Aktuelt

Er dette Norges mest spektakulære og best isolerte campingplass?

Bildet: På Stavkirken er det brukt ROCKWOOL HardRock Energy på utsiden for å oppnå ekstra brannsikkerhet og termisk isolering. Foto: ROCKWOOL Nordics

På tomta til det gamle smelteverket i Odda innerst i Sørfjorden i Hardanger, realiserer TV-personligheten Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus, sin drøm om å bygge en campingplass helt utenom det vanlige – inkludert en 16 meter høy stavkirke.

Alt bygges fra grunnen av, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Når Lothepus Camping står ferdig i november eller desember i år, vil den inneholde totalt 16 kvalitetsbygg, alle med isolasjon fra ROCKWOOL.

Drømmen om å få sette opp egen stavkirke ble først møtt med motstand, da fylkeskommunen ikke kunne se noen sammenheng mellom Lothes plan og Oddas kulturarv. Odda er kjent som en industriby, men Lothe klarte å bevise at det faktisk har stått en stavkirke i Odda frem til begynnelsen av 1100-tallet, og at før Odda ble kjent som en industriby, var det en kjent og godt besøkt turistbygd. Derfor kunne Lothe knytte prosjektet sitt som eget turistmål med stavkirke til den lokale kulturarven.

Nå bygges en flunkende ny og veldig godt isolert stavkirke, som vil fungere som en resepsjon. Stavkirka henger sammen med et Langhus, hvor det blant annet blir restaurant og en egen konsertscene. I tillegg bygges det et tosifret antall campinghytter, en gapahuk og et fasilitetsbygg på campingplassen.

ROCKWOOL som sparringspartner

På spørsmål om hva som skiller prosjektet Camp Lothe fra andre byggeprosjekter, svarer leder for prosjekteringsgruppen Martin Heggøy, fagansvarlig i BOAK – Bygg og Anlegg Kompetanse, uten å nøle.

Det er veldig nyskapende. Her er det mye som ikke er prøvd før, og vi har blitt tvunget til å tenke utenfor boksen. Vi bygger blant annet en stavkirke etter dagens tekniske krav. Vi har brukt ROCKWOOL som en sparringspartner underveis i prosjektet, og vi har sammen tatt mange innovative og utradisjonelle valg, sier han.

Stavkirka har tusen vinkler og er derfor umulig å få til uten ugunstige kuldebroer og svake punkt når det gjelder isolering. Derfor isolerer vi hele fasaden fra utsiden. Til det trengte vi en solid isolasjon som ville fungere til både tak og vegger. Valget falt på HardRock Energy fra ROCKWOOL, en isolasjon som egentlig er beregnet på tak.

Heggøy forklarer videre at ROCKWOOL ble valgt på grunn av de gode egenskapene steinull har med tanke på å beskytte bygningene mot både brann og fukt, i tillegg til de lydisolerende egenskapene. Han er selv brannmann, og er derfor særlig opptatt av brannsikkerheten.

Langhuset, som ligger som en forlengelse av stavkirken, er isolert med både ROCKWOOL Flexi A-plate og HardRock Energy takplater.

Delvis nedgravde campinghytter

Hyttene som bygges på campingplassen er delvis gravd ned i bakken, med bare to veggflater med vinduer over bakkenivå. Litt som hyttene i Ringenes Herre, men med dagens standard.

– Campinghyttene er egentlig veldig høye med en mønehøyde på 5,5 meter, men de ser små ut på avstand og sklir godt inn i terrenget, forklarer Heggøy.

Vi gikk for skrå torvtak på hyttene, som gir flott grønt utrykk, samtidig som det blir en vesentlig del av fordrøyingsanlegget. Vi bygger på en gammel forurenset avfallstipp, og har derfor lagt inn ekstra anlegg for å skåne naturen og unngå avrenning til elv og fjorden. Overflatene er såpass tette, så det kommer minimalt med regnvann. Torvtakene fungerer som en kraftig brems for å føre takvannet inn på anlegget og hyttene vi har isolert med Rocktorv. Vi har også brukt Markplater fra ROCKWOOL, som er en hardkomprimert isolasjonsplate med høy densitet. Her er det isolasjon fra ROCKWOOL i både tak, vegger og generelt alt over bakkenivå, sier han.

Campinghyttene ligger delvis nedgravd i terrenget. Torvtak, isolert med ROCKWOOL Rocktorv, bidrar til å gi et flott grønt uttrykk.

Minimalt med svinn

Særlig på stavkirka med alle sine vinkler, var det umulig å unngå svinn. De trykkfaste isolasjonsplatene må ha en viss bredde for å fungere optimalt, så vi fikk ikke brukt avkapp som ellers. Her måtte vi tenke helt nytt og komme opp med en løsning. Løsningen ble gjenvinningsprosess som resulterte med et produkt som minner om blåseisolasjon, forklarer han.

Vi sparte avkapp fra alle byggene og kjøpte inn en fliskutter. Så ringte jeg distriktssjef Torgeir Våge i ROCKWOOL og spurte om han hadde troen på et gjenvinningsprosjekt. Nå har vi gjenbrukt alt avkapp, blandet HardRock, Flexi A-plater, Rocktorv og Markplater og fått en egen miks av steinullisolasjon som fungerer helt perfekt som bjelkelagsisolasjon, sier han fornøyd.

Ved hjelp av kreativitet, godt samarbeid med ROCKWOOL og fokus på innovasjon, har de altså klart å snu det som ville blitt enorme mengder svinn til å bli nesten ingenting. Gunstig med tanke på bærekraft og ikke minst avfallshåndtering og merkostnader ved deponering.

Det skal nevnes at ROCKWOOL har egen retur og gjenvinningsordning, men det er jo ikke lønnsomt å sende en container med avkapp fra Odda til ROCKWOOL for gjenvinning, sammenlignet med å kunne gjenbruke det på byggeplassen, sier Heggøy før han avslutter.

Lothepus Camping har den beste lokasjonen du kunne fått i nærheten av Odda sentrum. Avfallsplassen har vært et stort sår i Odda helt siden 2003, og nå blomstrer den som en vårblomst.

Langhuset, som inneholder restaurant og konsertscene, er ekstra godt lydisolert med ROCKWOOL isolasjon.
Campinghyttene har flott utsikt utover Sørfjorden i Hardanger.
Fakta:
Byggeperiode:2023-2025
Sted:Odda
Prosjekttype:Campingplass med hytter
Konstruksjon:Tre med HardRock, Flexi A-plater, Rocktorv og Markplater
Projektor:BOAK – Bygg og Anlegg Kompetanse
Arkitekt:Studio Dibs AS
logo
Bjørn Laberg