Aktuelt

Hvem vinner Norsk lyspris 2024?

Bildet: Fra fjorårets utdelingen av Norsk lyspris.

Årets nominerte til Norsk lyspris er klare. I år var det 40 innmeldte prosjekter, fordelt på alle kategoriene. Det har vært en vanskelig oppgave for juryen da det var så mange gode prosjekter. Det er derfor bestemt at det er 4 nominerte i kategoriene Beste innendørsprosjekt og Bærekraft.

Vinnerne blir kåret på Lysets dag onsdag 13. november på Vulkan Arena i Oslo.

Påmelding til Lysets dag 2024 finner du her.

Nominert til Norsk lyspris 2024:
Beste innendørsprosjekt

Ambassaden

Ambassadebygningen er et viktig monument i etterkrigsmoderisme, og den opprinnelige tanken til arkitekt Eero Saarinen var et åpent og tilgjengelig bygg, noe som ble endret på grunn av strengere sikkerhetstiltak ved senere tid. Bygget er nå totalrenovert og åpnet for publikum igjen. Her er prosessen styrt av den opprinnelige arkitekturen og det opprinnelige interiøret. Det er reprodusert armaturer ved hjelp av Riksantikvarens bildearkiv, som pendler, bøttelamper med lameller og glasskulper.

Innsender/lysdesign:

Concept Design

Oppdragsgiver/leietaker:

Fredensborg

RIE:

Foyn Consult

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Lund Hagem Arkitekter/Atelier Oslo/Erik Langdalen arkitektkontor/ Paulsen & Nilsen/Appelong / SLA Norge

Leverandør:

Arkos, ONE A, Viabizzuno, HER Lighting, egen produksjon, Magnor Glassverk, Ifø, Coelux, Barthelme, PLG, Osram, Thorn Lighting

Installatør:

Gulbrandsen og Olimb

Kunstsilo

Kunstsilo åpnet dørene i år og har fått nasjonal og internasjonal oppmerksomhet og omtales som et av de mest betydningsfulle nye byggverkene i 2024. Det tidligere kornlageret har blir transformert til et moderne kunstmuseum, og forvalter over 7500 unike verk. Silorørene er kappet innvendig og er museets hjerte med siloen i sentrum, som gir et dramatisk uttrykk. Lysdesignet i Kunstsiloen er utformet for å fremheve og forsterke den minimalistiske arkitekturen. Silorørene er belyst fra innsiden, og samspillet mellom lys og skygge skaper en sterk kontrast, som fremhever byggets kjerne.

Innsender/lysdesign/landskapsarkitekt:

Henning Larsen

Oppdragsgiver/leietaker:

Kunstsilo

RIE:

Rambøll

Arkitekt/interiørarkitekt:

Mestres Wåge Arkitekter, Mendoza Partida og BAX Studio (ARK), Scenario (IARK)

Leverandør:

Zumtobel, Erco, iGuzzini, Lyskomponenter, Targetti, Bega, Luimina, Glamox, Wasteberg, XAL, Vibia, Santa & Cole, Signex. LED-linjer er levert av Haugland – som har produsert møblene.

Installatør:

OneCo

Skimuseet

I anledning skimuseets 100-årsjubileum har museet gjennomgått en omfattende oppgradering for å skape en engasjerende og opplevelsesbasert basisutstilling. En ny utvidelse av bygget er designet av Snøhetta, og formidler ski- og polarhistorie på en inspirerende måte. Sammen med utstillingsarkitektene fra SixSides har Light Bureau utviklet et belysningskonsept som fremhever og forsterker disse historiene. Det dynamiske lyset som brukes er designet for å skape en unik opplevelse, der blant annet Aurora Borealis svever over utstillingsrommene.

Innsender/lysdesign:

Light Bureau

Oppdragsgiver/leietaker:

SixSides / Skiforeningen

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Utstillingsarkitekt SixSides

Leverandør:

Iguzzini, Osram, Signify, LTB, Prostage, Tangen & co

Installatør:

Elektro-Sivert A

Vennesla nye kirke

Nye Vennesla kirke er bygget rett ved siden av den gamle kirken fra 1830, og kirkene står i sterk kontrakt til hverandre. Kirkebygget skal være inviterende og samlende, og arkitekturen og belysningen spiller sammen for å skape nye møteplasser. Belysningen er utformet slik at den går i ett med og understreker byggets form, funksjon og arkitektur. Den er fleksibel, funksjonell, estetisk og symbolsk.

Innsender/lysdesign/RIE:

Asplan Viak AS

Oppdragsgiver/leietaker:

Vennesla kirkelige fellesråd

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

LINK arkitektur, Stavanger

Leverandør:

Lyskomponenter

Installatør:

Elektroexperten

Nominert til Norsk lyspris 2024:
Beste produkt/tekniske løsning

Byge

Byge er en installasjon som visualiserer været i sanntid med nedbørsmengde, temperatur og vindstyrke. Installasjonen er en omsluttende og sanselig tolkning av været, og den endrer humør i takt med dette. Installasjonen består av 5 buer og 4 stolper, og er utformet ned et ønske om at publikum skal gå gjennom og interagere med installasjonen.

Innsender:

CP-Norway as

Oppdragsgiver/leietaker:

Bergen Vann KF

Lysdesign/arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt::

Overhaus as

RIE:

Mikael Tjensland

Leverandør:

BN-Visuals – System arkitekt Software.
CP-Norway as – System Arkitekt – Hardware leverandør –
Størksen as – Konstruksjon-Installasjon

Installatør:

CP-Norway as -Server-Scaler-LED paneler-& PSU -Størksen as – Konstruksjon-Installasjon metallarbeid – Fag Elektrikeren as – Elektro installasjon

Fyrtårn

Med et opprinnelig ønske om å lage et «fyrtårn» i form av en lysende krone på toppen av bygget av den tidligere kornsiloen, nå Kunstsilo, fant designerne i Henning Larsen ut at dette ikke var forenelig med behovene i Panorama-resturanten i toppetasjen. De designet da en pendel som representerer et slikt fyrtårn. Den symboliserer Kunstsiloens visuelle identitet, samt en holdning til bærekraft og industriell materialitet.

Innsender/Lysdesign:

Henning Larsen

Oppdragsgiver/leietaker:

Kunstsilo

RIE/installatør:

OneCo

Leverandør/installatør:

Signex

Munchmuseet – Sofies rom

«Sofies rom» er en temporær utstilling som ble vist på Munchmuseet i første halvdel av 2024. Utstillingen er skapt av søstrene Rosa og Ronak Moshtaghi og omgjør rommet til et oppslukende monoykromatisk landskap hvor mørket blir en kilde til mystikk, magi og kreativ kraft. Magnetiske vegger skaper nye bilder og mønstre, og rommet er i stadig endring. Lysdesignet endrer seg kontinuerlig gjennom 52 ulike lys-scener over en 45 minutters syklus. Den er nøye planlagt med DALI-armaturer.

Innsender/lysdesign:

Munchmuseet v/Joakim Heggedal

Oppdragsgiver/leietaker:

Munchmuseet

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Enrique Eduardo Roura Perez

Leverandør:

ERCO, iGuzzini

Installatør:

Teknisk seksjon – Munchmuseet

Nominert til Norsk lyspris 2024:
Beste utendørsprosjekt

Arna Stasjon

Planleggingen av belysningen på Arna Stasjon har vært drevet av et konsept der innovasjon møter estetikk for å skape et trygt, innbydende og funksjonelt miljø. Lysdesigner spiller en sentral rolle i den omfattende renoveringen av stasjonen, som er en del av BaneNor sitt prosjekt for utvikling av Ulriken tunnel. Lyskonseptet skal fremheve Arna Stasjon som er fyrtårn i Arna og gjennom hele dalen. Det skaper en lys og vennlig atmosfære som bidrar til at reisende føler seg trygge og komfortable.

