På vegne av Public Property Invest utarbeider LINK Arkitektur et forslag for å transformere eksisterende næringspark til et aldersvennlig boligkonsept i Kongsvinger. I Otervegen 23 vil man skape et sosialt bomiljø som tilrettelegger for flere generasjoner; et inkluderende og bærekraftig nabolag der eldre kan leve aktive, trygge, og sosiale liv sammen med den yngre generasjonen.
Arbeidet med å utforme en ny detaljregulering for eiendommen går nå i gang. Formålet er å supplere boligtilbudet i Kongsvinger med boliger hvor den aldrende befolkningen vil kunne greie seg selv og bo hjemme lenger, og å skape et inkluderende lokalsamfunn der mennesker i alle aldersgrupper kan leve sammen.
Mangfold av sosiale møteplasser
– Et nytt generasjonsnabolag i Otervegen 23 vil svare på kommunens prekære behov for boliger bedre tilpasset en aldrende befolkning. Det nye boligområdet vil ha fokus på boligutvikling som kan håndtere eldrebølgen gjennom å etablere et nabolag med gode bokvaliteter og delemeter for fellesskap og aktivitet, utendørs og innendørs. Det vil tilrettelegges for et mangfold av sosiale møteplasser, fellesskapsløsninger, koordinerte aktiviteter og en boligmiks som innbyr til en variert sammensetning av mennesker, sier Henrik Larsen i Public Property Invest.
Området har et svært godt potensial for aldersvennlig utvikling. Eiendommen har god plass, og åpner for en trivelig parkmessig utforming hvor man kan legge til rette for ulike aktiviteter. Transformasjon og gjenbruk av eksisterende kontorbygg til nye boliger er i tråd med PPIs ønsker om en bærekraftig utvikling av eiendommen. Det foreslås i tillegg å tilføre ny bebyggelse på tomten med supplerende boliger og noe offentlig/privat tjenesteyting.
Tilgjengelighet og trygghet
Det planlegges kostnadseffektive boliger, som når en bred kjøpergruppe. Bærekraftkvaliteter både inne i bygningene, imellom og i områdets landskapsutforming vektlegges. Natur og landskap er en av de største identitetsmarkørene for tomten og tilrettelegger for gode bokvaliteter og en nabolagskultur med et inkluderende miljø. Det arkitektoniske plangrepet for aldersvennlige generasjonsnabolag fokuserer på tilgjengelighet, sosial interaksjon, trygghet, og å ha enkel reisevei til vanlige tjenester og handelstilbud.
– God bokvalitet og god stedsutvikling handler om mer enn å formgi bygninger. Som arkitekter kan vi skape nærmiljøer som bidrar til å bedre både fysisk og mental helse, i tillegg til å sikre utforming av boliger med trygge og funksjonelle løsninger. Suksesskriteriet for et godt generasjonsnabolag er å tilrettelegge for en aktiv, meningsfylt og sosial livsstil i eget nærmiljø, forklarer Camilla Aakre, utviklingssjef for bolig i LINK Arkitektur.
Høster kunnskap fra forskningsmiljøene
– Nabolaget bør derfor planlegges med muligheter for bevegelse, hobby- og aktivitetsmuligheter, sosiale møteplasser, fellesskapsløsninger og en boligmiks som innbyr til en variert sammensetning av mennesker. Generasjonsnabolaget i Otervegen vil gi et positivt tilskudd av møteplasser og aktiviteter til nærområdet, men vil også kunne koble seg på og revitalisere eksisterende tilbud, sier Aakre,
LINK Arkitektur har høstet kunnskap fra forskningsmiljøene i utviklingen av konseptet for generasjonsnabolaget. Norske Arkitekters Landsforbund og Senteret for et aldersvennlig Norge har utgitt gode råd for aldersvennlig stedsutvikling. Det finnes i tillegg forskning på hvilke fellestrekk i levesett som ser ut til å legge grunnlag for et langt og godt liv. I prosjektet Blue Zones har man kartlagt og undersøkt de sonene i verden med høyest forekomst av innbyggere som lever sunne og friske liv i mer enn 100 år.
LINK arkitektur har allerede utviklet designmetoden Nordic Placemaking i kompaniskap med samarbeidspartnere, en metode for å skape attraktive og aktiviserende steder med identitet, samt konseptet Safe City, som omhandler trygghetsskapende miljøer. Læring er å hente fra innovative løsninger og modeller som inkluderer den eldre befolkningen i fremtidens boligutvikling