Aktuelle prosjekter

Bygger opplevelsesanlegg i det arktiske havlandskapet

Bildet: Slik skal RAW - Ramsalt Arctic Water, flyte i havet utenfor Ramsalt. Med badstuer, flytebrygger, pergolaer og havbad skal anlegget bli et nytt pulsslag for Bodø sentrum. Arkitektur og opplevelse smelter sammen i et prosjekt som henter kraft fra naturen - og retter blikket mot framtidens arktiske byliv. (Illustrasjon: Norconsult Arkitekter)

I skjæringspunktet mellom arkitektur, velvære og byutvikling vokser det nå fram et unikt badstue- og opplevelsesanlegg ytterst i Ramsalt i Bodø. Hundholmen Byutvikling og Christian Jakhelln AS står bak prosjektet RAW – Ramsalt Arctic Water, som vil romme blant annet Hot & Salty, en arktisk sauna og oppvarmet badeopplevelse ulik alt annet i Norge.

– Å bygge en badstue midt i det arktiske havlandskapet handler ikke bare om å forme rom – det handler om å skape noe som får folk til å føle. Det er det som gjør dette prosjektet så spesielt, sier arkitekt Sif Steinthorsdottir i Norconsult.

Illustrasjon: Norconsult Arkitekter

Hun kommer fra Island, der badekultur er en integrert del av hverdagen. Nå har hun tegnet en flytende badstue og oppvarmet saltvannsbadeanlegg for Ramsalt-området i Bodø, som skal invitere til varme møter, varme og kalde bad i ekte nordnorsk natur.

Arkitektur for sansene

Prosjektnavnet RAW – Ramsalt Arctic Water rommer mer enn et kaianlegg. Det handler om å skape en destinasjon. Med fjord, fjell og by i blikket skal besøkende få oppleve kontraster. Ild og is, lys og mørke, stille refleksjon og livlig fellesskap.

– Dette er ikke et ordinært spa. Det er et møtested for byens befolkning og tilreisende, midt mellom havet og arkitekturen. Et rom for sansene og et sted for å virkelig kjenne på elementene, sier Steinthorsdottir.

Badstue- og saltvannsbadeanlegget Hot & Salty blir et flytende velværerom i ytterkanten av Bodø sentrum. Her kan du veksle mellom vedfyrt varme og iskaldt havbad, eller synke ned i et varmt saltvannsbasseng med utsikt mot fjell og fjord. Alt sammen midt i byen, men like fullt midt i elementene. (Illustrasjon: Norconsult Arkitekter)

Valget av Steinthorsdottir som arkitekt er ikke tilfeldig. Erling Ole Berg-Hansen, CEO i Christian Jakhelln AS, forteller at prosjektteamet i RAW har latt seg inspirere av den islandske badekulturen.

– Vi ønsket å hente inn kompetanse og blikk fra en kultur der bading og velvære er dypt forankret i både hverdagsliv og arkitektur, sier Berg-Hansen.

Badstue og fellesskap på flytende brygge

Badstue- og saunalandsbyen Hot & Salty bygges på flytebrygger ytterst i Ramsalt. Anlegget vil inkludere vedfyrte badstuer, dusjer, varmt saltvannsbad, avslappningsrom med utsikt og trapper som leder ned i havet.

Det blir åpent og tilgjengelig, med flere adkomster fra havnepromenaden og Sjøgata i Bodø. Fra anlegget vil man kunne skue ut over fjorden, og inn mot byen, midt i en levende kystlinje der store skip seiler forbi, og det industrielle preget gir stedet en særegen atmosfære av både kraft og karakter.

RAW – Ramsalt Arctic Water skal i tillegg til serveringstilbud også tilrettelegge for rib-båter og sjøaktiviteter. (Illustrasjon: Norconsult Arkitekter)

Berg-Hansen understreker betydningen av prosjektet for Bodø og Ramsalt.

– Vi har brukt lang tid på å snakke med ulike aktører, forstå hva som rører seg og hva byen trenger. Vi tror dette er et prosjekt som tilfører noe helt nytt og viktig, både for bodøværinger og besøkende.

Også prosjektleder for destinasjon Ramsalt, Tijs Holstein, peker på hvordan anlegget integreres i bybildet.

– Flytebryggen blir en naturlig forlengelse av havnepromenaden og en ny møteplass i sjøkanten. Her skal det være servering, båtturer og en levende kulturscene som trekker folk mot havet, sier han.

