Aktuelt

Sikrer gamle bygårder mot istapper

Bildet: – Vårt spesialtilpassede og panteterte varmebrett er utviklet til områder på bygg og fasader der istapper oppstår

I en gammel 1800-talls bygård i Gyldenløves gate 10 på Frogner i Oslo har Elkomfort AS montert istappfjerneren Icecon fra Varmecomfort.

– Systemet øker sikkerheten og faren for alvorlige skader deiser en istapp ned på folk som går på fortauet, sier installatør Ruben Glosli hos elektroinstallatøren i en pressemelding.

Distriktssjef Stian Eidsjø hos Varmecomfort deler Gloslis oppfatninger. 
– Både Oslo og andre norske byer har flere eldre bygårder som i løpet av vintermånedene utsettes for istappdannelse. Skiftende vinterforhold med kulde og mildvær er grobunn for istapper. Vårt spesialtilpassede og panteterte varmebrett er utviklet til områder på bygg og fasader der istapper oppstår. Med Icecon flytter vi varmekabelen ut i en aluminiumsprofil som henges opp i takrennas ytterside. Her legges varmekabelen i et eget spor og er beskyttet mot skadelige elementer som UV-stråling og kraftige vindkast. 

Ekstrem kulde

– Gamle bygårder med varmetap i taket, fører til konstant snøsmelting på tak som igjen fører til istapper i takrenna. Fordelen med Icecon er at kabelen er beskyttet i skinnen som gjør at den ikke utsettes for vær og vind. Legges kabelen direkte i takrenna samles det mye løv og partikler fra takstein slik at den forvitres/ødelegges over tid, sier Eidsjø, som mener Icecon er markedets mest effektive metode mot istapper.

Rimelig investering

I løpet av vinteren må gårdeiere flere ganger leie lift for å fjerne istapper, noe som er en kostbar operasjon. 
– I Oslo med stor trafikk fra busser, trikker og privatbiler, må gaten stenges når istappene fjernes, sier Eidsjø, som legger til at takrennesystemet Icecon er en engangsutgift og en rimelig investering. 
– Løsningen leveres med en klippbar og en fleksibel Flxcut kabel med tilpasset kabellengde på en kurs som har større fleksibilitet enn tradisjonelle og selvbegrensende kabler, påpeker han.

Enkel å montere

Det er første gang installatør Ruben Glosli hos Elkomfort AS har montert Icecon. 
– Det er en svært enkel prosess har store forhold sammenliknet med løs kabel i takrenna og slipper å tre den gjennom rennekroker. Brettene som er 120 cm hektes inn i takrennas vulst hvorpå kabelen klipses inn i brettet. Legges varmekabelen direkte ned i takrenna utsettes den for mye vær og vind og kan på sikt bli ødelagt av vann, løv, skitt og taksteinpartikler. Med Icecon kan brukeren gå en sikker vinter i møte. 

Rask montering

Monteringen av Icecon i Gyldenløves gate skjedde samtidig som bygningsarbeidere utførte utvendig rehabilitering av bygårdens frontparti med stillas. I løpet av noen få timer var systemet påmontert, sier Glosli. 
– Fordelen er at varmekabelen kan deles, kuttes og tilpasse i riktige lengder på arbeidsplass
– Icecon har lang levetid og leveres med 10 års garanti, sier Eidsjø. 
– Med vårt system er du garantert fri for istapper og øker sikkerheten for folk som går på fortauet. Dessuten blir vedlikeholdskostnadene lavere fordi kabelen er beskyttet i et skinnesystem på utsiden av takrenna. Varmespredninga blir også mer målrettet fordi systemet varmer opp takrenna der det tradisjonelt danner seg istapper. 

Problemløser

Elkomfort AS er en Oslo basert installatør med 10 medarbeidere. Selskapet har spesialisert seg på rehabilitering av bygårder, mindre industrivirksomheter og en del nybygg. I Gyldenløves gate er vi huselektriker. 
– Erfaringene med Icecon er så langt positive. Med endrede vær- og klimaforhold vil istapper bli et økende problem i de fleste store norske byer og tettsteder i bygårder, næringsbygg, skoler, offentlige og private bygg. Her er Icecon en god investering for å få bukt med problemet, mener Eidsjø. 

Ansvaret påligger gårdeier

Gjensidige har tidligere uttalt at de hilser velkommen alle gode løsninger som er med på å holde takrennene fri for is. 
– Uansett tekniske løsninger har gårdeiere et ansvar med å forhindre at det danner seg store snømengder og istapper, sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i forsikringsselskapet. 
– Årlig skjer det alvorlige ulykker forårsaket av istapper som ramler ned fra tak og på mennesker. Byggeiere kan komme i erstatningsansvar hvis de ikke har gode rutiner med å holde taket fritt for store snømengder og istapper, understreker han.

logo
admin