Innsender/lysdesign/RIE/arkitektur/landskapsarkitektur:

Norconsult Norge AS

Oppdragsgiver/leietaker:

BaneNor

Leverandør:

WE-EF, BEGA, Glamox, Thorn, Fagerhult, Led Linear, Designplan, SG, Willy Meyer

Installatør:

Magnus M. Thunestvedt AS

Begna Bru

Det nye belysningsanlegget på Begna Bru, en kulturhistorisk jernbanebru i stein, forsterker bruas tilstedeværelse i byrommet gjennom strategisk plasserte armaturer som er skjult i spesialtilpassede profiler, som reduserer innsyn og strølys mot vannet. Hvelvingene på brua er utstyrt med belysning som kan skifte farger, noe som gir en dynamisk effekt og mulighet for variasjon uten å overvelde. Bruk av et begrenset fargespekter balanserer nyanser og kontraster, og sørger for at brua integreres harmonisk i sine omgivelser.

Innsender/lysdesign/RIE:

Light Bureau

Oppdragsgiver/leietaker:

Bane NOR/ Ringerike næringsforening

Leverandør:

Osram, Tight LED, GIFAS, Stockholm lighting, Tangen & co

Installatør:

Gulbrandsen & Olimb AS

Klosterenga park, Oslo

Klosterenga park i bydel Gamle Oslo er en av de mest omfattende offentlige kunstsatsningene i nyere norsk historie. Parken har fått nye turstier, belysning, benker og planter. Det er lagt ned et stort arbeid i parken, basert på kunstnerens visjoner. Belysningen er utformet med respekt for for kunstinstallasjonene og med vekt på tilgjengelighet og trygghet. Ny stedstilpasset belysning gjør parken oversiktlig og attraktiv å bruke på kveldstid. Lyskonseptet har en tolags tilnærming: kunst + tur. Funksjonell belysning tilrettelegger for tur, og det andre laget synliggjør kunstelementer i parken på en intuitiv måte.

Innsender/lysdesign:

Zenisk v/Kristin Bredal, Christine Lindgren, Natasa Rajic Friederichs

Oppdragsgiver/leietaker:

Oslo kommune/ Bymiljøetaten

RIE:

Structor TS

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Dronninga Landskap og Haugen Zohar arkitekter

Leverandør:

Erco, AKB (BEGA), Siteco

Installatør:

Traftec AS

Nominert til Norsk lyspris 2024:
Bærekraft

DEG14

DEG 14 er et av de ikoniske kontorbyggene i Barcode-rekken i Oslo. Det sto ferdig i 2013, men i 2022 startet prosjektet om å fornye bygget for å ivareta endrede behov, hvor bærekraft og energieffektivitet var blant fokusområdene. En av de mest innovative aspektene ved prosjektet var tilnærmingen til belysningsløsninger. I stedet for å bytte ut armaturene i sin helhet, ble det valgt en mer miljøvennlig løsninger der eksisterende armaturer ble beholdt, mens innmaten ble oppgradert. Ved å oppgradere teknologien i de eksisterende armaturene noe bærekraft og effektiv modernisering forent.

Innsender/lysdesign/RIE:

Norconsult Norge AS

Oppdragsgiver/leietaker:

Braathen Eiendom AS

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Grape

Leverandør:

Zumtobel

Installatør:

Myhre El AS

Ledifisering av tunnelbelysning, E6 Nordbytunnelen

Lysrørene i Nordbytunnelen fra 2014/15 hadde nådd sin levetid sommeren 2024, Statens Vegvesen ønsket en løsning som oppfyller dagens krav i henhold til ROHS-direktivet. DEFA ble valgt som leverandør og i løpet av sommeren 2024 ble 3745 lysrør byttet ut med nye LED-moduler i eksisterende armaturhus som fornyer armatuhuset i syrefast stål sin levetid, og kan gjenbrukes flere ganger. Installert effekt reduseres fra 217kW til 93kW, en reduksjon på 57%.

