Økte strømpriser, inflasjon, prisstigning og rentehevninger gjør at mange husstander og bedrifter er opptatt av å kutte strømutgiftene. En familie på Jevnaker var lenge på jakt etter en løsning som kunne redusere de høye strømutgiftene i huset.
– Først og fremst må strømmen reguleres på en smart måte. Varmekilden Flexwatt responderer raskt og gir varme når du trenger den. Som bransje har vi et stort informasjonsansvar for å tilby gode løsninger innen energisparing, sier installatør og daglig leder Arne Einar Holmstykket i Gran Bygg og Elektro.
Høye krav til arbeidsutførelse
I huset på Jevnaker la Simen Martinsen (26) og lærling Petter Kittelsen Hagen (18) fra Gran Bygg og Elektro varmefolien Flexwatt fra Varmecomfort. Martinsen har jobbet som lærling og elektriker hos Gran Bygg og Elektro i åtte år og har god elektrofaglig kompetanse.
Før varmefolien legges på gulv må underlaget være stabilt enten det er tre- eller betonggulv. Hos Jevnaker familien ble folien lagt på tregulv. Først ble det lagt en 6mm reflektorplater på gulvet. Deretter ble varmefolien tilpasset og tilkoblet hvorpå en plastduk ble trukket over folien for å beskytte den. Til slutt ble gulvet klinket sammen av snekkere fra Gran Bygg og Elektro. For å dag- og nattsenke temperaturen ble termostater fra Futurehome tilkoblet slik at huseier kan regulere varmen fra en app lastet ned på mobiltelefonen.
– Vi har i løpet av flere år tilegnet oss god fagkompetanse på montering av varmefolie i eneboliger og leiligheter, sier Simen.
Tverrfaglig partner
Gran Bygg og Elektro er en tverrfaglig bedrift som leverer bygg-, sanitær- og elektrotjenester på Hadeland og deler av Østlandet. Bedriften ble etablert i 2012 og har i dag 11 ansatte med fem elektrikere, tre tømrere, to tømrerlærlinger og en elektrikerlærling. Fordelen for kunden er at de kun forholder seg til en leverandør. På den måten slipper de forsinkelser som lett kan oppstå når håndverksfag jobber på prosjekter.
– Vi løser faglige utfordringer internt, og tilbyr kundene både legging av varmefolie, oppbygging av bad, bytte av tak, montering av solceller og varmepumper. Varmecomfort er i dag vår foretrukne leverandør og vi har så langt ikke hatt noen reklamasjoner. Det er også betryggende at leverandøren har 25 års ekstremgaranti på produktet. Vi har i flere år benyttet Flexwatt fra Varmecomfort med gode resultater. Leverandøren er kjent for god service og rask levering. Garantien til Varmecomfort er en trygghet for husstander og for oss som bedrift, sier Holmstykket.
Reflektorplate virker støydempende
Gran Bygg og Elektro hadde ansvaret for montering av Flexwatt og legging av laminat i huset på Jevnaker. Holmstykket mener varmefolie gir mange fordeler.
– I 2. etasje ble det lagt isolerende reflektorplater som virker støydempende. Platene har også en isolerende effekt slik at varmen fordeler seg raskt oppover i rommet og skaper komfortvarme på føttene og resten av kroppen, sier Holmstykket.
– I løpet av 20 minutter skapes det komfortvarme med Flexwatt. Beregninger viser at 50 prosent av varmen i kroppen forsvinner ut gjennom beina. Med varme bein oppleves rommet behagelig og gjør at innetemperaturen kan senkes 1-3 grader. Det gir en besparelse på 15 prosent. Brukes også dag- og nattsenking, kan man spare ytterligere 15 prosent. Totalt snakker vi om en besparelse på 30 prosent. Å redusere oppvarmingsbehovet med så mange prosent er energieffektivisering i praksis, sier markedssjef Lars Ruud i Varmecomfort
– Enova har en del støtteordninger for huseiere som reduserer energiforbruket i boligene sine. Det hjelper ikke med solceller på tak dersom resten av huset lekker som en sil, understreker han.
Store besparelser
Ifølge Ruud er det tre ganger så dyrt å installere vannbåren varme som varmefolie. Sammenlignet med panelovner sparer brukeren inntil 40 prosent av strømutgiftene med varmefolie.
– En bolig på 120 m2 har et årlig strømforbruk på 16 000 kWh, der 6 400 kWh går til oppvarming. Med en kWh-pris på fem kroner der 90 prosent er strømstøtte over 70 øre/kWh, blir strømprisen på 1,2 kroner pr. kWh. Med Flexwatt varmefolie blir de årlige oppvarmingskostnadene i slike boliger på 5 372 kroner. Å montere gulvvarme vil derfor redusere strømkostnadene. I soverom kan du f.eks. regulere varmen opp en time før du står opp slik at du tråkker på et lunt og varmt gulv. Det samme kan du gjøre på kjøkkenet. Når barna drar på skolen og foreldrene på jobb senkes temperaturen ned til et minimumsnivå og økes når familien kommer hjem. Slik varmeregulering er med på å senke strømforbruket og energikostnadene. Her du den aller beste komforten fordi varmen responderer raskt og føles behagelig, mener han.
Installasjon uten energitap
Elvarme Norge er bransjeforening for alle som produserer, leverer og installerer direktevirkende elvarme. Foreningen arbeider for teknologinøytrale rammebetingelser i norske byggeforskrifter, standarder og virkemidler, og tilsvarende i internasjonale rammebetingelser som EU-direktiver med forordninger.
– De grunnleggende argumentene for direktevirkende elvarme er at installasjonen er uten energitap. En tilført kilowattime gir like mye varme. Elektrisk oppvarming reguleres raskt til ønsket temperatur, og kan styres effektive både i tid og rom. Installasjonskostnadene er lave, og energiforsyningen er allerede lagt opp i og med at alle bygninger er tilknyttet strømnettet, sier Jan Harsem i Elvarme Norge.