Utdanning

Byttet ut læreryrket med tømrerfag: – Jeg trodde ikke jeg var tøff nok

Bildet: Benedikte Barli (29)

Nå er 29-åringen stolt tømrerlærling som viser frem arbeidshverdagen sin på sosiale medier, der hun også synliggjør viktigheten av god HMS.

Benedikte Barli (29) fra Kråkstad i Follo har alltid hatt lyst til å bli tømrer, men likevel valgte hun ikke byggfag på videregående. Dermed tok det også noen år før hun fant drømmejobben.

– Jeg turte rett og slett ikke å velge bygg og anlegg der jeg hadde endt opp i en klasse med bare gutter. Så da ble det medier og kommunikasjon i stedet. Deretter utdannet jeg meg til å bli lærer, men jeg har aldri følt meg helt fornøyd.

Det var ikke før Benedikte fikk høre om muligheten om å være «voksenlærling» at hun virkelig bestemte seg for å følge yrkesdrømmen.

– Jeg ble kjent med denne ordningen da søsteren ble sammen med en som utdannet seg til å bli rørlegger ved å være nettopp voksenlærling. Likevel skulle det ta nesten to år til før jeg faktisk tok steget fra å slutte i lærerjobben og starte som tømrer.

Må kutte ut 
«skal bare»-holdningen


I dag er Benedikte tømrerlærling i firmaet Kollen Bygg som holder til i Ski – en jobb hun virkelig stortrives med og arbeidshverdagen visen hun gjerne frem på sin instagramkonto tomrerb9.

– Jeg har ikke angret en eneste dag og synes det er helt fantastisk å ha et slikt fysisk yrke. Jeg trodde ikke jeg var en person som var tøff nok til å satse på tømreryrket, sier hun.

– Ja, noen dager har tyngre arbeidsoppgaver enn andre og du blir sliten, men jeg vil at folk skal se hvor gøy det er og hvor varierte arbeidsdager vi har. Jeg blir stadig overrasket over hva vi får til, og jeg opplever en vanvittig mestringsfølelse av å skape noe.

Med en varierende arbeidshverdag og ulike krevende arbeidsoppgaver er det helt nødvendig med gode HMS-rutiner og en god sikkerhetskultur på jobb – noe Benedikte også er svært opptatt av.

– For meg er det viktig å gjøre de tiltakene som må til for at man skal kunne stå lengst mulig i jobb der man takler arbeidshverdagen på en god måte samt unngår skader og ulykker, sier 29-åringen.

– Dette innebærer å gjennomføre sikker jobbanalyse og ha riktig utstyr tilgjengelig, men det er også viktig med ergonomi, trening og et godt arbeidsmiljø. Vi har mange flere hjelpemidler nå enn tidligere, men å være tømrer er et fysisk yrke som sliter på kroppen så man må også sørge for å holde seg frisk og skadefri, utdyper hun.

I tillegg påpeker Benedikte at vi alle, både hobbysnekkere og profesjonelle, må slutte med «skal bare»-tankegangen der man dropper personlig verneutstyr som for eksempel vernebriller eller hørselvern.

– Mange tenker nok at siden det har gått bra før, så går det bra nå også. Men uansett hvor stor eller liten arbeidsoppgaven er så kan du plutselig få noe på øyet eller bli utsatt for ekstremt høye lyder i arbeidet og da er det for sent.

Viktig med komfort

Nå har Benedikte blitt L.Brador-ambassadør gjennom Skydda Norge – et varemerke som produserer arbeidstøy med stort fokus på funksjon, passform og følelse. 29-åringen gleder seg til å kunne inspirere til trygghet på arbeidsplassen.

– Mange vet at hvis ikke vernebrillene sitter bra på ansiktet eller hørselvernet ikke er behagelig, så blir det heller ikke brukt. Det samme gjelder naturligvis for arbeidsklær. Jeg jobber i en mannsdominert bransje og før jeg fikk testet damemodellene til L.Brador brukte jeg bare guttemodeller, så jeg setter stor pris på at det stadig kommer mer arbeidsklær for damer, sier tømrerlæringen.


– For meg er det viktig med komfort og at plaggene er behagelige å ha på seg samtidig som jeg kan ha med meg det jeg trenger. Så er det naturligvis et stort pluss at man faktisk også føler man ser ok ut.

Karoline Klatran, markedssjef i Skydda Norge, sier HMS-bedriften er glade for å kunne samarbeide med Benedikte.

– Det er viktig at vi ser hvordan komfort og sikkerhet henger sammen – er det ikke komfortabelt kan det føre til at det ikke blir brukt. Arbeidsklær skal aldri være en begrensning når man velger yrke. Alle håndverkere bør ha tilgang til personlig verneutstyr med optimal passform, høy kvalitet og funksjon uansett kjønn, sier Klatran.

– Sammen med Benedikte har vi stor tro på å kunne bidra til økt oppmerksomhet rundt viktigheten av HMS på jobb, samtidig som vi viser at mangfold er viktig for bedrifter, avslutter markedssjefen.

logo
Bjørn Laberg