Anlegg

Ingrid kombinerer studier, teknologi og anleggsarbeid

Bildet: 22-åringen Ingrid Olea Alstad her fotografert inne i den nye fotballhallen som bygges i Granåsen.

I Granåsen idrettspark, hvor Anleggsmaskiner AS utfører grunnarbeid til den nye fotballhallen, møter vi funksjonær Ingrid Olea Alstad mens hun opererer en elektrisk gravemaskin.

Her skal det spilles fotball fra neste sesong, men først skal hallen brukes under VM på ski i vinter. Ingrid og hennes kolleger i Anleggsmaskiner jobber på spreng med grunnarbeidet, og de er alltid opptatt av å levere arbeid av høy kvalitet.

– Vi skal ikke ha på oss at venstrebacken slår et dårlig innlegg på grunn av en skjev avretter, sier hun med et smil.

En actionfylt hverdag

Som 22-åring balanserer hun studier ved teknisk fagskole og en krevende jobb som funksjonær, hvor hun kombinerer maskinkjøring med administrativt arbeid. Hverdagen til Ingrid er preget av en rekke forskjellige oppgaver.

– Dagen min består veldig mye av møter, kontorarbeid, planlegging, organisering og maskinkjøring. Jeg er der det trengs egentlig, sier hun.

Hun setter pris på å kunne kombinere praktisk arbeid ute i felt med mer administrative oppgaver på kontoret. Denne allsidigheten er noe hun verdsetter høyt.

Ingrid Alstad inne på kontoret

Ingrid studerer teknisk fagskole for å bli veg- og anleggsingeniør, og setter pris på å kunne jobbe både ute med maskiner og inne på kontoret, da anleggsbransjen tilbyr mange ulike utdanningsmuligheter og spesialiseringer.

Anleggsbransjen – et naturlig valg

Ingrid har alltid vært tiltrukket av anleggsbransjens brede spekter av muligheter.

– Det jeg tenkte var at i anleggsbransjen kan du utdanne deg i veldig mange forskjellige ting. Det er så mange forskjellige kurs og utdannelser innenfor samme bransje, så du blir på en måte aldri utlært, forklarer hun.

– For meg er det kombinasjonen av organisering, planlegging og fysisk arbeid som gjør jobben så givende, legger hun til.

Ingrid oppfordrer andre unge kvinner til å satse på en karriere i anleggsbransjen.

– Hvis du har litt bein i nesa og litt pågangsmot, og viser interesse og tar alt du kan av utdanning og kurs, sånn at du liksom har noe å banke i bordet med, så tror jeg du kan nå langt, sier hun.

Selv trives hun godt med den varierte arbeidshverdagen, hvor hun kan styre dagen selv, planlegge og organisere.

Stolt av å bygge samfunnet

Som anleggsarbeidere generelt finner hun stor glede i å se de konkrete resultatene av sitt arbeid.

– Det er noe med å bygge samfunnet. Det er jo litt artig å kjøre forbi en plass og se at der har jeg vært med å bygge, sier hun.

Selv om ikke alt av grunnarbeid er synlig, føler hun en stor tilfredshet med å vite at hun har bidratt til helheten, som for eksempel grunnarbeidet til fotballhallen.

– Der har jeg vært med siden starten. Jeg har vært der i litt over et år nå og vært med på hele prosessen. Alt ifra å kutte ned trær til å lage bekk og komprimere 13 meter med pukkfylling eller grave 13 meter dypt i myra, forteller hun.

– Nå vet jeg hvordan en fotballhall bygges. Å være involvert i hele prosessen, fra start til slutt, har gitt meg en god forståelse av prosjektets fremgang og økonomi.

Ingrid er en ivrig bruker av SmartDok
Bildet: Ingrid Alstad er en ivrig bruker av SmartDok på mobiltelefonen. Der har hun satt opp alle sjekklister og maler som prosjektet trenger.

En typisk arbeidsdag

– Jeg starter ca klokka kvart på sju på kontoret da, på prosjektet. Kaffe og litt skitprat, og så klokka sju starter vi med daglig sikker jobbdrift, forklarer hun.

Hvis det er lite folk på prosjektet, går hun ut og kjører maskin eller hjelper til ute. Hvis det er travelt på kontoret, sitter hun der og planlegger og bestiller det som trengs for den neste uka.

– Det er veldig mange telefoner i løpet av en dag. Så er det ukentlige driftsmøter, vernerunder, fremdriftsplaner, basmøter. Det er liksom fullt opp.

Ingrid i Gravemaskinen
Anleggsnæringen er under stadig utvikling, og en vil hele tiden lære noe nytt, eller få tilgang til nytt utstyr. I hallen i Granåsen kjører Ingrid elektrisk gravemaskin.

Teknologi i førersetet

Ingrid benytter seg av flere teknologiske verktøy for å effektivisere arbeidet sitt.

– Vi har jo gravemodellene, så bruker vi SmartDok. Der har vi jo alt av tegninger og sånn. Det er vi veldig flittig inne på. Så bruker vi Dalux, sier hun.

– Jeg bruker SmartDok til kvalitetssikring av arbeidet, og mye sikker jobbanalyse, forklarer hun.

Dokumentasjon er også en viktig del av arbeidet hennes, og hun bruker SmartMEF for å finjustere sjekklistene til de spesifikke prosjektene.

– Jeg synes SmartDok er kjempelett å bruke, og det er viktig for oss som jobber ute på prosjektene.

Vi forlater Ingrid idet hun hopper inn i gravemaskinen og fortsetter med grunnarbeidet. Hallen skal stå ferdig som avtalt, og arbeiderne hos Anleggsmaskiner jobber intenst for å levere enda et stykke arbeid av høy kvalitet til byggherren.

KILDE: SmartDok

logo
Bjørn Laberg