Aldri før har det blitt tatt så mange og grundige prøver av noen tomter som under oppføringen av nye Drammen sykehus og Drammen helsepark. Prosjektene er av de største av sitt slag i Norge, samtidig som tomtene har vist seg å være av Norges mest forurensede. Dette har ført til en svært stor og kompleks opprydning, med WSP som prosjektledere og rådgivere.
tatt over 2000 prøver
Nytt sykehus i Drammen og Drammen helsepark byggetrinn 1, som begge skal stå klare i 2025, bygges på to av Norges mest forurensede eiendommer: NSB sitt tidligere impregneringsverk, og industriområdet til ABB, et område i størrelsesorden 200 000 m2. På eiendommene ble det tidlig påvist svært høye forurensingskonsentrasjoner av blant annet PCB, en versting blant miljøgifter, og kreosot som er et kreftfremkallende stoff, ned til ca. 8-10 meters dybde.
– Oppdraget har gått ut på å identifisere miljøgifter, utføre et stort antall prøvetakinger av både jord, vann og avfall, og finne bærekraftige løsninger for håndtering av den forurensede grunnen for å begrense deponering av masse. Det er til nå tatt over 2000 prøver og for å holde oversikten er alle prøver tatt i et rutenett på 10×10 m. Det ble avdekket mye mer forurensing enn det som var estimert da vi begynte med arbeidet på sykehustomten. Dette har med å gjøre at det hadde vært vanskelig å komme til under gulvet i forkant. Det har vært et voldsomt volum av masser å håndtere, forteller Ida Kristine Buraas som er miljørådgiver og prosjektleder i WSP.
effektivisert arbeid og bedre estimater
Drammen helsepark og Drammen sykehus er to ulike prosjekter, men WSP har vært rådgivere i begge prosjektene. Byggherre til helseparken, Drammen Helsepark AS, forteller at de har hatt et tett og godt samarbeid med Helse Sør-øst RHF som er byggherre for sykehuset, og Sykehusbygg som har prosjektledelsen for byggingen av det nye sykehuset. Ikke minst har det vært viktig at det har vært samme rådgivere fra WSP som håndterer begge tomter.
Helseparken har kunnet dra nytte av erfaringen som var gjort på sykehustomten. Erfaringer fra de første entreprisene er brukt for å planlegge videre arbeider. Dette har ført til effektivisert arbeid og bedre estimater på mengde forurensede masse som måtte håndteres.
– Med erfaringen man gjorde på sykehustomten så anbefalte WSP oss å gjøre en grundig kartlegging og mange undersøkelser i forkant. På den måten har vi sluppet å få noen overraskelser, hverken i form av større funn eller i form av økte kostnader. Vi har fått solid rådgivning fra WSP og en helt unik oppfølging i alle faser, sier Jon Christian Simenstad, prosjektleder i Drammen Helsepark AS.
Innovative og bærekraftige løsninger
Ønsket om gjenbruk og mer bærekraftige løsninger stod sterkt og førte til endringer i opprinnelige massehåndteringsplaner. Søknad og rask godkjenning fra Miljødirektoratet muliggjorde etablering av mellomlager og sikteverk på naboeiendommen for å øke gjenbruksgraden av masse i prosjektet.
I arbeidet med å rydde tomtene har WSP blant annet utviklet et nytt digitalt verktøy som brukes for å holde kontroll på alle prøvene og bildene, slik at alle involverte i prosjektet kan følge med og få «live»-oppdateringer.
tett oppfølging og godt samspill
– At disse tomtene blir ryddet på en bærekraftig måte er et viktig samfunnsoppdrag. For å få til dette kreves tett oppfølging og godt samspill med graveentreprenør og byggherre. At vi har sett hele utviklingsområdet under ett har åpnet for flere muligheter. Vi har etablert felles vannrenseanlegg mellom flere entrepriser, og et kortreist mellomlager og sorteringsverk for å øke gjenbruk av rene og lettere forurensede masser, sier Buraas i WSP.
Når ryddejobbene på tomtene er ferdige, er tomtene rene og trygge og klare for bruk. Nytt sykehus i Drammen skal være klart for full klinisk drift i løpet av 2025.