Innsender/oppdragsgiver:

Statens Vegvesen Region Øst

Lysdesign:

Magne Bjørklund, DEFA Lighting AS

Leverandør:

DEFA Lighting AS

Installatør:

SET Elektro AS

Lilleakerbyen lysplan

Lysakerelva deler Oslo og Bærum, og kommunene har i et samarbeid blitt enige om at de ikke tillater direkte lys til Lysakerelva i utviklingen av Granfoss og Lilleakerbyen. Mustad Eiendom gjør radikale grep i transformasjonen av området. Bilfrie gater og artmafold langs Lysakerelva som premiss, har strategien av Lilleakerbyen et utgangspunkt i hvordan lys kan forsterke de ulike kvalitetene som er definert i for området i et strukturert system som bidrar til et godt lysmiljø for mennesker med minimal påvirkning av natur og uten direkte lys til Lysakerelva.

Innsender/lysdesign:

Zenisk

Oppdragsgiver/leietaker:

Mustad Eiendom

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

A-Lab/LPO/Leonard Design Architects/ Civitas

Lysanlegg på sentrumsnært grønt areal, Birkenes kommune

Lysanlegget på sentrumsnært grønt areal i Birkeland er bestående av 23 miljøvennlige lysmaster som drives av solenergi. Anlegget er 100% selvforsynt og belaster ikke strømnettet. Det har minimale naturinngrep og det er ikke gravet etter kabelgrøfter, har lave drifts- og vedlikeholdskostnader. Mastene gir lys ved behov, og lysbølger og bevegelsessensor minimerer energiløsning og lysforurensning.

Innsender:

Trygve Raen

Oppdragsgiver/leietaker:

Birkenes kommune

Lysdesign/RIE/landskapsarkitekt/arkitekt/leverandør:

BTG Solenergi

Installatør:

Olav Martin Sørli AS

Nominert til Norsk lyspris 2024:
UNG

3D-printet lyskolleksjon

Digital modellering og fabrikasjon muliggjør komplekse geometriske design vi ikke har sett før, miljøvennlige materialer, til unike lysskjermer. Designet er inspirert av naturens fellesnevner; kompleksitet. Noen ser koraller, andre ser anatomi i form av av muskler eller bindevev, benstrukturer, nervesystem eller et tydelig nettverk av synopser som er til å ta og føle på. Materialet er 3D-printet resirkulert nylon, dyppet i en biobasert epoxy som sikrer langsiktig, bærekraftig holdbarhet i både design og materialer.

Innsender/lysdesign:

Adrian Brun Design AS

RIE:

Geir Sire

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Additive / Adrian Brun design AS

Leverandør:

Adrian Brun Design AS, Meisle, JLC3DP, KINGS3D, m.m

Installatør:

Geir Sire / Adrian Brun

Det lyser i hyttegrender av tindrane ljos i kveld

Masteroppgaven «Det lyser i stille hyttegrender av tindrane ljos i kveld» tar for seg hyttekulturen og lysforurensningen fra de 450 000 hyttene i Norge. Hytter gir nordmenn en mulighet til å oppsøke fjellområder med mindre menneskelig påvirkning, og gir tilgang til friluftsaktiviteter og et avbrekk fra hverdagsstress. Samtidig medvirker hytter til miljø- og klimautfordringer, som et arealinngrep, økt ferdsel i naturområder, økt energiforbruk – og uønskede effekter av overflødig bruk av utelamper. Masteroppgaven i naturforvaltning fra NMBU undersøker holdninger til lysbruk på hytter, med Vinje som studieområde. Det var identifisert et paradoks der hytter representerer ro og en rekreasjonsmulighet i naturomgivelser, men at lysbruken som et unaturlig og forstyrrende element likevel ikke blir betraktet som problematisk av en stor del mennesker.

Innsender:

Signe Raftevold Rue

Oppdragsgiver:

Master naturforvaltning, NMBU

Light on Darkness

«Light on Darkness» er et prosjekt og en masteroppgave med et sensitivt og nysgjerrig tilnærming til vårt forhold til mørket i forbindelse med våre opplevelser av rom og lys, og undersøker om det er aspekter ved mørket vi går glipp av ved å stadig bevege oss bort fra mørke omgivelser. Oppgaven undersøker vårt historiske forhold til- og frykt for mørket, en frykt som ofte knyttes til det ukjente og forutsigbare. Samtidig ser den på hvordan vår moderne tids overeksponering for kunstig lys har redusert opplevelsen av mørket, både innendørs og utendørs, og hvordan dette har bidratt til lysforurensning og svekket vår naturlige døgnrytme.

