DANMARK: Det gis spesiell plass til biobaserte materialer på årets Building Green Aarhus. En spesialutstilling vil bestå av både etablerte bedrifter, startups og nye innovasjoner.
– Skal vi nå målet med grønn omlegging av bygg, må vi bli flinkere til å bruke biobaserte byggematerialer.
halm, hamp, ålegras og tang
Det sier direktør Sidse Buch i Boligfondet Kuben, som har gitt støtte til en spesialutstilling på kommende Building Green Aarhus for materialer som halm, hamp, ålegras, tang mm.
– Biobaserte byggematerialer absorberer CO2 i løpet av levetiden, så når vi bygger med dem, reduserer vi CO2-forbruket betydelig. Samtidig er de fornybare ressurser som vi kan plante igjen og igjen. Derfor støtter Boligfondet Kuben området ved Building Green Aarhus, der biobaserte byggematerialer har sitt helt eget utstillingsvindu, sier hun til dagensbyggeri.dk
God mulighet for kjente materialer
En av leverandørene på spesialutstillingen er HampByg, som lager byggematerialer med hampbetong. Mischa Stæhr, gründer/medeier i HampByg, minner om at for mindre enn 100 år siden var biobaserte materialer det eneste man hadde, og at mange av de bygningene står fortsatt i dag.
Mischa Stæhr, gründer/medeier i HampByg.
Hun ser derfor på å være en del av spesialutstillingen som en god mulighet til å bringe biobaserte materialer mer frem i lyset:
– I HampByg tror vi at grønn omstilling skjer gjennom inspirasjon og god kommunikasjon. Derfor vil vi gjerne møte byggebransjen i øyehøyde og formidle produktet vårt direkte til de som skal være med å forme fremtidens bygg. Å stille ut på Build Biobased-utstillingen gir oss en mulighet til å stå sammen med andre aktører og vise at bruken av biobaserte byggematerialer går fremover, sier hun.
Inviterer til debatt
De biobaserte materialene blir imidlertid ikke bare lagt merke til på spesialutstillingen på Building Green Aarhus.
Bildet: Graves Simonsen, bærekraftssjef, Byggherreforeningen.
Byggherreforeningen står blant annet bak en debattsekvens. Her diskuterer utbygger, arkitekt, ingeniør og en materialleverandør hvordan de best kan møtes for å øke bruken av biobaserte byggematerialer.
– Byggebransjen er full av regler og forskrifter rettet mot å skape kvalitet og rettferdig konkurranse. Det er i utgangspunktet grunnlaget for et velfungerende marked, sier Graves Simonsen, leder for bærekraft i Byggherreforeningen og moderator for debatten.
– Men de kan også virke veldig konservativt og hemmende for innovasjon. Dermed vil det hindre muligheten for å få flere biobaserte materialer inn i bygging på kort sikt. Med debatten håper jeg at vi vil belyse litt mer fordeler og ulemper med denne typen materiell. Samtidig kan vi bidra til formidling av hvor vi står i dag. Dette med tanke på å kunne bruke et bredere og mer bærekraftig utvalg av materialer, legger han til.
Building Green Aarhus arrangeres 3. og 4. mai i Aarhus kongressenter.
(KILDE: Dagens Byggeri)