet skal huse nye klubblokaler for Stabæk. Med næringsarealene og de flotte uteområdene rundt stadion håper vi å kunne tilføre mer aktivitet til området, sier Eirik Strand, daglig leder i Backe Eiendom
Prosjektet med å utvikle nye Nadderud stadion har vært et samspillsprosjekt mellom Backe Stor-Oslo og Bærum kommune siden høsten 2022. Tiden har vært utnyttet godt, og i samråd med brukere og dyktige arkitekter og rådgivere er prosjektet som nå går i gang godt fundamentert.
– Sammen med Bærum kommune og våre rådgivere mener vi å ha jobbet frem et prosjekt som har et lavt klimaavtrykk både under bygging og senere når anlegget tas i bruk, forteller Landmark.
Nye Nadderud blir første norske stadion for toppfotball bygget med tribuner i limtre. Det skal gjennomføres en fossilfri byggeplass, og fjernvarme benyttes for å varme opp alle innvendige arealer samt tappevann. Et nyutviklet varmepumpesystem med CO2 tas i bruk for å sikre banevarme til to kunstgressbaner. I tillegg skal solceller på taket skal bidra betydelig til å sikre øvrig energibehov i anlegget.
– En ny stor stolthet
– Det vil bety mye for kommunen med en storstue som kan samle mange. Vi mennesker er mer enn bare det som kan telles og måles. Idrett og kultur handler om identitet, stolthet og selvfølelse.
I denne flotte idrettsparken skal vi også tilrettelegge for breddeidretten. Vi må derfor ikke undervurdere toppidrettens betydning for rekruttering. Fotball favner utrolig mange, setter følelsene i sving og skaper idrettsglede av uante dimensjoner. Med nytt stadion vil vi kjenne på en ny stor stolthet, og jeg er sikker på at hele idrettsparken vil bli oppfattet som et vakkert område, sier ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog.
Det ferdige prosjektet vil ha et bebygget areal på ca. 20 000 m2, og det etableres nye flomveier for vann dimensjonert for 200-års flom. Stadion vil ha sitteplasser til minimum 8000 tilskuere, og næringsarealet vil bidra til å skape aktivitet rundt stadionet hele uka.
Ferdigstillelse i 2027
– Nye Nadderud Idrettspark er en enorm inspirasjon for Stabæk Fotball. Her skal Bærums største frivillighetsbevegelse, supportere, spillere og administrasjon gjøre sitt ytterste for å begeistre hele Bærum kommune. Stabæk Fotball ønsker å takke alle som har støttet prosjektet og som til slutt har sørget for at det nå blir en realitet, oppsummerer Stian Sunde, daglig leder i Stabæk Fotball
Forventet byggestart for prosjektet er i løpet av mai. Hele prosjektet er forventet ferdig i 2027.
Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?
Byggfakta kartlegger alle bygge- og anleggsprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.