Arkitektur

Signerte kontrakt for nye Rud videregående skole

Bildet: Fra venstre: Svein Halleraker, Link Arkitektur AS, Elin Halstadtrø, Reidar Christoffer Bjørnsen Wulfsberg, Christopher Simonsen og Andreas Svendsen fra Vedal Entreprenør. Foto: Jan Ivar Bøe, Akershus fylkeskommune

LINK Arkitektur har inngått en avtale med Vedal Entreprenør AS for å skape et nytt skolebygg med høy bærekraftsprofil ved Rud videregående skole for Akershus fylkeskommune.

Rud videregående skole skal være en yrkes- og kulturarena med en bred vifte av yrkesfag og kultur- og idrettsfag. Prosjektet innebærer et nybygg som nå er under planlegging, i kombinasjon med rehabilitering av eldre bygg, som sammen vil utgjøre et moderne og komplett fremtidsrettet skoleanlegg.

– LINK har et av landets sterkeste tverrfaglige miljøer for prosjektering av skoler, og spesielt videregående skoler. Vi takker derfor Vedal Entreprenør for muligheten til sammen å forme en videregående skole på Rud som skal imøtekomme de spennende og gode målsettingene for prosjektet, sier Kjetil Bakken-Engelsen, leder for LINK Oslo.

Skoleanlegget planlegges for 1300 elevplasser, fordelt på studieforberedende utdanningsprogram, yrkesfaglige utdanningsprogram, påbygging til generell studiekompetanse, tilbud til minoritetsspråklige, innen voksenopplæring og tilrettelagt opplæring. Dette innebærer en økning på ca. 450 elevplasser.

Det nye skolebygget vil være på ca. 21.000 kvadratmeter og vil inkludere klasserom og fellesarealer som bibliotek, kantine og skaperverksted, gode arealer for musikk, dans og drama med ulike spesialrom som dansesaler, blackbokser og øvingsrom, forestillingssal samt teorirom og verksteder for helse og oppvekstfag og teknologi- og industrifag.

Kravene til nybygget vil vektlegge robusthet for endring, generalitet, fleksibilitet og elastisitet, som vil kunne gi en fremtidsrettet læringsarena. Prosjektet skal redegjøre for både den beste økonomiske energiløsningen, den energiløsningen som gir lavest klimagassutslipp, og ivaretagelse av biologisk mangfold. Bygget skal innfri krav til miljø og energieffektivitet, og skal oppfylle passivhusnivå og vurderes for plusshus-nivå. Solceller leveres på alle tak og det velges produkter som er egnet for ombruk og materialgjenvinning. Klimagassutslippene skal reduseres med 50% i forhold til referansebygget, og byggearbeidene gjennomføres uten bruk av fossile brensler.

Prosjektet gjennomføres som en samspillsentreprise med skisse- og forprosjekt i perioden november 2024 – januar 2026. Byggestart er planlagt sommer 2026 og planlagt ferdigstillelse til skolestart 2030. Total styringsramme for prosjektet er estimert til kr. 2 105 000 000 inkl. mva.

logo
Bjørn Laberg