Snart er tiden inne for å velge videregående studieretning. Elektriker Lea Erlandsen (24) mener yrkesfaglig retning er et smart valg.
– Jeg har gått både allmennfag og elektro. Jeg vil, med min erfaring, anbefale alle som ikke vet 100 prosent sikker hva de skal gå om å velge yrkesfaglig retning, sier Lea Erlandsen.
Erlandsen jobber som elektriker i Mifo. Mifo er en medlemsbedrift i EL-PROFFEN, Norges største elektrikerkjede.
Hvorfor velge yrkesfag?
Det er mange gode grunner til å velge yrkesfag på videregående.
– Du får betalt utdanning, du har mange valgmuligheter etter videregående, det er god lønn, du slipper som regel studielån, har store muligheter for videreutdanning og du får en variert jobbhverdag, sier Erlandsen.
I tillegg er de som velger yrkesfag nærmest garantert jobb rett etter fagbrevet.
– Statistisk sett får de aller fleste jobb etter fagbrevet. Innen elektro får tilnærmet alle tilbud om jobb, sier Karsten Øen, avdelingsleder på Kvadraturen videregående skole i Kristiansand, og legger til:
– Med å velge yrkesfag kan de få begge deler, både fagbrev og studiekompetanse.
Fast arbeid og stabil inntekt
Ifølge utdanningsdirektoratet er 9 av 10 nyutdannede fagarbeidere innen bygg- og anleggsteknikk i arbeid.
Nelfo er en landsforening i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i tillegg til systemintegratorene. Svein Harald Larsen, fagsjef for kompetanse i Nelfo, mener fagbrevet har stor verdi.
Bildet: Svein Harald Larsen er fagsjef for kompetanse i Nelfo.
– Fagbrev har stor verdi for den enkelte. Dette gjelder både for karriere i bedrift eller videreutdanning. Personer med fagbrev er i de fleste tilfeller sikret fast arbeid og stabil inntekt. Samtidig har de fleste med fagbrev ingen eller svært lite studielån. Det er en god startpakke for unge voksne i starten av et langt og omveltende arbeidsliv, sier Larsen.
Enklere å ombestemme seg
– Gjør du som meg, og fullfører tre år med allmennfag, vil du miste ungdomsretten din. Det vil derfor bli vanskeligere å begynne på en ny studieretning med tanke på ventelister, sier Erlandsen og legger til:
– Velger du derimot et yrkesfaglig studie, men ønsker å få generell studiekompetanse, kan du gå påbygg, sier Erlandsen.
Bildet: Lea Erlandsen anbefaler alle, som er usikre på å ta yrkesfaglig retning, om å gjøre det.
Øen forklarer at ungdomsretten er brukt opp etter tre år på skole, men at de som velger yrkesfag har rett til påbygg. Det vil si at ungdommen fortsatt har mulighet til å forandre studieretning til og med etter fullført fagbrev.
– Alle har tre års ungdomsrett. Når ungdommen går yrkesfag har de to år med videregående og to år i bedrift hvor det ene året regnes som opplæring og det andre som verdiskaping. De to årene med utdanning og de to i bedriften regnes som treårig skole, men de har fortsatt rett til påbygg etter fagbrevet, forklarer Øen.
– Et skrikende behov etter arbeidskraft
At det er et stort behov for yrkesfaglig i samfunnet er ikke Øen i tvil om.
– Det er et skrikende behov etter arbeidskraft og et enormt behov for flere som tar yrkesfag. De får gode jobbmuligheter og det er godt lønnsmarked, forteller han.
Bildet: Administrerende direktør i EL-PROFFEN, Stein Vidar Fossner.
Administrerende direktør i EL-PROFFEN, Stein Vidar Fossner, oppfordrer alle foreldre til å engasjere sine ungdommer til å velge yrkesfag dersom barna er usikre.
– Det er et fornuftig valg. Å starte på yrkesfag gir flere valgmuligheter og vi har behov for flere dyktige elektrikere som kan være med å bygge landet vårt, sier Fossner.
Tør å sats
– Jeg håper virkelig at du som skal velge videregående, leser deg opp på hva som finnes av studier. Ikke vær redd for å prøve noe som er nytt og spennende, men min største anbefaling er å velge noe som interesserer deg, sier Erlandsen og legger til:
– Husk at yrkesfag er mye mer enn bare bygg- og anleggsfag, og det er aldri for sent å begynne på nytt eller endre yrkesretning.
Bildet: Lea Erlandsen ønsker å inspirere andre. Hun deler sin elektrikerhverdag på Instagram @elektriker_lea med sine over 22.000 følgere.