Ekstremværet «Hans» skaper trøbbel og ødeleggelser i store deler av landet. Én av løsningene knyttet til overvannshåndtering i urbane områder, er å erstatte asfalt med drenerende dekke. Norske Asak Miljøstein, har basert på forskning fra SINTEF, utviklet belegningssteinskonseptet Asak FLYT sammen med Snøhetta. Konseptet består av tre betongheller som gir ulik permeabilitet og rom for en helt ny visuell utforming av uteområdet, etterspurt av landskapsarkitektene.
– Det har vært vanlig å legge asfalt eller andre tette dekker på bakken og lede overvannet til rør, men økt fortetting kombinert med manglende oppgradering av avløpssystemet gjør at vannet ikke har noe sted å gjøre av seg. Det fører til oversvømmelser og skader på infrastruktur, sier Ellen Heieren Schumann, prosjektansvarlig i Asak Miljøstein.
– Forskningen avslører at drenerende dekker forsinker avrenningstoppen med rundt 40 minutter og reduserer den maksimale avrenningen med over 89 prosent, sammenlignet med tette overflater som asfalt, sier Edvard Sivertsen, seniorforsker i SINTEF.
På tross av dette opplever Asak Miljøstein at implementeringen av drenerende dekker går sakte i Norge.
– Når vi vet at overvannproblematikken koster samfunnet mellom tre og seks milliarder kroner i året vil det være særdeles samfunnsøkonomisk å velge drenerende dekker som håndterer vannet lokalt på tomten, fremfor tette dekker, sier Schumann.
I tillegg gir dreneringsdekket et spennende visuelt uttrykk som vekker stor interesse og etterspørsel internasjonalt. Asak Miljøstein startet produktutviklingsprosjektet med Snøhetta i 2020, hvor sistnevnte ønsket å utfordre status quo og utvikle design for fremtiden som også møter avgjørende samfunnsbehov.
– Med det nye konseptet Asak FLYT har vi skapt et system som gir arkitekter og entreprenører muligheten til å leke med det visuelle uttrykket og samtidig håndtere det økende problemet med overvann, sier Marius Myking, Director of Product Design i Snøhetta.
Schumann i Asak Miljøstein utfordrer landskapsarkitekter, men også politikere til å vurdere raskere løsninger for implementering av drenerende dekker.
– Endringer i Plan og bygningsloven fra 1. januar 2024 gir kommunene mulighet til å stille krav om lokal overvannshåndtering og gjør det brennaktuelt å tenke nytt, sier Schumann.
Shumann oppfordrer til å vurdere utradisjonelle dekker, i både store og små prosjekter.
– Det blir umulig å unngå store ødeleggelser grunnet ekstremværet som herjer i Innlandet nå, men vi er nødt til å tenke fremover. Vi sitter på kompetansen og et innovativt produkt som kan være en del av løsningen, avslutter Schumann.