Sivert Hennum og Bendik Gjone vant konkurransen med sin masteroppgave om hvordan alternative planforslag påvirker dialogen mellom private eiendomsutviklere og plan- og bygningsetaten.
Hennum og Gjone mottok prisen på 30 000 kroner under byutviklingskonferansen Oslo Urban Week tirsdag 12. september. Det er niende året på rad at Aspelin Ramm deler ut pris til den beste masteroppgaven i byutviklings- og eiendomsfag. Målet er å løfte frem unge byutviklere i jakten på bærekraftige og fremtidsrettede løsninger for by- og stedsutvikling.
-Spinnvilt og rått
«Juryen tror og håper oppgaven med sine funn kan inspirere det offentlige til å videreutvikle verktøy for å sikre bedre kvalitet i planprosessene og de private planene som fremmes for offentlig behandling,» heter det i jurybegrunnelsen.
– Vi synes det var spinnvilt å bli nominert, så det å vinne er helt rått! Vi må gi kudos til veilederne våre, Therese Staal Brekke og Terje Holsen, sier Hennum.
– Det er veldig moro å kunne vise frem hva vi har jobbet med, og få bekreftelse på at bransjen synes problematikken er spennende og interessant, sier Gjone.
Alternative planforslag som maktmiddel
Alternative planforslag – en særegen praksis i Oslo kommune er Hennum og Gjones masteroppgave i eiendom ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Alternative planforslag er plan- og bygningsetatens mulighet til å fremme en alternativ detaljregulering parallelt med private eiendomsutvikleres planforslag – en tidkrevende praksis som er svært utbredt i Oslo, men som enkelte andre kommuner velger å avstå fra.
Tatt et påstått problem på alvor
Basert på kvantitative undersøkelser og en komparativ studie av tre reguleringsprosesser på Ensjø, konkluderer prisvinnerne med at alternative planløsninger kan brukes som maktmiddel for å gjennomføre planprosesser der partene ikke synes å komme til enighet.
– Juryen mener at styrken ved vinneroppgaven er at de har tatt et påstått problem på alvor og kartlagt omfanget av det. Oppgavens funn gir gode muligheter til en enda bredere (og bedre) diskusjon om å finne løsninger sammen og ikke fortsette med en slags rivalisering om å vite best, sier juryleder Marianne Skjulhaug.
To finalister mottok også 10 000 kroner hver: Hannah Waaler Koppang med Planning the Spaces of the Dead: A Discursive Look at the Critical Imaginative Potential of Urban Cemeteries, masteroppgave i Human Geography ved Universitetet i Oslo (UiO), og Simon Klindt og Eirik Bruun med Den Grønne Kødby: Nature-based Solutions for Urban Resilience in Kødbyen, Copenhagen, masteroppgave i landskapsarkitektur ved Københavns Universitet.
Nødvendig kunnskapsutveksling
– Med rekordhøy deltakelse har dette årets juryarbeid vært både inspirerende og krevende. Alle tre finalister bidrar med viktige innspill til byutviklingen, som vi som bransje har mye å lære av. Aspelin Ramm-prisen legger til rette for en kunnskapsutveksling som er helt nødvendig i arbeidet med å skape bedre byer og tettsteder, sier Ida Aall Gram, konsernsjef i Aspelin Ramm.
Juryen for Aspelin Ramm-prisen har bestått av juryleder Marianne Skjulhaug, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Ida Aall Gram, konsernsjef i Aspelin Ramm, Per Gunnar Røe, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, og Elin Børrud, professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU.