Event

Nordbygg i gang med spente messegeneraler

Bildet: Messegeneralene Peter Søderberg og Lina Hann åpnet dørene til årets Nordbygg i Stockholm i dag. Etter en rekke utsettelser kunne de endelig ønske velkommen til en messe med 920 utstillere og forhåpentligvis nærmere 50.000 besøkende. Foto: Odd Borgestrand

NORDBYGG 2022: Det var en tydelig nervøs, men også glad messegeneral Peter Søderberg som åpnet dørene til årets Nordbygg i Stockholm i dag sammen med sin etterfølger Lina Hann.

Av Odd Borgestrand
Stockholm

Etter en rekke utsettelser kunne de endelig ønske velkommen til en messe med 920 utstillere, der en tredel er utenlandske. 260 av utstillerne er her for første gang, og det betyr at det vil være mye nytt i de tre ulike utstillingshallene. Norge er denne gang representert med 19 ulike selskaper, og det er ny rekord for Nordbygg.

Norge er 6. størst

Representanter fra Nederland og Tyrkia deltar for første gang på Nordbygg. Listen over utenlandske selskaper toppes av Tyskland og Finland, men Estland, Latvia og Danmark er også meget godt representert. Med sine 19 utstillere er Norge nå klatret opp på 6. plass på utstillerlisten. Det store usikkerhetsmomentet er hvor mange som vil besøke årets messe. Rekorden fra 2018 på 48.000 besøkende vil neppe bli slått, men Søderberg håper mange i bransjen har lyst å møtes igjen fysisk etter pandemien.

I år får både energi og arkitektur stor plass på messen. Arkitektene har et skreddersydd program for hele messeuka, tilpasset arkitekter og arkitektstudenter. I fire dager skal arkitekter forelese om ett prosjekt om gangen, med fokus på hovedmaterialene fordelt på murstein, betong, stål og tre.
I år er det også et eget innovasjonsområde der 10 utvalgte produkter får ekstra oppmerksomhet. Hvilket produkt som kåres til Sveriges mest innovative vil bli avgjort på torsdag.

Lina Hann overtar

Etter 20 år som messegeneral for Nordbygg vil Peter Söderberg overlate stafettpinnen til sin etterkommer Lina Hann når årets messe lukker dørene på fredag. Søderberg leder i år sin niende messe, og vil om noen uker gå inn i pensjonistenes rekker. Lina Hann kommer fra fagbladet Fastighetsnytt, hvor hun hadde rollen som salgs- og markedssjef og jobbet med merkevarer i offentlig bygg. Nordbygg er Nord-Europas største møteplass for bygge- og eiendomsbransjen. For Lina Hann er denne utfordringen både ny og kjent. Hun har lang bakgrunn fra messebransjen, først på Sollentuna-messen og deretter Kista-messen og Easyfairs. Hun har mange års erfaring med prosjektledelse og utvikling av B2B-messer. I løpet av de siste seks årene i Kistamässan ble hun titulert som Eventleder og var ansvarlig for en tredjedel av Kistamässans portefølje av egenproduserte messe- og konferanseprodukter.

Messeprogram på svensk

– Det er veldig spennende å ta over etter Peter, innrømmer Lina Hann overfor Byggfakta.  Hun mener Nordbygg er en svært viktig møteplass for hele den nordiske bygg- og eiendomsbransjen, og nå ser hun fram til å utvikle Nordbygg videre.
Dersom Nordbygg skal ha ambisjoner om å bli en internasjonal messe må det satses sterkere på et messeprogram der mer går på engelsk. Nesten samtlige av de 220 planlagte foredragene i år er på svensk, og særlig internasjonal presse uttrykte frustrasjon over dette under dagens pressemøte. Her har Lina Hann en jobb å gjøre.