SVERIGE: I følge Prognoscentrets nye økonomiske rapport utgjør de totale byggeinvesteringene i år 353 milliarder svenske kroner, en nedgang på 6,7 prosent sammenlignet med fjoråret. I løpet av 2025 og 2026 vil de totale byggeinvesteringene vokse som følge av oppgang i den svenske boligbyggingen.
Etter år med tilbakeslag viser boligbyggingen nå tegn til bedring, ifølge Prognoscentret. Investeringsviljen og etterspørselen har kommet tilbake etter hvert som kampen mot inflasjonen har tatt slutt og rentene har begynt å falle. Oppgangen forventes å skje gradvis i løpet av prognoseperioden 2024-2026 ettersom husholdningenes boligkostnader faller, melder byggvarlden.se
– Vi ser nå tegn til oppgang i boligbyggingen etter det kraftige fallet de siste årene. Husholdningenes etterspørsel og optimisme øker, men en fortsatt høy kostnadssituasjon og høyere byggekostnader hindrer en raskere oppgang, sier Ludvig Uggla, analytiker i Prognoscentret.
Prognosen for nye næringsbygg justeres noe ned, selv om nivåene holder seg høye. Data viser at utviklingen for nye næringsbygg i år blir noe svakere enn det Prognoscentret tidligere har vurdert. Men som følge av de store grønne industriinvesteringene og høy etterspørsel innen landets regioner og kommuner, forventes investeringene å holde seg på høye nivåer. Ifølge den nye vurderingen forventes investeringene i år å beløpe seg til 100 milliarder svenske kroner.
Utvinningen innenfor ROT (renovering og vedlikehold) av boliger forventes å skje med noe lengre forsinkelse sammenlignet med forrige prognose. Prognoscentret vurderer at investeringsviljen øker når effektene av lavere bokostnader begynner å merkes for husholdningene. Det neste året ventes husholdningenes ROT-investeringer å øke med 5,6 prosent.
ROT-investeringene i næringsbygg gikk ned i fjor og forventes å fortsette å krympe noe i år. I 2025 vil det være en økning på 2,2 prosent, og det forventes positiv vekst også i 2026. Oppgangen er først og fremst drevet av renoveringsbehov av skoler og omsorgsbygg samt økt etterspørsel etter energirenovering, i tråd med EUs energieffektivitetsdirektiv.
KILDE: Byggvärlden