InnsenderLysdesign/RIE/Arkitekt/leverandør:

Maria Erichsen Madland

Oppdragsgiver:

Royal Institute of Technology

Nominert til Norsk lyspris 2024:
Åpen klasse

Belysning av Folkepassasjen i Oslo

Folketeaterbygningen fra 1935 har både huset både kino, teater og opera. I 2022 ble passasjen pusset opp, og den verneverdige Art deco-arkitekturen fikk fornyet oppmerksomhet med et oppgradert belysningsanlegg. Passasjen har fått en scenografisk og spennende gjennomgang. Belysningskonseptet underbygger byggets opprinnelige bruk ved å skape og forsterke den teatralske følelsen i passasjen. Arkitekturen framheves til vanlig med nøytrale dagslysskiftninger i det naturlige og kunstige lyset, o endres til en kulisse for spennende stemningsskifter ved spesielle anledninger, med dynamiske lysstyringer som inkluderer fargestift, goboprojektorer og belyste elementer.

Innsender/lysdesign:

Halvor Næss Belysningsdesigner AS

Oppdragsgiver:

Eiendomsspar AS/Folketeateret

RIE:

Leif Haugen Torshov elektro

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Metropolis ved Hans Christian Thomassen

Leverandører:

Lighthouse, Nortronic, Prostage, iGuzzini, SML lighting, Plexon
Glød studio styring og programmering

Installatør:

Torshov Elektro

Oksenøya Fargedans

Prosjektet er designet for å være et identitet- og miljøskapende høydepunkt på Treklang torg på Oksenøya Fornebu. Treklang består av barnehage, skole og bo- og behandlingssenter på samme sted. En inkluderende arena og møte mellom alle aldre. Fargedans er en fysisk installasjon som tematiserer ren energi og bærekraft, med et fargesterkt og gjennomskinnelig tak i en sirkulær form. Installasjonen både henter energi fra solen, med integrerte solceller i et gjennomskinnelige taket, og gir stimuli og energi til menneskene ved bruk av farger og form.

Eier av prosjekt/oppdragsgiver:

Bærum kommune/Veidekke Entrepenør AS

Lysdesign:

Zenisk v/ Kristin Bredal, Nevena Kovacevic, Stian Lindquist og Janja Franeta

RIE:

Itech

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Østengen og Bergo landskapsarkitekter

Leverandører:

Norske bæresystemer – stålarbeider
Plexon – alle akrylplater i pergola, benk og energisol
Nortronic – lyskilder i energisol
TGN:Energi – solceller i pergola
Bein Engineering – belastningsberegninger
Pharos – lysstyring av energisol
Veidekke – montering stål

Installatør:

Lefdal installasjon AS

Sildestimen

Campus Kristiansund er et viktig byutviklingsprosjekt etablert på Devoldholmen i Kristiansund sentrum, en felles arean for høyere utdanning, forskning og innovasjon. Lydinstallasjonen Sildestimen er utformet i hjertet av bygningen og ivaretar funksjonsbelysning, bidrar til en iscenesettende belysning og er en identitetsmarkør for byens nye storstue. Belysningen skal løfte kvalitetene i arealet, og til å gjøre atriet til et unikt og særegent sted. Lydinstallasjonen skal gi inntrykk av å heve dagslyskvalitetene og materialverdiene i datidene, og skape en mer intim og magisk stemning i kveldsmørket.

Innsender/lysdesign:

Light Bureau

Eier av prosjekt/oppdragsgiver:

Bane NOR eiendom/ Devoldholmen utvikling AS – DUAS

RIE/installatør:

West elektro AS

Arkitekt/interiørarkitekt/landskapsarkitekt:

Pir II Arkitekter

Leverandører:

Prostage, iGuzzini, Plexon, Profi Mekatronikk-industri AS, Pharos

logo
Bjørn Laberg