Den internasjonale kvinnedagen feires 8. mars og samme uke anerkjenner byggeindustrien kvinner i bransjen.
Årets tema for den internasjonale kvinnedagen er «embrace equity». Equity står for rettferdighet. Det er et viktig begrep for en fremtidsrettet arbeidsplass, men det er på langt nær like utbredt som equality, likestilling.
Likestilling handler om at alle skal ha like rettigheter. Rettferdighet på den andre siden, erkjenner at ikke alle starter med det samme utgangspunktet. Derfor behøver vi å sikre at arbeidsplassen er bygd opp slik at alle kan oppnå samme mål og resultater.
Hvorfor trenger vi rettferdighet på arbeidsplassen?
– Det har vært mye forsket på hvordan fordommer bygges opp av menneskene som har laget dem. Ettersom mange arbeidsplasser i hovedsak har bestått av hvite menn, er det en stor risiko for at strukturen på arbeidsplassen er lagt til fordel for dette flertallet, skriver BoKlok i en pressemelding.
– Det kan by på utfordringer for alle de andre. Forskning viser at noen av utfordringene kvinner opplever på arbeidsplassen er som følger:
- Det blir stilt spørsmål til ferdigheter og kompetanse, eller de ansees å være på et lavere nivå.
- Det er fortsatt en sterk forventning om at kvinner skal ta en større andel av barnepass og andre omsorgsroller på privaten, og de risikerer å miste betydningsfull tid og faglig utvikling.
- Det settes krav til å prestere over forventningene for å komme på samme utviklingsnivå som menn, da de i utgangspunktet anses å ha et høyere nivå.
Disse utfordringene kan forsterkes ytterligere for personer i en minoritetsgruppe, som for eksempel kvinner med etnisk bakgrunn, kvinner med funksjonsmangfold eller transkvinner.
Hva kan hver og en gjøre for å omfavne rettferdighet på arbeidsplassen?
– I BoKlok har vi ansvar for hele verdikjeden og synes det er viktig at vi skaper et miljø som alle kan trives i. Som arbeidsgiver tilbyr BoKlok et bredt spekter av stillinger som kan hjelpe oss å tiltrekke forskjellige type mennesker. Vi bygger industrielt og skaper hjem av moduler. Det gjør at vi kan skape muligheter for et bredere spekter av mennesker, stillinger og ferdigheter, sammenlignet med mer tradisjonelle måter å bygge på.
– Alle kan støtte opp under en mer rettferdig arbeidsplass og det er mange måter å gjøre det på. Det er viktig at vi ikke legger ansvaret over på de som er mest utsatt for å oppleve denne form for urettferdighet. Alle må støtte opp under dette.
– Oppsøk andre perspektiver og ideer som er annerledes enn dine egne. Det øker mangfoldet og gjør at vi kan jobbe enda bedre sammen. Vi har fortsatt en lang vei å gå i BoKlok før vi oppnår en kjønnsbalanse på alle områder av virksomheten vår. Men vi fortsetter å jobbe aktivt mot dette, skriver BoKlok videre i pressemeldingen.
Noen enkle forslag til hvordan vi kan bli en bedre støttespiller på arbeidsplassen inkluderer:
- Spør hvordan dine kollegaer opplever rettferdighet mellom kjønn på arbeidsplassen.
- Skap et miljø der alle i teamet føler seg komfortable med å dele tanker og erfaringer.
- Forsikre deg om at alle sin kompetanse blir brukt så mye som mulig i møter og diskusjoner.
- Sørg for at kvinner blir vurdert som mentorer og ved utviklingsmuligheter, da disse virkelig kan bidra til å støtte karriereutvikling.
BoKlok er et boligkonsept utviklet av Skanska og IKEA. Vi bygger bærekraftige boliger med god design, funksjon og kvalitet. BoKlok har så langt bygget nærmere 13.000 boliger i Sverige, Norge og Finland. I 2019 ble BoKlok også lansert i Storbritannia. BoKlok er ansvarlig for hele verdikjeden, fra produktutvikling, prosjektutvikling og produksjon i fabrikken til bygg- og anleggs-, salgs- og kunderelasjoner. BoKlok har ca. 400 ansatte i Sverige, Norge, Finland og Storbritannia.