Arkitektur

Stockholm Wood City – svensk innovasjon på sitt beste?

Illustrasjon: Atrium Ljungberg

SVERIGE: Eiendomsselskapet Atrium Ljungberg tar nå initiativet til Stockholm Wood City. Prosjektet har ambisjoner om å bli verdens største byutviklingsprosjekt i tre.

Det første spadestikket er planlagt tatt i 2025 og de første husene forventes å stå klare i 2027. Det ambisiøse prosjektet i Sickla vil bli et internasjonalt utstillingsvindu for bærekraftig konstruksjon og skal demonstrere svensk innovasjon på sitt beste.

Levende og urbant miljø

Prosjektet strekker seg over 250.000 kvadratmeter og er dermed verdens største kjente byutviklingsprosjekt i tre. Stockholm Wood City markerer en ny æra for bærekraftig arkitektur og byutvikling, melder tidsskriftet Byggvärlden.

Det dreier seg om et område med 7000 kontorplasser og 2000 boliger i Sickla i Nacka kommune. Det nye området vil by på et levende, urbant miljø med en blanding av arbeidsplasser, boliger, restauranter og butikker.

Illustrasjon: Atrium Ljungberg
Svensk innovasjon

– Vi er stolte over å kunne introdusere Stockholm Wood City. Dette er ikke bare et viktig skritt for oss som selskap, men en historisk milepæl for svensk innovasjon. Stockholm Wood City manifesterer fremtiden vår. Fra leietakerne er det en sterk etterspørsel etter innovative bærekraftige løsninger som vi møter med dette prosjektet, sier Annica Ånäs, administrerende direktør i Atrium Ljungberg.

Trekonstruksjon er et hett diskusjonstema internasjonalt. Konstruksjonene som har blitt realitet har stort sett dreid seg om enkeltbygg eller blokker.

Bedre luftkvalitet og mindre stress?

– Blant andre The Economist og The New European Bauhaus har de siste årene presset på for økt trekonstruksjon, men gamle konvensjoner og tro har bremset utviklingen. Fordelene med trebygg er mange, både for miljøet og for folks helse og velvære. Flertallet av forskningsstudiene viser at trebygninger gir bedre luftkvalitet, reduserer stress, øker produktiviteten og lagrer karbondioksid gjennom hele tiden de er i bruk, sier Ånäs.

Illustrasjon: Atrium Ljungberg
Flere miljøgevinster

– Bransjen vår setter store spor og det er viktig for oss å gjøre en positiv forskjell på både kort og lang sikt. Vi ønsker å skape et miljø der våre kunder, de som skal bo og jobbe her, kan være med på utviklingen og utformingen av fremtidens by. I tillegg til trekonstruksjonen medfører prosjektet en rekke andre miljøgevinster. Kontorfokuset er en måte å møte underskuddet på arbeidsplasser sør for Stockholms indre by og dermed også korte ned pendlertiden for flere. Prosjektets klimapåvirkning minimeres ved hjelp av egenprodusert, lagret og delt energi.

– Ved å investere i ressurseffektive byggemetoder og sirkulære materialstrømmer ønsker selskapet å endre rollen som byutvikler og bli en katalysator for innovasjon, avslutter hun.

Fakta om Stockholm Wood City:

• 250.000 kvadratmeter brutto totalareal

• 7000 kontorplasser

• 2000 boliger

(KILDE: Byggvärlden)

logo
Bjørn Laberg