Norden

Karens Minde Aksen ble vinner av publikumspris

Bildet: Med klimaprosjektet Karens Minde Aksen viser landskapsarkitektene fra Schønherr hvordan landskapsarkitektur, klimavern og innbyggerinvolvering kan tenkes sammen. Foto: Schönherr

DANMARK: Seks bygninger, plasser, parker og et helt nabolag er hedret i forbindelse med Københavns kommunes byggepriser, som har funnet sted siden 1903. I 2018 innførte kommunen publikumspris, og i år stemte rekordmange, nærmere bestemt 3.705.

Københavnernes klare favoritt var Karens Minde Aksen i Sydhavnen, som dermed er vinneren av Publikumsprisen 2024. Karens Minde Aksen er laget i samarbeid mellom Københavns kommune og Hofor.

Byområdet rundt Århusgade i Nordhavn har både sandkai, siloer, Konditaget, kafeer, restauranter, byrom, kino, kajakker, T-bane, boliger og arbeidsplasser. Nå har også byplanleggingen fått Københavns kommunes byggepris. 

– Karens Minde Aksen er et flott eksempel på at skybruddssikring kan gå hånd i hånd med et lokalt nabolagsløft og gi mye tilbake til området og beboerne. Karens Minde Aksen har vært en suksess fra dag én, og det skyldes blant annet den grundige innbyggerinvolveringen som gikk forut for prosjektet, som så mange i dag nyter godt av, sier teknologi- og miljøordfører Line Barfod til dagensbyggeri.dk

Et skarpt felt

Karens Minde Aksen vant publikumsprisen foran de syv andre nominerte:

  • STOR HQ
  • Amager naturpark
  • Nordöstamager skole
  • Operaparken
  • Plass 23
  • Rødt lager
  • Aarhusgadekvarteret
Nordøstamager Skole er tegnet av Kjær & Richter, 1:1 Landskab og Christensen og Co og bygget av NCC.

– Det var et skarpt felt av nominerte til årets publikumspris. Karens Minde Aksen er et godt eksempel på hvordan man kan løfte et helt byområde ved å kombinere funksjon i form av stormsikring og et engasjerende og involverende byrom som inviterer til kulturliv, hverdagsliv og sosiale aktiviteter. Med sin sterke synergi mellom nødvendig klimatilpasning og ønsket om et bærekraftig, grønt, funksjonelt og vakkert byrom, er Karens Minde Aksen med på å forme byen vi skal bo i i fremtiden, sier kultur- og fritidsordfører Mia Nyegaard.

Siden 1903 har Copenhagen Building Award tildelt arkitekter og byggherrer bak spesielt bemerkelsesverdig arkitektur. I vurderingen er det lagt vekt på at arkitekturen tar utgangspunkt i stedets spesielle karakter, og bidrar til opplevelsen av København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Med prisen anerkjenner kommunen de kreftene som har brakt spesiell kvalitet til byens fysiske rammer, og understreker samtidig kommunens verdsettelse av god arkitektur som betydningsfull for livet som leves i byen.

Totalt seks prisvinnere

Blant de mange påmeldte prosjektene ble det i år nominert åtte prosjekter til priser, som foretas av bedømmelseskomiteen. I tillegg til Karens Minde Aksen ble også Århusgade-distriktet, BIGs nye hovedkontor, Nordøstamager skole, Operaparken og Plads 23 – Grønttorvet Spisehus premiert i de tre kategoriene Nybygg, Restaurering og transformasjon og Bymiljø.

Også arkitektfirmaet BIGs egentegnede hovedkontor i Nordhavn ble premiert.

Bedømmelseskomiteen har i år bestått av:

Kultur- og fritidsutvalget i Københavns kommune

Claus Bjarrum og Rosa Siri Lund, sakkyndige oppnevnt av Akademisk Arkitektforening

Lisa Sørensen, ekspert oppnevnt av IDA/Ingeniørforeningen Danmark

Lise Pedersen, enhetsleder Teknik- og miljøforvaltningen

Asger Rønholm, arkitekt, Teknik- og miljøforvaltningen

(KILDE: Dagens Byggeri)

logo
Bjørn Laberg