Bak prosjektleder Tijs Holstein, prosjekt- og bærekraftsjef Børge Kristensen i Hundholmen Byutvikling og arkitekt Sif Steinthorsdottir i Norconsult vokser prosjektet RAW – Ramsalt Arctic Water fram som et nytt signalanlegg i Bodøs havnepromenade. Anlegget skal gi byen et sauna- og saltvannsbadeanlegg i verdensklasse, skapt for det nordnorske kystklimaet og med ambisjon om å bli en inkluderende møteplass for både lokale og tilreisende. (Foto: Christine Karijord)

For Holstein, som selv har dyp forkjærlighet for badstuer, handler prosjektet om mer enn arkitektur.

– Det er et drømmeprosjekt. En badstueopplevelse i stor skala, med alt fra varme saltvannsbasseng til avslapningsrom, midt i nordnorsk natur og klima. Det finnes knapt maken noe sted i verden, sier prosjektlederen.

Et løft for Bodø som destinasjon

Arve Pedersen, CEO i Hundholmen Byutvikling, gleder seg til å se resultatene når anlegget står klart høsten 2025.

– Vi har jobbet med dette i flere år, og nå skjer det. For byen betyr det et sterkt løft i opplevelsestilbudet. Det gir et fortrinn både for turisme, konferansemarked og ikke minst for lokalbefolkningen. Dette handler om å bygge identitet og livskvalitet, sier Pedersen.

Han forteller at satsingen også handler om estetikk og opplevelseskvalitet. At det er lagt stor vekt på arkitektur og materialvalg som både tåler klimaet og fremhever stedet. Fargene, treverket og formene tar utgangspunkt i det nordnorske lyset og landskapet.

– Hundholmen Byutvikling har vært opptatt av å løfte fram kulturelle verdier i arkitekturen, og har involvert både meg og den finske arkitekten Sami Rintala i utviklingen. Det handler om å forstå badekulturens rolle i en arktisk kontekst, sier Steinthorsdottir.

Anlegget vil også romme pergolaer og uterom, og på sikt restauranter og møteplasser. Råmaterialet er det nordnorske kystklimaet. Målet er å skape et inkluderende, levende sted som gir ny puls til bylivet i Bodø.

Børge Kristensen, prosjekt- og bærekraftsjef i Hundholmen Byutvikling (f.v), arkitekt Sif Steinthorsdottir i Norconsult, Arve Pedersen, CEO i Hundholmen Byutvikling, prosjektleder Tijs Holstein og Erling Ole Berg-Hansen, CEO i Christian Jakhelln AS, står samlet bak RAW. Et unikt badstue- og oppvarmet saltvannsbadeanlegg ytterst i Ramsalt. Sammen løfter de frem prosjektet som en milepæl i utviklingen av bylivet i Bodø. (Foto: Christine Karijord)

– Vi har skapt noe helt eget her. Noe som er både inspirert av andre steder, men som vokser ut av akkurat dette stedet. Jeg gleder meg til å bade her selv når det står klart, sier Steinthorsdottir med et smil.

Fakta om RAW – Ramsalt Arctic Water:

  • Prosjektnavn: RAW – Ramsalt Arctic Water
  • Signaturanlegg: Hot & Salty – badstue- og saltvannsanlegg med arktisk velværeprofil
  • Beliggenhet: På flytebrygger ytterst i Ramsalt-området, langs Bodøs havnepromenade
  • Prosjektleder: Hundholmen Byutvikling og eier Christian Jakhelln AS
  • Arkitektur: Sif Steinthorsdottir (Island) i samarbeid med Sami Rintala (Finland)

Innhold:

  • Vedfyrte badstuer
  • Havbad og varmt saltvannsbasseng
  • Pergolaer, uterom og møteplasser
  • Fremtidige serveringssteder og kulturaktiviteter
  • Kai for rib-båter og sjøopplevelser (Brim Explorer og Rampen RIB)
  • Formål: Å skape en ny sosial og sanselig destinasjon i byen, koblet til havet
  • Særegenhet: Bygd på havet i arktisk klima – inspirert av nordisk badekultur
  • Planlagt åpning: Høst 2025
  • Målgruppe: Både lokalbefolkning, tilreisende, konferansegjester og badstuentusiaster
logo
Bjørn Laberg