Oslo: Norge og Skandinavia er gode på miljøtiltak, men gjenbruk og ombruk har fremdeles trange kår, ifølge den kjente trendjegeren Stefan Nilsson.
Nilsson, bedre kjent som TrendStefan, har siden 2006 reist rundt i Norden og resten av verden for å oppdage og beskrive trender innen alt fra design og arkitektur til mat og mote. Han forteller at «grønne» Skandinavia, Norge inkludert, slett ikke ligger i front når det kommer til ombruk og gjenbruk.
Kjøper heller nytt
– Jeg liker å si at her oppe i nord er vi gode ingeniører. Vi liker å bygge nye ting, og kjøpe nye ting. Miljø er absolutt noe som opptar oss og som vi satser på, men gjenbruk av gamle ting sitter langt inne. Det ser vi også i arkitekturen. Der er det mye nytt og jomfruelig, sier trendjegeren.
Han vender snart nesen mot Norge for å snakke om bærekraftstrender i skandinavisk arkitektur. Dette skal skje på arkitektur- og designmessen ARCHITECT@WORK Oslo den 29. september.
Foto: Architect@Work
Eveline Debouvere er utstillingsansvarlig hos Kortrijk Xpo, som står bak messen. Hun forteller at det falt seg naturlig å invitere den svenske trendeksperten og designgalleristen til årets arrangement.
– Med årets messe retter vi blikket mot håndtering og gjenbruk av avfall og brukte materialer i arkitekturen vår. Vi skal vise fram flere gode og innovative eksempler som forhåpentligvis vil inspirere bransjen til å satse mer på et viktig og tidsaktuelt felt. Innsikten fra TrendStefan vil gi utgangspunkt for mange spennende samtaler, sier hun.
Stefan Nilsson påpeker at arkitektur er en langsom bevegelse, og at det tar tid før nye tanker får fotfeste. Imidlertid er det en viss bevegelse å spore.
– Trenden med gjenbruk og ombruk i arkitekturfaget ser vi tydeligst innenfor interiørarkitekturen. I stor grad handler det nok om å sende et signal til kunder og medarbeidere: Se! Vi bryr oss om miljøet og planeten, og det burde dere også gjøre, sier Nilsson.
Foto: Architect@Work
Vil bort fra bruk-og-kast
Interiørarkitekter har svært gode muligheter til å påvirke både bedrifter og privatpersoner til å ta mer bærekraftige valg. Det mener Trond Ramsøskar, kreativ leder i Ramsøskar Interiørarkitekter, som i likhet med Nilsson skal holde foredrag under årets Architect@Work Oslo.
– Interiørarkitekter er blitt beskyldt for å bidra til en bruk-og-kast-kultur, og her bør vi gå i oss selv. Vi har betydelig påvirkningskraft gjennom løsningene og produktene vi foreslår, og kan derfor være pådrivere i utviklingen av et mer bærekraftig samfunn. Målet må være en sluttet sirkel der gjenstander og materialer som allerede er i omløp, brukes på nytt og ikke hoper seg opp i form av avfall, sier Ramsøskar.
Foto: Architect@Work
Ser til motebransjen
Moteindustrien er blant de som har kommet lengst med gjenbruk, forteller Stefan Nilsson. Klesgiganten HM gir råd om resirkulering og reparasjon til kundene sine. MarQet, en svensk motekjede, bruker industriavfall når de innreder nye butikker.
– Det ligger i motebransjens natur å være omskiftelig. Moten forandre seg hele tiden, og bransjen er derfor åpen for nye impulser. Til sammenligning går det svært langsomt i arkitekturen. Men jeg tror vi er på vei mot noe, sier Nilsson.
(Pressenytt)
ARCHITECT@WORK arrangeres i Oslo 29.-30. september
Registrer deg her for gratis inngang!
ARCHITECT@WORK Oslo
29. & 30. september
Norges Varemesse
Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Architect@Work. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.