Nyheter

Prosjekt for nytt regjeringskvartal hedres med innovasjonspris

Illustrasjon: Statsbygg / Team Urbis

Statsbygg og Nordic Office of Architecture vinner Autodesk Design & Make Award for innovasjon i prosjektet for nytt regjeringskvartal.

Prosjekt Nytt Regjeringskvartal er kåret som vinner av 2024 Autodesk Design & Make Award blant hundrevis av forslag. Prisen ble delt ut på den årlige teknologikonferansen Autodesk University i San Diego, som samler mer enn 12.000 fysiske deltagere og over 20.000 online-deltagere.

Banebrytende designteknologi

Prosjektet får prisen for sitt arbeid med bygingsinformasjonsmodeller (BIM) og åpne standarder. Øystein Graffer fra Statsbygg og Morten Ræder fra Nordic Office of Architecture var til stede for å motta prisen.

– Denne prisen står høyt i kurs, og den er en flott annerkjennelse av det innovative teknologiarbeidet som er gjort i Prosjekt Nytt Regjeringskvartal av rådgivere, entreprenører, programvareleverandører og byggherre. Til tross for strenge sikkerhetskrav leverer vi på både kostnad, tid og kvalitet, sier Statsbyggs Øystein Graffer, som er teknologiansvarlig for prosjektet.

Bildet: Morten Ræder fra Nordic Office of Architecture (t.v.) og Øystein Graffer fra Statsbygg var til stede for å motta prisen.

– Nordic Office of Architecture er stolte av at vårt arbeid med det nye regjeringskvartalet har mottatt denne prestisjetunge prisen. Den anerkjenner vår bruk av banebrytende designteknologi i et krevende prosjekt med strenge sikkerhetskrav, sier QA Manager og Seniorarkitekt Morten Ræder i Nordic Office of Architecture.

Standardisering og automatisering

Statsbygg har i mange år vært pådriver for bruk av BIM og åpne standarder.

– Dette er grunnlaget for at vi i Prosjekt Nytt Regjeringskvartal gjennom automatisering har effektivisert arbeidsflyter, redusert manuelle oppgaver og sikret konsistent datakvalitet, sier Graffer:

– Sammen med arkitektene og ingeniørene har vi oppnådd økt kreativ frihet og betydelige økonomiske besparelser. Vi har også klart å digitalisere den sikkerhetsgraderte byggeplassen med offline digitale løsninger, legger han til.

Morten Ræder mener utmerkelsen ikke hadde vært mulig uten det tette samspillet mellom alle involverte parter.

– Godt samarbeid med oppdragsgiver Statsbygg, utvikler Reope og hovedentreprenørene Veidekke, HENT, Skanska og Agaia har vært helt avgjørende for å levere en løsning som setter en ny standard for bransjen, sier han.

Pågår for fullt

Gjenreisingen av det nye regjeringskvartalet pågår for fullt. Byggetrinn 1 er det største byggetrinnet av opprinnelige tre planlagte trinn og utgjør 101.000 kvadratmeter med nybygg og rehabilitering. I Byggetrinn 1 ligger blant annet byggingen av A-blokken, D-blokken og kjeller, samt rehabilitering av Høyblokken og opparbeidelse av plasser og byrom. Byggetrinn 1 ble påbegynt i 2021 og skal ferdigstilles i løpet av 2025.

Med 400 arkitekter og studioer i Norge, Danmark og Island er Nordic Office of Architecture en av de ledende arkitektpraksisene i Norden. Prosjekteringsgruppen Team Urbis består av partnere Nordic Office of Architecture, COWI, Rambøll, Aas Jakobsen, Asplan Viak, Bjørbekk & Lindheim, Scenario, SLA og underkonsulent Reope.

logo
Bjørn Laberg